Νέα παγκόσμια μελέτη: Η χρήση μάσκας μειώνει κατά 11,9 % τη συμπτωματική νόσο από Covid 19

Νέα μελέτη σε περισσότερους από 340.000 ανθρώπους στο Μπαγκλαντές αποδεικνύει ότι η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει τις κοινότητες να επιβραδύνουν περαιτέρω την εξάπλωση της Covid-19.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε 600 χωριά στο αγροτικό Μπαγκλαντές, είναι η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, που αποδεικνύει με αδιάσειστο τρόπο την αποτελεσματικότητα των χειρουργικών μασκών, ειδικότερα, για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού. Αν και προηγούμενες, μικρότερες μελέτες σε εργαστήρια και νοσοκομεία κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της Covid, τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα τους σε πραγματικές συνθήκες.

Τα ευρήματα της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες που βασίζονται σε μέτρα χρήσης μάσκας για να επιβραδύνουν τη διάδοση του ιού, έως ότου τα εμβόλια είναι πιο άμεσα διαθέσιμα. Υπάρχουν όμως και εφαρμόσιμα συμπεράσματα για ορισμένες χώρες όπως τις  Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ορισμένες περιοχές επαναφέρουν την χρήση μάσκας για να σταματήσουν τις εστίες της παραλλαγής δέλτα και παρά τους εμβολιασμούς.

Για πέντε μήνες από τον περασμένο Νοέμβριο, μελετήθηκαν 342.126 ενήλικες που επιλέχθηκαν τυχαία σε χωριά του Μπαγκλαντές όπου ζητήθηκε η χρήση μάσκας. Για την μελέτη διανεμήθηκαν δωρεάν μάσκες στα νοικοκυριά, πληροφορίες σχετικά με τη σημασία τους και την προτροπή για ενίσχυση της χρήσης τους σε όλες τις περιοχές.

Μεταξύ των περίπου 178.000 ατόμων που ενθαρρύνθηκαν να τις φορούν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χρήση μάσκας αυξήθηκε σχεδόν κατά 30 % και ότι η αλλαγή στη συμπεριφορά συνεχίστηκε για 10 εβδομάδες ή περισσότερο. Μετά την καθιέρωση της χρήσης, οι ερευνητές κατέγραψαν μείωση κατά 11,9 % των συμπτωματικών ασθενών Covid-19 και μείωση κατά 9,3 % της συμπωματικής ορο -επικράτησης, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός εντοπίστηκε σε εξετάσεις αίματος.

Η αύξηση 30% στη χρήση μάσκας οδήγησε πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης σε πτώση 10 % των μολύνσεων από την Covid-19, ενώ αν υπήρχε αύξηση 100 % και αν όλοι φορούσαν μάσκα θα εντοπιζόταν αλλαγή 100 %. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι μάσκες μείωσαν σημαντικά τις συμπτωματικές λοιμώξεις στους ηλικιωμένους, ενώ διαπίστωσαν ότι οι χειρουργικές μάσκες ήταν πιο αποτελεσματικές από τις υφασμάτινες.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος