Κομισιόν: Οριστικοποιείται, εν μέσω διαφορών, το κείμενο για τις εισαγωγές από αποψιλωμένα δάση

Array

Με σκοπό να απαγορευτούν οι εισαγωγές των κυριότερων προϊόντων που προκύπτουν από την αποψίλωση των δασών αναμένεται να οριστικοποιηθεί απόψε κείμενο της Ε.Ε αν και ακόμη υπάρχουν διαφορές προς διευθέτηση του Ευρωκοινοβουλίου με τα κράτη μέλη.

Για να μειωθεί ο αντίκτυπος του καταλογισμού του 16% ως καταστροφέα δασών παγκοσμίως, που της αναλογεί, η Κομισιόν  πρότεινε να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην Ε.Ε έξι προϊόντων (σόγια, βοδινό κρέας, φοινικέλαιο, ξυλεία, κακάο και καφές, καθώς και συναφή προϊόντα, όπως δερμάτινα είδη και έπιπλα) αν η παραγωγή τους γίνεται σε περιοχές που αποψιλώθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2020.

Τα κράτη συμφώνησαν σε αυτόν τον κατάλογο, όμως ευρωβουλευτές ζήτησαν να προστεθούν το καουτσούκ —η καλλιέργεια του οποίου απειλεί δάση της δυτικής Αφρικής—, το καλαμπόκι, το χοιρινό και το πρόβειο κρέας, τα πουλερικά, ο ξυλάνθρακας και το χαρτί από τον Δεκέμβριο του 2019, έναν χρόνο νωρίτερα.

Την Τετάρτη, η Γαλλία ανέφερε ότι η συμφωνεί με την πρόταση να συμπεριληφθεί στον κατάλογο το καουτσούκ — όχι όμως το καλαμπόκι.

Η κατάσταση περιπλέχθηκε καθώς οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής και σε άλλα απειλούμενα οικοσυστήματα με βλάστηση, ιδίως στη σαβάνα Σεχάντου/Σεράδο (Βραζιλία/Παραγουάη/Βολιβία), προέλευση το 2018 περίπου του ενός τετάρτου των ευρωπαϊκών εισαγωγών σόγιας.

Ενώ τα κράτη εναντιώνονταν στην ενσωμάτωση «άλλων περιοχών με βλάστηση» στο κείμενο, το Παρίσι εντέλει τάχθηκε υπέρ, επικαλούμενο τις συνέπειες σε τοπία με αραιή κάλυψη αλλά και τις «ενδείξεις ανοίγματος» στην ιδέα κι άλλων χωρών (Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Γερμανία).

Κλειδί των διαπραγματεύσεων  ο ορισμός της « Αποψίλωσης του δάσους»  

Καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κι αυτές μεγάλους τομείς εκμετάλλευσης δασικών εκτάσεων, ο ορισμός της «αποψίλωσης του δάσους» χαρακτηρίστηκε  από την Greenpeace «αδύναμος» χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πρωτογενή δάση και μόνο σε περιπτώσεις αμετάκλητων ζημιών που έχουν πιστοποιηθεί», ενώ οι ευρωβουλευτές ζητούσαν «ισχυρό» ορισμό που θα προστατεύει όλα τα φυσικά δάση από καταστροφικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών για τη βιοποικιλότητα.

Οι εισαγωγικές εταιρείες θα είναι υπεύθυνες για τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, θα καλούνται να πιστοποιούν την ανιχνευσιμότητα με τη βοήθεια δεδομένων γεωεντοπισμού των καλλιεργειών και δορυφορικών φωτογραφιών.

Οι παραβάτες θα εκτίθενται σε πρόστιμα ανάλογα με τις ζημιές στο περιβάλλον. Το επίπεδο των απαιτήσεων θα κυμαίνεται ανάλογα με τον κίνδυνο αποψίλωσης των δασών στον τόπο παραγωγής.

Ο διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου Κριστόφ Χάνσεν (ΕΛΚ, δεξιά) θέλει «οικονομική και τεχνική υποστήριξη» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μικρές εκμεταλλεύσεις, όμως σύμφωνα με πηγή που είναι ενήμερη, το ζήτημα τελούσε ακόμη υπό συζήτηση την Πέμπτη.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης όρος για τις εισαγωγές να είναι η τήρηση των «παραδοσιακών γαιοκτητικών δικαιωμάτων» των τοπικών κοινοτήτων, των πρώτων θυμάτων της καταστροφής του δάσους, αλλά σε αυτόν τον ορισμό εναντιώνεται ιδίως η Σουηδία.

Οι ευρωβουλευτές θα ήθελαν ακόμη να επιβληθούν στους χρηματοπιστωτικούς φορείς «επιπρόσθετες απαιτήσεις» προκειμένου τα δάνεια και οι επενδύσεις τους να μην οδηγούν στην αποψίλωση των δασών, αν και ο Κριστόφ Χάνσεν παραδέχεται πως οι επαληθεύσεις θα ήταν δύσκολες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος