Ο Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Αφγανό ομόλογό του Ασραφ Γάνι

Τον Αφγανό πρόεδρο Ασραφ Γάνι θα υποδεχθεί την επόμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν. Όπως ανακοίνωσε  η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου και ο πρόεδρος Γάνι θα συνοδεύεται από τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, επικεφαλής της αφγανικής ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Η επίσκεψη του προέδρου Γάνι και του δρ Αμπντουλάχ θα προβάλει την διαρκή σύμπραξη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Αφγανιστάν, την στιγμή που συνεχίζεται η αποχώρηση των δυνάμεων», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Τζεν Ψάκι.

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε τον Απρίλιο, παρά την αντίθετη γνώμη των στρατιωτικών, να αποσύρει το σύνολο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κατόπιν της οποίας οι ΗΠΑ ανέτρεψαν το καθεστώς των ταλιμπάν, το οποίο προστάτευε τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων εντείνει τον τρόμο των Αφγανών, που φοβούνται την επιστροφή στην εξουσία των ταλιμπάν και την εγκαθίδρυση του φονταμενταλιστικού καθεστώτος της περιόδου 1996-2001.

Παράλληλα με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, οι αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις χάνουν έδαφος απέναντι στις δυνάμεις των ταλιμπάν, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο Γάνι να αντικαταστήσει τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος