Flightradar: Drone και αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης των ΗΠΑ πέταξαν πάνω από ουκρανικό έδαφος

Τουλάχιστον ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένα αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης των ΗΠΑ πέταξαν πάνω από ουκρανικό έδαφος την Παρασκευή κοντά στην περιοχή των ένοπλων συγκρούσεων στο Ντονμπάς. Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα της υπηρεσίας παρακολούθησης πτήσεων αεροπορίας Flightradar.

Αναλυτικά, αεροσκάφος με κωδικό αριθμό UAVGH000 πετάξε πάνω σήμερα πάνω από την Ουκρανία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για αυτόν στον ιστότοπο Flightradar. Ωστόσο, το αρχείο της υπηρεσίας περιέχει πληροφορίες ότι το αμερικανικό αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης RQ-4A Global Hawk πέταξε με αυτόν τον αριθμό. Το αμεικανικό αεροπλάνο έχει τη δυνατότητα να περιπολεί για 30 ώρες, όντας σε υψόμετρο έως και 20 χλμ. Σύμφωνα με το Flightradar, αυτό το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο στο νησί Ντάλμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με κατεύθυνση την Ουκρανία. Μπαίνοντας στον ουκρανικό εναέριο χώρο, πέταξε πρώτα κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Λευκορωσία και στη συνέχεια -στην περιοχή των συγκρούσεων στο Ντονμπάς.

Πάραλληλα ένα ακόμα αμερικανικό αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης Boeing RC-135W Rivet Joint πέταξε πσήμερα πάνω από τις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Flightradar, αυτό το αεροπλάνο, το οποίο είχε πρόσφατα έδρα την αεροπορική βάση Great Yarmouth στην ανατολική Αγγλία, απογειώθηκε από το βρετανικό έδαφος και κατευθύνθηκε προς την Ουκρανία. Πέταξε πάνω από τις νότιες περιοχές της χώρας, κατά μήκος των συνόρων με την Κριμαία, και στη συνέχεια κατά μήκος της περιοχής των συγκρούσεων στο Ντονμπάς. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, το αεροπλάνο ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του

Πρόσφατα, σε δυτικές χώρες, αλλά και στο Κίεβο, υπήρξαν δηλώσεις για φερόμενη πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αυτές τις πληροφορίες κενές και αβάσιμες με στόχο την κλιμάκωση της έντασης, ενώ επανέλαβε πως η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Παράλληλα, ο Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προβοκάτσιων για να δικαιολογήσει τέτοιες δηλώσεις και προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία με τη βία θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις πιο σοβαρές συνέπειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει το Κίεβο να επιλύσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς, ενώ παραμένει προσηλωμένη στο σχήμα της Νορμανδίας και τις συμφωνίες του Μινσκ.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος