Κίεβο: Μπαράζ σφοδρών επιθέσεων με διακοπές ρεύματος, υλικές καταστροφές και τουλάχιστον 7 νεκρούς στο Ντονμπάς

Array

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα ρωσικά χτυπήματα στην Ουκρανία, με τη Ζαπορίζια να δέχεται το μεγαλύτερο σφυροκόπημα. Για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, η Μόσχα προχώρησε σε οκτώ συλλήψεις και κατηγορεί τις μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι ανεύθυνο να μιλά ο Πούτιν για πυρηνική επίθεση. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, προστίθεται η υπόσχεση του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της ουκρανικής αεροάμυνας.

Διασώστες ανασύρουν τα μέλη μιας οικογένειας από τα συντρίμμια κατεστραμμένου κτηρίου στη Ζαπορίζια, μόνιμο στόχο των ρωσικών δυνάμεων. Νέοι βομβαρδισμοί έπληξαν τη Χερσώνα, τη Νικόπολη και την Αντιίκβκα, όπου 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης. Το σφυροκόπημα είναι τόσο έντονο, που οι Ρώσοι ξεμένουν από όπλα υψηλής ακριβείας, εκτιμούν δυτικοί αξιωματούχοι.

Ανατίναξη της γέφυρας της Κριμαίας

Μόσχα: «Υπεύθυνο το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, με εκρηκτικά μέσω Βουλγαρίας, Γεωργίας και Αρμενίας»

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη πέντε Ρώσων και τριών πολιτών από την Ουκρανία και την Αρμενία για την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς που προκάλεσε τη μήνιν της Μόσχας. Η ρωσική FSB κατηγόρησε την υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας ως υπεύθυνη της επίθεσης υποστηρίζοντας ότι τα εκρηκτικά  εστάλησαν από την Οδησσό μέσω Βουλγαρίας, Γεωργίας και Αρμενίας, εκδοχή που οι Ουκρανοί απορρίπτουν ως ανοησίες. Κι ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να κατηγορεί τις ουκρανικές υπηρεσίες, ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει σε συνέντευξη στο CNN ότι ο Ρώσος πρόεδρος βάσισε την εισβολή σε λανθασμένες εκτιμήσεις.

Τζο Μπάιντεν για πυρηνική επίθεση: Ο Πούτιν δεν πιστεύω πως θα το κάνει, αλλά είναι ανεύθυνο να μιλά για αυτό

«Πίστευε ότι θα τον καλωσόριζαν με ανοιχτές αγκάλες, ότι το Κίεβο ήταν το σπίτι της Μητέρας Ρωσίας και ότι θα ήταν ευπρόσδεκτος. Θεωρώ πολύ απλά ότι έκανε εντελώς εσφαλμένους υπολογισμούς«, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Πρόσθεσε: «Πόσο ρεαλιστικό είναι, πιστεύετε, να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν τακτικό πυρηνικό όπλο; Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει. Αλλά νομίζω ότι είναι ανεύθυνο να μιλά γι` αυτό».

Στήριξη του Κιέβου – ΝΑΤΟ: Ενίσχυση αεροάμυνας με οπλικά συστήματα

Παράλληλα, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ υπόσχονται ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας και στήριξη του Κιέβου για όσο χρειαστεί.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αμυντικές ικανότητες της Ουκρανίας για τις τωρινές επείγουσες ανάγκες αλλά και σε μακροπρόθεσμη βάση».

Τα βλέμματα ωστόσο είναι στραμμένα στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στην Αστάνα, όπου πιθανολογείται ότι η Άγκυρα θα παρουσιάσει προτάσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστας Ονισένκο διαβεβαιώνει ότι νωρίτερα ήχησαν ξανά εκεί αλλά και σε άλλες περιοχές οι αντιαεροπορικές σειρήνες. «Και σήμερα ο κυριότερος στόχος των Ρώσων αποτέλεσαν οι εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε διάφορα σημεία της χώρας», πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει, δεν έλειψαν και οι υλικές ζημιές σε σπίτια, ενώ τουλάχιστον επτά άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της κεντρικής αγοράς στην πόλη Αβντίιβκα, στο Ντονμπάς.

Στην εν λόγω πόλη, οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται με τον ρωσικό στρατό να εξακολουθεί να πιέζει προς την πόλη Μπάχμουτ. Ο ουκρανικός στρατός, από την άλλη πλευρά πιέζει κυρίως προς την πλευρά της Χερσώνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Οκτωβρίου οι Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν 29 κατοικημένες περιοχές στη Χερσώνα.

Η ενίσχυση της αεράμυνας είναι η προτεραιότητα της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Ρέζκικοφ στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας χωρών του ΝΑΤΟ που έγινε σήμερα (12/10) στις Βρυξέλλες.

Ανταπόκριση – Κίεβο: Κώστας Ονισένκο

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος