Κρίση στη Μ. Ανατολή: Οικονομικές κυρώσεις ζητά ο Τραμπ-Ροχανί: Δείξαμε ότι δεν υποχωρούμε (video)

«Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι δεν υποχωρούμε ενώπιον της Αμερικής», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί μετά τα νυχτερινά πλήγματα με ιρανικούς πυραύλους εναντίον ιρακινών βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και την οποία χρησιμοποιεί η Ουάσινγκτον στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε μόνο οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης και ζήτησε ταυτόχρονα από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή.

Τα πλήγματα κατά βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα στη δολοφονία την Παρασκευή του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος ήταν ο στόχος επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη.

Πύραυλοι μικρού βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν με στόχο τις βάσεις Αΐν Αλ Ασσάντ και Ερμπίλ στο Ιράκ. Η πρώτη από τις επιθέσεις, έγινε με πάνω από δέκα πυραύλους που έπληξαν την βάση Αΐν Αλ Ασάντ στην δυτική Ανμπάρ, άλλοι 5 έπληξαν τη βάση στο Ερμπίλ.

“Αν η Αμερική «θέλει να διαπράξει άλλο ένα έγκλημα, πρέπει να γνωρίζει ότι θα λάβει μια ακόμη πιο σκληρή απάντηση”, είπε ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, «όμως αν είναι συνετοί, δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο σε αυτό το στάδιο».

Όμως «όλα αυτά δεν είναι αρκετά», πρόσθεσε: «Η δική μου άποψη είναι πως η κύρια απάντηση στην Αμερική πρέπει να δοθεί από τις χώρες της περιοχής».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα αντίποινα ήταν «αναλογικά» και πως «έχουν ολοκληρωθεί». «Η δράση μας συνιστά νόμιμη αυτοάμυνα», τόνισε συμπληρώνοντας πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση ούτε πόλεμο».

Για χαστούκι στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών είχε μιλήσει νωρίτερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, και η τηλεόραση της χώρας έκανε λόγο για 80 Αμερικανούς νεκρούς, κάτι που διέψευσε ο Τραμπ λέγοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες.

Λίγο πριν κλείσει το διάγγελμά του ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως συμφέρον του Ιράν είναι η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην μάχη κατά της ISIS.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε σήμερα πως το νομοθετικό σώμα θα ψηφίσει επί ενός νομοσχεδίου που στόχο έχει να περιορίσει τις στρατιωτικές ενέργειες του προέδρου Τραμπ αναφορικά με το Ιράν, καθώς δεν απαντήθηκαν οι ανησυχίες για τη στρατηγική και τις αποφάσεις της κυβέρνησης στην σημερινή ενημέρωση των βουλευτών.

Το Ιράν πιστεύεται να απέφυγε σκοπίμως να προκαλέσει θύματα στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό κατά την πυραυλική επίθεση, ανέφεραν αμερικανικές πηγές και πηγές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με γνώση των εκτιμήσεων υπηρεσιών πληροφοριών.

Τρεις πηγές ανέφεραν πως το Ιράν θεωρείται ότι επιχείρησε να πλήξει συγκεκριμένα τμήματα των βάσεων για να ελαχιστοποιήσει τα θύματα και ιδιαιτέρως να αποφύγει να προκαλέσει θύματα μεταξύ των Αμερικανών. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν και υπηρεσίες πληροφοριών εντός του Ιράν, που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του σχεδίου της επίθεσης, πρόσθεσαν.

Εξηγήσεις ζητά το Ιράκ – Αντιδράσεις

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καλέσει για εξηγήσεις τον πρεσβευτή του Ιράν για «παραβίαση της κυριαρχίας» της, μετά την επίθεση.

«Το Ιράκ είναι μια ανεξάρτητη χώρα (…) και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει πεδίο μάχης, βάση για να εξαπολύει κανείς επιθέσεις ή να χρησιμοποιείται το έδαφός του για να πλήττονται γειτονικές χώρες», επισήμανε σε δελτίο Τύπου το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ.

Ο Ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ δήλωσε σήμερα πως η κρίση που βιώνει το Ιράκ τελείωσε και κάλεσε τις ομάδες πολιτοφυλακών να μην εξαπολύσουν επιθέσεις. Εντούτοις σημείωσε πως οι Ιρακινοί θα πρέπει να εξακολουθήσουν να επιδιώκουν την απομάκρυνση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ καταδίκασε τις επιθέσεις: “Το ΝΑΤΟ καλεί το Ιράν να αποφύγει άλλες πράξεις βίας. Οι σύμμαχοι συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις και παραμένουμε αφοσιωμένοι στην αποστολή μας στο Ιράκ”, δήλωσε ο Γ.Γ. της Συμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απηύθυνε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να σταματήσει τώρα η χρήση των όπλων για να δοθεί χώρος για διάλογο, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοζέπ Μπορέλ επανέλαβε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας συνέστησε σήμερα στους Ολλανδούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ιράν εάν δεν έχουν σημαντικό λόγο, ενώ κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή. Η ολλανδική οργάνωση ταξιδιωτικών πρακτόρων ANVR ανέφερε στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP ότι όλα τα προγραμματισμένα ταξιδιωτικά πακέτα για το Ιράν θα ακυρωθούν.

Τις ιρανικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ καταδίκασε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και εξέφρασε την αντίθεσή του στη συνέχιση των αντιποίνων και της βίας στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, τον κάλεσε να καταδικάσει τη βία, να παρουσιάσει στοιχεία για τη νομιμότητα της δολοφονίας του Σουλεϊμανί και να εγγυηθεί την ασφάλεια των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Δανία θα μεταφέρει προσωρινά τα μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της από το Ιράκ στο γειτονικό Κουβέιτ για λόγους ασφαλείας, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

Το Ισραήλ θα απαντήσει με «ηχηρό» τρόπο σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έπειτα από την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ. Ο Νετανιάχου είχε υποστηρίξει την περασμένη Παρασκευή το φονικό πλήγμα των Ηνωμένων Πολιτειών που είχε στόχο τον στρατηγό Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, χαρακτηρίζοντάς τo «νόμιμη άμυνα» και αποτίνοντας φόρο τιμής στον σύμμαχό του Ντόναλντ Τραμπ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος