Κων/πολη: Αστυνομική βία κατά φοιτητών – Αντιδρούν στο διορισμό πρύτανη από Ερντογάν

Σκληρές σκηνές αστυνομικής βίας εκτυλίχτηκαν χθες στο χώρο του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη όταν η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε εναντίον συγκέντρωσης φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τον διορισμό από τον πρόεδρο Ερντογάν νέου πρύτανη του πανεπιστημίου, ο οποίος είναι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και για τον οποίον υπάρχουν στοιχεία ότι έχει διαπράξει λογοκλοπή στις πανεπιστημιακές δημοσιεύσεις του.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά των φοιτητών ενώ έστησε οδοφράγματα και έβαλε λουκέτο στην πύλη εισόδου του Πανεπιστημίου. Τη νύχτα αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε 24 διευθύνσεις και προχώρησαν σε 28 προσαγωγές φοιτητών. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού και ζητούν την παραίτησή του.

Πλήθος φοιτητών είχε συγκεντρωθεί χθες στο χώρο του πανεπιστημίου. Φώναζαν συνθήματα όπως:

“Τα πανεπιστήμια είναι δικά μας, θα μείνουν δικά μας”

“Τα πανεπιστήμια θα απελευθερωθούν από εμάς”

“Δεν θέλουμε έναν πρύτανη υπό κηδεμονία”

Φοιτήτρια διάβασε κοινή δήλωση των φοιτητών

«Ως μέλη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, ο πρωταρχικός μας αγώνας είναι η ακαδημαϊκή ελευθερία. Οι πανεπιστημιακές διοικήσεις είναι οι μόνες που μπορούν να το προσφέρουν αυτό. Απορρίπτουμε αυτήν την παρέμβαση στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων του πανεπιστημίου μας”,

Οι φοιτητές «σφράγισαν» το κτίριο του πρυτάνεως και κρέμασαν πινακίδα που έγραφε «Αυτό το κτίριο έχει σφραγιστεί από φοιτητές του Πανεπιστημίου Boğaziçi λόγω του διορισμού του Melih Bulu ως πρυτάνεως».

Ο Ερντογάν διόρισε πρύτανη, στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, κομματικό στέλεχος

Ο Ερντογάν στις 2 Ιανουαρίου διόρισε με προεδρικό διάταγμα (όπως μπορεί να κάνει βάσει του νέου προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης) νέους πρυτάνεις σε πέντε πανεπιστήμια. Για ένα από τα καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, διόρισε ένα κομματικό στέλεχος, πρώην επί κεφαλής του γραφείου του ΑΚΡ ενός δήμου της Κωνσταντινούπολης, (αποτυχόντος) υποψήφιου βουλευτή του κόμματός, και πρώην πρύτανη ιδιωτικού πανεπιστημίου, ο οποίος είναι καθηγητής Οικονομικών αλλά με αμφισβητούμενες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Είναι ο πρώτος πρύτανης από το πραξικόπημα του 1980, που διορίζεται αν και δεν ανήκει στο ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου του Βοσπόρου.

Λίγες μόνο ώρες μετά το διορισμό του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, δείγματα των ακαδημαϊκών του δημοσιεύσεων, εμφανίστηκαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπου ολόκληρες παράγραφοι «λέξη προς λέξη» είχαν αντιγραφεί από δημοσιευμένα ακαδημαϊκά άρθρα άλλων, προβάλλοντας μια ζωντανή εικόνα της πολιτικοποίησης των τουρκικών πανεπιστημίων, την έλλειψη αξιοκρατίας σε διορισμούς σε καίριες θέσεις από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Από τα 200 περίπου πανεπιστήμια της Τουρκίας τουλάχιστον το ένα τέταρτο, δεν έχει ούτε μία διεθνή ακαδημαϊκή έκδοση. Επιπλέον, η λογοκλοπή και άλλες ανήθικες πρακτικές έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες μεταξύ των φοιτητών και των ακαδημαϊκών, ώστε, η Τουρκία να κατατάσσεται τρίτη στην ακαδημαϊκή λογοκλοπή παγκοσμίως. Το 2019 και το 2020, κανένα τουρκικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν συμπεριλήφθηκε στα 500 κορυφαία πανεπιστήμια του Times Higher Education University Ranking Index.

Μεγάλο πλήγμα για το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Τουρκίας κατάφερε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Η κυβέρνηση ανέλαβε έκτακτες εξουσίες που δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να αντιμετωπίσουν τους δράστες της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά για να σιωπήσουν και να τιμωρήσουν ακαδημαϊκούς και φοιτητές που ασκούσαν κριτική στο κυβερνών κόμμα και τον Πρόεδρο Ερντογάν. Απολύθηκαν περισσότεροι από 6.000 ακαδημαϊκοί και σε πολλούς απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση-Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος