Νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ο Ρίσι Σούνακ

Λονδίνο — Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Ο Ρίσι Σούνακ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ρίσι Σούνακ ήταν ο μόνος υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις που έφτασε και ξεπέρασε την υποστήριξη 100 τουλάχιστον βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η Χένι Μόρνταντ ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την διαδικασία λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας καθώς δεν είχε εξασφαλίσει το απαραίτητο αριθμό των υποστηρικτών.

Εφόσον ο Ρίσι Σούνακ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, έγινε αυτόματα η ανακοίνωση της νίκης του για την ηγεσία του κόμματος.

Διαδικασία

Η Λιζ Τρας που υπηρετεί στην Ντάουνινγκ Στριτ έως την αντικατάστασή της θα πρέπει να έχει ακρόαση με τον Βασιλιά Κάρολο ώστε να υποβάλει επίσημα την παραίτηση της. Ακολούθως, ο Ρίσι Σούνακ θα μεταβεί στο Παλάτι για να πάρει επίσημα εντολή από τον ηγεμόνα του κράτους να αναλάβει πρωθυπουργός. Κατόπιν, ο Ρίσι Σούνακ θα πάει στη Ντάουνινγκ Στριτ, ως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Είθισται οι νέοι πρωθυπουργοί να δίνουν την πρώτη τους ομιλία και το στίγμα της διακυβέρνησης τους πριν περάσουν την διάσημη πόρτα του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ για να αναλάβουν το τιμόνι της χώρας. 

Ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας σε τέσσερις μήνες

Ο Ρίσι Σούνακ ήταν πρώην υπουργός οικονομικών κατά την διάρκεια της πανδημίας.  Ήταν δεύτερος στην εκλογική διαδικασία του καλοκαιριού μετά την Λιζ Τρας, όταν ψήφισαν τα μέλη του κόμματος μετά από μία μακρά διαδικασία, αλλά πρώτος στην ψηφοφορία των βουλευτών.

Ο επιτυχής χειρισμός των οικονομικών κατά την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της πανδημίας είναι και το βασικό του επιχείρημα αλλά και ο λόγος που τον στηρίζουν οι βουλευτές, καθώς η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Ο Ρίσι Σουνακ 42 ετών, γράφει ιστορία ως ο πρώτος πρωθυπουργός εθνικής μειονότητας ινδικής καταγωγής και μη χριστιανός Βρετανός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κος Σούνακ είναι ινδουιστής στο θρήσκευμα και η σημερινή μέρα (Δευτέρα 24/10)  είναι η μεγάλη τους γιορτή Ντιβάλι ή αλλιώς Γιορτή του Φωτός. Επίσης, είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην μοντέρνα ιστορία της Βρετανίας.

Σχετικές Ειδήσεις:
Βρετανία:
Όλα δείχνουν «στέψη» του Ρίσι Σούνακ
Ρίσι Σούνακ: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο πρωθυπουργό του Ην. Βασιλείου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος