Αμερικανικές ενισχύσεις στο Ιράκ-Το “Ιράν θα πληρώσει” προειδοποίησε ο Ντ. Τραμπ

Το Πεντάγωνο αναπτύσσει «άμεσα» 750 επιπλέον στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, «σε αντίδραση στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ, αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη χθες. Οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, συνασπισμός παραστρατιωτικών ομάδων στις οποίες κυριαρχούν φιλοϊρανικές σιιτικές ομάδες που έχουν πλέον ενταχθεί στον τακτικό στρατό του Ιράκ, κάλεσαν το πλήθος να αποσυρθεί τώρα που το “μήνυμά του ακούστηκε”.

«Περίπου 750 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην περιοχή αμέσως», τόνισε ο Έσπερ, κατά τον οποίο η Ουάσινγκτον έστειλε ήδη 500 επιπλέον στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Κουβέιτ, χώρα που γειτονεύει με το Ιράκ, ενώ «επιπρόσθετες δυνάμεις» είναι έτοιμες να αναπτυχθούν «τις προσεχείς ημέρες».

Αφού πρώτα απείλησε την Τεχεράνη μέσω Twitter ότι θα πληρώσει «πολύ μεγάλο τίμημα» κατηγορώντας την πως «ενορχήστρωσε» την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει, ούτε προβλέπει, οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράν.

«Αγαπώ την ειρήνη. Και το Ιράν πρέπει να θέλει την ειρήνη πιο πολύ από τον καθένα”, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ προς δημοσιογράφουςαπό το Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.

Αμερικανοί πεζοναύτες και μαχητικά ελικόπτερα ανέλαβαν στο μεταξύ την “θωράκιση” της αμερικανικής πρεσβείας, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα.

Σήμερα διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στο κτήριο, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε μια προσπάθεια να τους διαλύσουν.

Στη διάρκεια της νύχτας οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές έξω από την πρεσβεία. Στη συνέχεια άρχισαν να αποσύρονται καθώς οι παραστρατιωτικές οργανώσεις κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να απομακρυνθούν από την περίμετρο της αμερικανικής πρεσβείας.

Η «επίθεση» η οποία διαπράχθηκε χθες Τρίτη εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη ήταν έργο «τρομοκρατών», κατήγγειλε αργά το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατονομάζοντας ως εγκέφαλους δύο πρόσωπα που κατηγόρησε ότι υποστηρίζονται από «συμμάχους του Ιράν».

«Η επίθεση ενορχηστρώθηκε από τρομοκράτες — τον Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις και τον Κάις αλ Χαζάλι — και υποστηρίχθηκε από συμμάχους του Ιράν, τον Χάντι αλ Αμάρι και τον Φάλεχ αλ Φαγιάντ», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Όλοι τους φωτογραφήθηκαν μπροστά στην πρεσβεία μας», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με τρία φωτογραφικά στιγμιότυπα.

https://twitter.com/mariataj100/status/1212301440259104768?s=20

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καταδίκασε δριμύτατα τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη βία στη γειτονική χώρα.

«Η ιρανική κυβέρνηση, το ιρανικό έθνος και εγώ καταδικάζουμε δριμύτατα τις επιθέσεις», δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Η Τεχεράνη διέψευσε κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες περί εμπλοκής της στα επεισόδια που ξέσπασαν χθες  στη Βαγδάτη.

Έκανε λόγο περί «εκπληκτικού θράσους» από πλευράς Ουάσινγκτον, που βλέπει ανάμιξη του Ιράν στις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Ιράκ μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς την Κυριακή που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 ιρακινοί παραστρατιωτικοί της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, οργάνωση την οποία η Ουάσινγκτον κατέστησε υπεύθυνη για τον θάνατο Αμερικανού εργολάβου ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης του ιρακινού στρατού την Παρασκευή.

Σχετική είδηση: ΥΠΕΞ: Ανησυχία για κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος