Ρίσι Σούνακ: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο πρωθυπουργό του Ην. Βασιλείου

Λιγότερο από δύο μήνες μετά την ήττα του από τη Λιζ Τρας, ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός τoυ Ηνωμένου Βασιλείου. Το Franceinfo συνοψίζει πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο πρωθυπουργό.

1) Η πολιτική του άνοδος είναι ραγδαία

Εκλεγμένος στο κοινοβούλιο το 2015, ο Σούνακ έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς συντηρητικούς βουλευτές της χώρας μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Δείχνοντας γρήγορα ότι τάσσεται υπέρ του Brexit κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα το 2016, προσελκύει την εύνοια του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα διατηρήσει τη δέσμευσή του. Διορίζεται υπουργός Οικονομικών από τον πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Αντιμέτωπος με την κρίση της Covid-19, έπρεπε να προετοιμάσει ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 350 δισεκατομμυρίων λιρών (403 εκατομμυρίων ευρώ), διαβεβαιώνοντας πολλές φορές: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Η γνώση των θεμάτων και η δημοτικότητά του τον καθιστούν έναν από τους ανταγωνιστές του Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο η σχέση του είναι τεταμένη. Τον Ιούλιο του 2022 ήταν από τους πρώτους που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, επικαλούμενος “πολύ διαφορετικές θεμελιώδεις προσεγγίσεις”.»

Την επόμενη κιόλας ημέρα, ο Ρίσι Σουνάκ δήλωσε υποψήφιος να ηγηθεί των Συντηρητικών και να γίνει πρωθυπουργός. Εκεί, γνώρισε τελικά την πρώτη του αποτυχία, καθώς τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος προτίμησαν τη Λιζ Τρας, παρόλο που τον υποστήριζε η πλειοψηφία των βουλευτών του στρατοπέδου του.

2) Σπούδασε στα καλύτερα πανεπιστήμια

Γεννημένος σε μια οικογένεια που ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ινδία τη δεκαετία του 1960, ο Ρίσι Σούνακ  λέει ότι οι γονείς του «θυσίασαν πολλά» για να μπορέσει να πάει στα καλύτερα πανεπιστήμια. «Είχα την τύχη να σπουδάσω στο Winchester College, την Οξφόρδη και το Στάνφορντ», γράφει στην ιστοσελίδα του. Αυτά τα διάσημα ιδρύματα άλλαξαν τη ζωή του, λέει, ανοίγοντάς του διεθνείς ορίζοντες.

Στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια γνώρισε τη σύζυγό του Akshata Murty, κληρονόμο ενός από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ινδίας. Το ζευγάρι έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες για αρκετά χρόνια πριν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επίσης γονείς δύο κοριτσιών.

3) Έκανε τα πρώτα του βήματα στα οικονομικά

Μετά από μια υψηλού κύρους εκπαίδευση, ο Σούνακ ξεκίνησε την καριέρα του στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ως junior αναλυτής. Στη συνέχεια, εργάστηκε για διάφορα επενδυτικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου του Children’s Investment Fund, «ενός από τα πιο γνωστά hedge funds στο Λονδίνο», σύμφωνα με τη Les Echos. Μια διαδρομή που του επέτρεψε να δημιουργήσει μια πολύ σημαντική κληρονομιά. Τον Ιούλιο, η συνολική περιουσία του πρώην υπουργού και της συζύγου του υπολογίστηκε σε περισσότερα από 840 εκατομμύρια ευρώ από τη βρετανική εφημερίδα The Sunday Times.

Το υπόβαθρο αυτό τον έκανε να δεσμευτεί για φιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Κατάλαβα από τη δική μου εμπειρία γιατί οι πολιτικοί πρέπει να στηρίξουν την επιχειρηματική ελευθερία και την καινοτομία για να εξασφαλίσουν την ευημερία στο μέλλον», αναφέρει στην ιστοσελίδα του.

4) Η οικονομική κατάσταση της συζύγου του αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης

Τον Απρίλιο του 2022, ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Οικονομικών, η σχέση του Σούνακ με τη σύζυγό του αποκαλύφθηκε στη δημοσιότητα. Η εφημερίδα Independent αποκάλυψε ότι η σύζυγός του έχει φορολογικό καθεστώς «non-domiciled» στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξοικονομώντας εκατομμύρια λίρες σε φόρους.

Εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να επιτεθεί στον συντηρητικό υπουργό. «Είναι νόμιμο, αλλά είναι δίκαιο;», ρώτησε ο Ed Miliband των Εργατικών στο Sky News. «Είναι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών που ζητά από τους πολίτες να πληρώσουν περισσότερους φόρους. (…) Νομίζω ότι ο Ρίσι Σούνακ και η οικογένειά του πρέπει να το σκεφτούν αυτό».

5) Έχει υπάρξει θύμα ρατσισμού στο κόμμα

O Ρίσι Σούνακ θα είναι ο πρώτος Βρετανός ινδικής καταγωγής που θα γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης. Το χρώμα του δέρματός του έχει προκαλέσει διαμάχες ακόμη και από ορισμένους υποστηρικτές του κόμματός του. Η εφημερίδα Libération, αναφέρει το ρατσιστικό παραλήρημα, το Σάββατο στο βρετανικό ραδιόφωνο LBC, ενός ψηφοφόρου των Τόρις που ήταν πεπεισμένος ότι «ο Ρίσι δεν είναι πραγματικά Βρετανός». «Ναι, το 85% των Άγγλων είναι λευκοί και θέλουν να δουν έναν πρωθυπουργό που να τους μοιάζει», είπε ο άνδρας, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως μέλος του Συντηρητικού Κόμματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος