Μαζικά ρωσικά χτυπήματα στην Ουκρανία – Έντονο το διπλωματικό παρασκήνιο

Array

Ορθολογιστή χαρακτήρισε τον Βλάντιμιρ Πουτιν ο πρόεδρος Μπάιντεν εκτιμώντας ότι δεν θα κάνει χρήση πυρηνικών την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διπλωματική προσπάθεια για συνάντηση των δύο ηγετών στους G20 το Νοέμβριο. Διαμεσολαβητικό ρόλο επιχειρεί να παίξει και ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς αύριο συναντάται με τον Ρωσο πρόεδρο στο Καζακστάν. Στην Ουκρανία το 30% των ενεργειακών υποδομών έχει πληγεί, ενώ τη σύλληψη 8 ατόμων για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία Ασφαλείας.

Τη σύλληψη πέντε Ρώσων και τριών πολιτών από την Ουκρανία και την Αρμενία για την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία, ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία Πληροφοριών. Η FSB κατηγόρησε την υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας και τον επικεφαλής του, Κίριλ Μπουντάνοφ, ότι οργάνωσαν το χτύπημα στη γέφυρα, ενώ δημοσιοποίησε φωτογραφία με ακτίνες Χ, που όπως υποστηρίζει, δείχνει το εσωτερικό του παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού.

Για ανοησίες κάνει λόγο η Ουκρανία, η οποία δέχεται μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων από τη Δευτέρα. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα σε μια πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Αβντίιβκα, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. “Οι Ρώσοι έπληξαν την κεντρική αγορά όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν αρκετοί άνθρωποι“, είπε ο Πάβλο Κιριλένκο, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε “στρατιωτική λογική” για μια επίθεση όπως αυτή. Η δήλωσή του συνοδεύθηκε από εικόνες πτωμάτων και κατεστραμμένων πάγκων στην αγορά.

Το 30% της ενεργειακής υποδομής της χώρας έχει πληγεί, όπως υποστηρίζουν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Χθες δεν υπήρχε καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα στη Λβιβ όλη μέρα μετά το πλήγμα στις υποδομές.

Κι ενώ οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανή μία οικογένεια από τα συντρίμμια πολυκατοικίας ύστερα από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Ζαπορίζια, ο πρόεδρος Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN δηλώνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε εσφαλμένους υπολογισμούς στην Ουκρανία.

Λίγες ημέρες αφότου προειδοποίησε για πυρηνικό αρμαγεδδώνα, ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να διευκρινίσει πώς θα απαντούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν η Ρωσία έκανε χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Σημείωσε πάντως ότι δεν νομίζει πως θα το κάνει.

Κι ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη στην Αστάνα στο Καζακστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει σκοπό να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδους της G20 τον Νοέμβριο στην Ινδονησία, εκτός κι εάν πρόκειται να συζητήσουν για την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια που κρατείται ση Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Έλον Μασκ να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο λίγο πριν κάνει ανάρτησή του στο Twitter με την οποία πρότεινε τέσσερις λύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πούτιν δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευτεί, αλλά έθεσε σαφείς όρους, όπως η Κριμαία να παραμείνει ρωσική, η Ουκρανία να δεχτεί μια κατάσταση μόνιμης ουδετερότητας και την προσάρτηση του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια. Πάντως, ο Έλον Μασκ αρνήθηκε ότι επικοινώνησε με τον Πούτιν, τονίζοντας ότι τελευταία φορά μίλησε μαζί του πριν από 18 μήνες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος