Βαγδάτη: Βίαια επεισόδια έξω από την αμερικανική πρεσβεία (video)

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ και άλλα μέλη του προσωπικού της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βαγδάτη απομακρύνθηκαν από την πρεσβεία για τη δική τους ασφάλεια, δήλωσαν ιρακινοί αξιωματούχοι, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές και μαχητές φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη της πρεσβείας για να καταγγείλουν αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάψης για να διαλύσουν διαδηλωτές οι οποίοι είχαν εισέλθει μέσα στον περίβολο της πρεσβείας. ‘Εσπασαν κάμερες ασφάλειας κι έβαλαν φωτιές, ενώ πετροβολούσαν το κτήριο. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες βρέθηκαν στη στέγη του κτηρίου.

Οι διαδηλωτές, ο οποίοι συμμετείχαν αρχικά στην κηδεία των 25 φιλοϊρανών μαχητών που σκοτώθηκαν την Κυριακή από τις αμερικανικές επιδρομές στο Ιράκ, κατάφεραν να περάσουν τον πρώτο περίβολο του γιγάντιου συγκροτήματος της πρεσβείας που βρίσκεται μέσα στην αυστηρά φυλασσόμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα έκαψαν την αμερικανική σημαία και τοποθετησαν τη σημαία της φιλοιρανικής οργάνωσης σε τοίχο.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, 12 παραστρατιωτικοί μαχητές τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, μέσα στην πρεσβεία, διπλωμάτες και άλλα μέλη του προσωπικού έχουν καταφύγει σε ένα οχυρωμένο, ασφαλές δωμάτιο, όπως ανέφεραν δύο από αυτούς που επικοινώνησαν μέσω μιας εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων.

“Το αμερικανικό προσωπικό είναι ασφαλές και δεν υπάρχουν παραβιάσεις στις εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο για εκκένωση της πρεσβείας στη Βαγδάτη”, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι ενορχηστρώνει αυτές τις βίαιες κινητοποιήσεις και επέρριψε ευθύνες στην Τεχεράνη για τα γεγονότα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ιρακινό πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντ Μαχντί και τόνισε την ανάγκη προστασίας του αμερικανικού προσωπικού και των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν ότι αναμένεται να ενισχυθούν προσωρινά τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία, με την αποστολή πρόσθετου αριθμού πεζοναυτών στη Βαγδάτη.

Όλα αυτά σε απάντηση στις αμερικανικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία κατά στόχων της Κατάεμπ Χεσμπολάχ που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες επιθέσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκε αμερικανός πολίτης. Η Κατάιμπ Χεζμπολάχ είναι μια από τις μικρότερες, αλλά ισχυρές οργανώσεις που στηρίζονται από το Ιράν. Οι διαδηλωτές κρέμασαν τα λάβαρά της στον φράχτη γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ σήμερα.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Άντελ Άμπντελ Μάχντι προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης σε ξένες πρεσβείες και αντιπροσωπείες στη Βαγδάτη και ζήτησε από τους διαδηλωτές που βρίσκονται έξω από την αμερικανική πρεσβεία να φύγουν. Ο Μάχντι, ο οποίος είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός αφού παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα υπό την πίεση των διαδηλωτών, ανέφερε σε δήλωσή του πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ξένων πρεσβειών θα εμποδισθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και θα τιμωρηθεί αυστηρά στο πλαίσιο του νόμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε σήμερα την ιρακινή ηγεσία ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται “να προστατεύσει και να υπερασπιστεί” τους Αμερικανούς πολίτες, μετά την επίθεση που δέχτηκε η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Ιράκ Άντελ Άμπντελ Μάχντι και τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ και οι δύο τον διαβεβαίωσαν ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων στις αμερικανικές υποδομές” στο Ιράκ, ανέφερε εξάλλου το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ρένα Δημητρίου
Σχετική είδηση: ΥΠΕΞ: Ανησυχία για κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος