Έφυγαν οι διαδηλωτές από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Βαγδάτη – Στρατό στέλνει ο Τραμπ

Ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στέλνουν εντός των επόμενων ημερών 750 Αμερικανούς στρατιώτες, καθώς η πολιορκία της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη από φιλο-ϊρανούς διαδηλωτές, απείλησε να βάλει “φωτιά” στις σχέσεις με το Ιράν. Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε πως αναβάλλονται κάθε τύπου προξενικές δραστηριότητες.

Αποχώρησαν από την περίμετρο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη σήμερα, όλα τα μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων κι οι υποστηρικτές τους, αλλά η πρεσβεία ενίσχυσε την ασφάλειά της με την παρουσία 100 πεζοναυτών και ελικόπτερα Απάτσι που τη νύχτα έριξαν φωτοβολίδες σε μία επίδειξη ισχύος προς τους διαδηλωτές που την πολιορκούσαν.

Στη διάρκεια της νύχτας οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές έξω από την πρεσβεία και σήμερα το πρωί έφερναν προμήθειες σε τρόφιμα, μαγειρικά σκεύη και στρώματα αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδίαζαν να παραμείνουν επί μακρόν.

Χθες Τρίτη, η εξωτερική περίμετρος της πρεσβείας κατακλύστηκε από διαδηλωτές οργισμένους από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά μιας υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης, της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 μέλη της.

Ο Πρόεδρος Τραμπ διαμήνυσε πως η Τεχεράνη θα πληρώσει υψηλό τίμημα σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης. Το Ιράν πάντως, αρνείται ότι σχετίζεται με την πολιορκία της αμερικανικής πρεσβείας και κατήγγειλε την Ουάσιγκτον για θράσος.

Το Ιράν κάλεσε επίσης σήμερα τον ελβετό επιτετραμμένο που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί για την “πολεμοχαρή πολιτική” των ΗΠΑ έπειτα από τις αμερικανικές επιθέσεις. Νωρίτερα σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καταδίκασε δριμύτατα τις αμερικανικές επιθέσεις, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση, και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη βία στη γειτονική χώρα.

Η Γαλλία καταδίκασε “απερίφραστα” την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη χθες Τρίτη από φιλο-ιρανούς διαδηλωτές. Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί εξέφρασε ακόμη την “πλήρη αλληλεγγύη” της χώρας της προς τις ΗΠΑ. Η Γαλλία είναι ένας από τους βασικούς εταίρους των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος