Αφγανιστάν: Εκτελέσεις, διώξεις και ξυλοδαρμοί από τους Ταλιμπάν – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό αντιφρονούντων (video)

Με κάθε τρόπο εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ οι Ταλιμπάν, ανοίγοντας πυρ σε όσους τολμούν να πλησιάσουν, ενώ εισβάλουν σε σπίτια, ξυλοκοπούν, πυροβολούν και εκτελούν εν ψυχρώ διαδηλωτές και αντιφρονούντες.

Στο Αφγανιστάν, το κλίμα που επικρατεί είναι ο απόλυτος φόβος που σκορπούν οι Ταλιμπάν. Τρομοκρατούν και εξαπολύουν επιθέσεις, αναζητώντας, από σπίτι σε σπίτι, Αφγανούς που  συνεργάστηκαν με τις χώρες της Δύσης και του ΝΑΤΟ ή με την προηγούμενη κυβέρνηση. Χιλιάδες πολίτες αναζητούν εναγωνίως τρόπο να διαφύγουν από τη χώρα και η διεθνής κοινότητα  επιδιώκει να διασώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους και ντόπιους.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, που διατήρησε την ανωνυμία του, ενημέρωσε πως περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν ως τώρα αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Στο μεταξύ, την ανησυχία της για τις ανθρωπιστικές ανάγκες που επικρατούν στο Αφγανιστάν εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και κάλεσε για στήριξη ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι χρειάζονται βοήθεια δε θα ξεχαστούν.

Με νέο διάγγελμά του προς τον Αμερικανικό λαό, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενημέρωσε για την επιχείρηση εκκένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν, ενώ προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις για τον τρόπο και την έκβαση της. «Θα φέρουμε πίσω όλους τους αμερικανούς από το Αφγανιστάν» είπε μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για την πιο δύσκολη αερομεταφορά στην ιστορία. Πρόσθεσε δε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν.

«Η ανεύθυνη πολιτική της επιβολής ξένων αξιών και ηθών (στο Αφγανιστάν) πρέπει να σταματήσει», υπογραμμίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν, η Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά της, αφού παραδέχθηκε ότι δεν επετεύχθη ο στόχος της διεθνούς κοινότητας για το Αφγανιστάν, σημείωσε ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια διαλόγου.

Μαρτυρίες για τις θηριωδίες των Ταλιμπάν

Ενδεικτική της κατάστασης στην περιοχή είναι η ανταπόκριση της Κλαρίσα Γόουρντ του CNN. «Το να περάσεις από την πρώτη πύλη είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί ποτέ. Άνθρωποι σπρώχνονται πέφτουν κάτω, ουρλιάζουν. Κρατάμε ο ένας το χέρι του άλλου προσπαθώντας απεγνωσμένα να περάσουμε από μια μικρή πόρτα», λέει.

Στους 18.000 φτάνουν οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να διαφύγουν από την Κυριακή. Ωστόσο, είναι χιλιάδες αυτοί που φτάνουν ώρα με την ώρα στο αεροδρόμιο. Κάποιοι με βρετανικά και άλλοι με γερμανικά διαβατήρια. Κανείς όμως δεν μπορεί να τους εγγυηθεί τίποτα.

«Προσπαθώ να μπω μέσα. Πήγα στους Αμερικανούς και με έδιωξαν, με κλώτσησαν. Πήγα στους Γερμανούς και  με έδειραν με ξύλα, πυροβόλησαν εναντίον μας» δηλώνει Αφγανός πολίτης. 

Οι θηριωδίες των Ταλιμπάν που αρχίζουν πλέον και αποκαλύπτονται δεν αφήνουν περιθώρια σε κανέναν. Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται για το τι έχουν αρχίσει και κάνουν στις γυναίκες είναι σοκαριστικές.

«Πυρπόλησαν μία γυναίκα με την κατηγορία ότι είναι κακή μαγείρισσα. Επίσης πάρα πολλές γυναίκες, νέες γυναίκες, τις τελευταίες εβδομάδες τις μεταφέρουν σε γειτονικές χώρες μέσα σε φέρετρα για να τις κάνουν σκλάβες του σεξ», λέει ενδεικτικά η Νατζίλα Αγιούμπι, πρώην Αφγανός δικαστής στο SkyNEws.

«Η απειλή είναι ξεκάθαρη, είναι γραπτή, αν δεν παραδοθούν, οι Ταλιμπάν θα συλλάβουν και θα κυνηγήσουν, θα ανακρίνουν και θα τιμωρήσουν τις οικογένειές τους, στη θέση τους» λέει ο διευθυντής του Νορβηγικού Κέντρου Αναλύσεων, Κριστιάν Νελεμάν.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

Η Αθήνα είναι σε επαγρύπνιση για την αποτροπή νέων προσφυγικών ροών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συνομιλεί τηλεφωνικά επί μισή ώρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας για το φλέγον θέμα ώστε να αποφευχθεί νέα εργαλοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα. Συμφωνήθηκε να υποστηριχθούν οι χώρες άμεσης γειτονίας, καθώς και να μείνουν εγγύτεα στις εστίες τους οι Αφγανοί.

Στην Αθήνα ο πρώτος Έλληνας από το Αφγανιστάν

Ο πρώτος Έλληνας πολίτης που απεγκλωβίστηκε από το Αφγανιστάν, έφτασε σήμερα στην Αθήνα, μετά από ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι λιγοστοί Αφγανοί που κατάφεραν να διαφύγουν εκτός συνόρων και να φτάσουν σε πρωτεύουσες της Δύσης, περιγράφουν το χάος που βίωσαν. Απελπισμένοι και φοβισμένοι για την ίδια τους τη ζωή, βρέθηκαν τελικά σε ασφαλές έδαφος. Δυστυχώς, η πλειονότητα των συμπατριωτών τους και δει οι γυναίκες του Αφγανιστάν, μοιάζουν καταδικασμένοι να βιώσουν τον σκοταδισμό των Ταλιμπάν.

  • Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη – Xριστίνα Πόπορου – Λήδα Παπαδοπούλου
  • Πηγές: ΕΡΤ / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος