Κορονοϊός – ΠΟΥ: Καμία νέα παραλλαγή στην πανδημική έξαρση της Κίνας – Υπό αξιολόγηση το μεταδοτικό νέο στέλεχος XBB.1.5

Array

Δεν έχει εντοπιστεί νέα παραλλαγή του κορονοϊου κατά την εξέλιξη της της πανδημικής έξαρσης στην Κίνα σύμφωνα με τα δεδομένα που παρασχέθηκαν επισήμως από τη χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ανάλυση του κινεζικού CDC έδειξε υπεροχή των υποστελεχών BA.5.2 και BF.7, γεγονός που σημαίνει ότι η Omicron παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού, με βάση πρόσφατη γονιδιωματική αλληλουχία, με τους επιστήμονες να στρέφουν ωστόσο την προσοχή τους στο στέλεχος XBB.1.5 της Omicron συλλέγοντας στοιχεία που θα ανακοινωθούν από τον ΠΟΥ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για το πλέον μεταδοτικό στέλεχος της Omicron έως τώρα η επικινδυνότητα του οποίου είναι υπό αξιολόγηση, με τα στοιχεία προς το παρόν να μην υποδυκνείουν πιο σοβαρή νόσηση.

Το νέο στέλεχος έχει κυριαρχήσει στις ΗΠΑ δίνοντας διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων ανά δύο εβδομάδες, καθώς εμφανίζει 20% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα πλήττοντας περισσότερο τους ευάλωτους, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, όπως είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

Το στέλεχος έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες μέχρι στιγμής, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο διαδεδομένο. Σημειώνεται ότι παρακολούθηση των παραλλαγών της Covid έχει γίνει δύσκολη καθώς η γονιδιωματική αλληλούχηση μειώνεται σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ εκφράζει τις ανησυχίες του για την υποβάθμιση της κατάστασης στην κινεζική επικράτεια, κάνοντας λόγο για “μη αντιπροσωπευτικά” μεγέθη κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων από τη νόσο.

Η Κίνα αναφέρει πέντε ή και λιγότερους θανάτους από την ημέρα που αναθεώρησε την αυστηρή zero covid πολιτική της. Σήμερα ανακοίνωσε μόλις ένα θύμα της νόσου με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τους 5.259 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Κορονοϊός – ΠΟΥ: Καμία νέα παραλλαγή στην πανδημική έξαρση της Κίνας – Υπό αξιολόγηση το μεταδοτικό νέο στέλεχος XBB.1.5
(AP Photo/Andy Wong)

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διεθνή ΜΜΕ όμως αποκαλύπτουν κινέζικο “Μπεργκαμο” με οικογένειες σε κινεζικές μεγαλουπόλεις να καίνε τους νεκρούς τους στη μέση του δρόμου, μπροστά από πολυκατοικίες, καθώς τα αποτεφρωτήρια έχουν πολλαπλασιάσει τις τιμές και η αναμονή είναι τεράστια. Στα νοσοκομεία εξουθενωμένοι ασθενείς λόγω της νέας επέλασης του κορονοϊού συνωστίζονται σε ράντζα, ακόμα και στα προαύλια.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συναντηθεί ξανά σήμερα Πέμπτη με Κινέζους επιστήμονες στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενημέρωσης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση της Covid-19.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επανέλαβε ότι ο Οργανισμός «ανησυχεί» για την αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 στην Κίνα και προέτρεψε ξανά το Πεκίνο να παρέχει γρήγορα και τακτικά στοιχεία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τους θανάτους στη χώρα.

Η ΕΕ πάντως σε έκτακτη σύσκεψη του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων αποφάσισε σειρά μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Κίνα σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς εν μέσω χειμώνα.

Κορονοϊός – ΠΟΥ: Καμία νέα παραλλαγή στην πανδημική έξαρση της Κίνας – Υπό αξιολόγηση το μεταδοτικό νέο στέλεχος XBB.1.5
(AP Photo/Andy Wong)

Τα κράτη μέλη:

• θα συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
• θα παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή προορίζονται για την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
• Θα ενθαρρύνουν ενθέρμως την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Διαβάστε επίσης Θεοκλής Ζαούτης στην ΕΡΤ: Θα κοιτάμε τα λύματα στο αεροδρόμιο – Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στις μάσκες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος