Εξόρυξη κοβαλτίου: Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα ότι πολυεθνικές εταιρείες επιδίδονται σε εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς ολόκληρων κοινοτήτων, απειλές, εκφοβισμό και εξαπάτηση πολιτών προκειμένου να επεκτείνουν μεταλλεία στα οποία παράγονται κοβάλτιο και χαλκός στη νοτιοανατολική ΛΔ Κονγκό.

Στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία και την Πρωτοβουλία για την καλή διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα (Initiative pour la bonne gouvernance et les droits humains, IBGDH), κονγκολέζικη ΜΚΟ, αναλύεται ο αντίκτυπος τεσσάρων έργων στην περιοχή μεταλλείων Κολουέζι (ορυχεία χαλκού και κοβαλτίου στην Κολουέζι, μεταλλείο Μουτόσι, Metalkol RTR, μεταλλείο Καμόα-Κακούλα).

Οι δυο οργανώσεις επισημαίνουν ότι η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας οδήγησε σε εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς πληθυσμών από τα σπίτια και τα χωράφια τους.

Οι εκτοπισμοί, που έγιναν από επιχειρήσεις με σκοπό να «μεγεθύνουν σε βιομηχανική κλίμακα μεταλλεία χαλκού και κοβαλτίου», «καταστρέφουν ζωές» και «πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τονίζει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ.

Αντί να δουν οφέλη χάρη στη μεγέθυνση του τομέα των μεταλλείων, άνθρωποι που ζουν στην περιοχή Κολουέζι «εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και τα χωράφια τους για να επιτραπεί η επέκταση» μεταλλείων που λειτουργούν σε βιομηχανική κλίμακα, σύμφωνα με το κείμενο.

Τις εταιρείες που διώχνουν πολίτες δεν τις ενδιαφέρουν «τα δικαιώματα των πληθυσμών που πλήττονται», ούτε «η εθνική νομοθεσία προκειμένου να περιορίζονται οι εξαναγκαστικοί εκτοπισμοί» που συνδέονται με τον τομέα των μεταλλείων.

  • Ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν, για παράδειγμα ένα από αυτά είναι το Μουκούμπι, τονίζεται στην έκθεση.

«Όλο το χωριό κάηκε, δεν υπήρχε τίποτα που μπορούσε να σωθεί. Κανένας δεν είχε χρήματα. Δεν είχαμε τίποτα για να επιβιώσουμε. Περάσαμε πολλές νύχτες στο δάσος», αφηγήθηκε η Κανίνι Μάσκα, πρώην κάτοικος.

Η εκδίωξη «έκανε κομμάτια τα όνειρά μου. Τα έχασα όλα και ζω μόνιμα με τον φόβο πως θα τα ξαναχάσω όλα αν εγκατασταθώ κάπου αλλού», ανέφερε ο Πάπι Μπάνγκα, άλλος πρώην κάτοικος.

  • Η ΛΔ Κονγκό είναι η χώρα όπου εξορύσσεται ο μεγαλύτερος όγκος μεταλλευμάτων στην Αφρική.
  • Εκεί εξορύσσεται το 70% του κοβαλτίου που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά.
  • Το κοβάλτιο είναι απόλυτα απαραίτητο στην παραγωγή μπαταριών για διάφορα ηλεκτρονικά και για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει σε δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση ότι αναγνωρίζει πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για την ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, υπογραμμίζει η ΜΚΟ, «η απεξάρτηση από τον άνθρακα δεν πρέπει να οδηγεί σε νέες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος