Παγκόσμια ανησυχία μετά την ιρανική επίθεση με πυραύλους σε βάσεις των ΗΠΑ (video)

Αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, έπληξε το Ιράν, σε αντίποινα για το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν «απλώς το πρώτο βήμα». Σύμφωνα με τους Ιρανούς από την επίθεση τουλάχιστον 80 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ κάνουν λόγο και για 200 τραυματίες. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.  “Δεν επλήγησαν αμερικανοί, ελάχιστη η ζημιά” ανέφερε σε διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης εναντίον βάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος αυτού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Διευκρίνισε επίσης  ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές» αεροσκάφη και ελικόπτερα .

Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης,, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν,  εξαπέλυσαν τα ξημερώματα επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Αλ Άσαντ, δυτικά της Βαγδάτης και στο Αρμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν.Υποστήριξαν ότι η βάση Άιν αλ Άσαντ «καταστράφηκε ολοσχερώς».

Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο, αλλά η αντίδρασή του έναντι οποιασδήποτε επίθεσης θα είναι συντριπτική, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί μέσω Twitter, μερικές ώρες μετά τα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ. Εξέφρασε επίσης τις «ευχαριστίες» της κυβέρνησης του Ιράν στους Φρουρούς της Επανάστασης για την «επιτυχή» επιχείρηση.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας», υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης».
Οι Φρουροί της επανάστασης απαίτησαν οι ΗΠΑ να «αποσύρουν τις δυνάμεις τους» από το Ιράκ και απείλησαν να πλήξουν επίσης «το Ισραήλ» και «άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή, αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τεχερανης.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημειώνοντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ ήταν “ένα χαστούκι στο πρόσωπο” των ΗΠΑ.

Η Τεχεράνη θα κόψει «το πόδι» της Αμερικής στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε τις ΗΠΑ σήμερα ότι η Ουάσινγκτον ίσως να “έκοψε το χέρι” του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, όμως σε απάντηση θα κοπεί το “πόδι” των Αμερικανών στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Η απάντηση του Ιράν σε τυχόν αντίποινα των ΗΠΑ μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί θα είναι αναλογική, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαραμί μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό. Επισήμανε ωστόσο πως χρησιμοποιήθηκαν  μικρού βεληνεκούς πυραύλους και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Αμερική πήρε ένα μάθημα που θα το θυμάται».

Από την πλευρά του ο ιρακινός στρατός κατεβάζει με ανακοίνωση του των αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Άιν αλ Άσαντ, σε 22 όπως επίσης και εναντίον μιας βάσης στην Αρμπίλ, επισημαίνοντας  ότι δύο από τους πυραύλους δεν εξερράγησαν. Η επίθεση κράτησε περίπου μισή ώρα και ξεκίνησε περίπου στις 01:45 τα ξημερώματα. Στην πρώτη βάση έπεσαν δεκαπέντε πύραυλοι ενώ στην Αρμπίλ πέντε.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι είχε ενημερωθεί από το Ιράν ότι θα πραγματοποιήσει επιδρομές στο έδαφός του, σημειώνοντας ότι σχεδόν ταυτοχρόνως οι Αμερικανοί τηλεφώνησαν για να αναφέρουν ότι δεχόντουσαν επίθεση, την ώρα που η Τεχεράνη εκτόξευε τους 22 πυραύλους στις βάσεις που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός.

Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Ιράκ αύριο Πέμπτη για να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την ένταση. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στο Ιράκ στο πλαίσιο «των εντατικών διπλωματικών προσπαθειών της Άγκυρας να αποκλιμακώσει την ένταση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Τούρκος υπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Κουβέιτ: Αποτέλεσμα hacking η είδηση περί αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA έπεσε θύμα hacking με αποτέλεσμα την μετάδοση ανακριβούς είδησης ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Κουβέιτ θα αποχωρήσουν εντός τριών ημερών.

Στην αρχική είδηση, το πρακτορείο μετέδωσε ότι ο υπουργός Αμυνας του Κουβέιτ έλαβε επιστολή από τον διοικητή της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης του Αριφτζάν, στην οποία «γνωστοποιεί ότι επίκειται η αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ εντός τριών ημερών». «Μια τέτοια επιστολή από το στρατόπεδο Αριφτζάν ήταν απρόσμενη και είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Κουβέιτ, συνέχιζε το KUNA.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι   ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν μέσα στις επόμενες ώρες.
Όπως είπε οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα, αλλά διαβεβαίωσε ότι «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».
Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί για απώλειες από τα πλήγματα του Ιράν.

Την ίδια ώρα, σε συναγερμό τέθηκε η Πολεμική Αεροπορία και η αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Κατά την ίδια πηγή, ισραηλινά μαχητικά κινούνται ιδίως στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας απαγόρευσε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν, του Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ και επανέλαβε την έκκλησή του για αυτοσυγκράτηση.


Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τη διαμάχη τους μέσω διαλόγου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικών μέσων στη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, καλώντας να καταβληθούν προσπάθειες για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος.

«Η χρήση όπλων πρέπει να σταματήσει τώρα για να υπάρξει χώρος για διάλογο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν,  πηγαίνοντας να συναντήσει τον Μπορις Τζόνοσον στο Λονδίνο. “Ένδειξη κλιμάκωσης” χαρακτήρισε τις ιρανικές επιθέσεις ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας  Ζοζέπ Μπορέλ. 

Η Βρετανία καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ στις οποίες σταθμεύουν και Βρετανοί. Αποκλιμάκωση της κρίσης με το Ιράν ζητά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

O Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ κάλεσε μάλιστα  το Ιράν να «μην επαναλάβει αυτές τις απερίσκεπτες και επικίνδυνες επιθέσεις και αντιθέτως να επιδιώξει άμεσα την αποκλιμάκωση”.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα απαντήσει με σκληρό τρόπο σε όποιον της επιτεθεί, ενώ επανέλαβε τη στήριξή του στον φόνο από αμερικανικό πλήγμα του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί.

Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της Δανίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας και της Πολωνίας που βρίσκονται στο Ιράκ, ανακοίνωσαν οι χώρες τους.

Οι Φιλιππίνες ζήτησαν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράκ, καθώς το επίπεδο συναγερμού έχει φθάσει στο επίπεδο 4 στη χώρα. Η Ινδία και το Πακιστάν προειδοποίησαν με τη σειρά τους σήμερα τους πολίτες τους αναφορικά με τα ταξίδια στο Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ακύρωσε την περιοδεία του σε τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Καναδάς εξέδωσε σήμερα ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους πολίτες του να αποφύγουν τα «μη απαραίτητα» ταξίδια στο Ιράν, μερικές ώρες μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν.

Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν κατά τη συνεδρίασης του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Τελικά ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 370,96 μονάδων (−1,57%), στις 23.204,76 μονάδες.
Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς στις συναλλαγές στην Ασία.

Ανταποκρίσεις : Αλέξανδρος Μόρτουντακ Νέα Υόρκη ,  Ουαλίντ Ελίας                Bυρηττός

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa,AFP,Reuters

Σχετική είδηση: Επιχείρηση «Μάρτυρας Σουλεϊμανί»: Καταιγισμός πυραύλων από το Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος