Ιταλία: Ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή από τη Μόσχα εν μέσω Κοινοβουλευτικής έρευνας για ρωσική προπαγάνδα στη Χώρα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ένα από τα επικρατέστερα θέματα της ημέρας αποτελεί η τηλεοπτική εκπομπή “Non è l’Arena” του δικτύου La7, με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Massimo Giletti. Η εκπομπή μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής 5 Ιουνίου σε ζωντανή σύνδεση από το κέντρο της Μόσχας με φόντο την Κόκκινη Πλατεία του Κρεμλίνου.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκε και η συνέντευξη στην εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία διήρκησε περισσότερο από 30 λεπτά, με σφοδρούς τόνους και  αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο.

Μαρία Ζαχάροβα: Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει στο Κίεβο να διαπραγματευτεί

“Εδώ και 8 χρόνια προσπαθούμε να τελειώσουμε αυτή τη σύγκρουση με λόγια, ως μέλη του μορφότυπου της Νορμανδίας, όπου εκτός από εμάς μέρος του αποτελούν Γερμανία και Γαλλία. Ρωτήστε τους τι έκαναν”  τόνισε η Ζαχάροβα. “Που είσασταν αυτά τα 8 χρόνια;” υπογράμμισε η Ρωσίδα εκπρόσωπος Τύπου αναφερόμενη στη Δύση αλλά και στην Ιταλίας. “Εδώ και 8 χρόνια δεν έχετε επιβάλει ούτε μία κύρωση στο καθεστώς του Κιέβου”.

Σχετικά με την χρήση όπλων από πλευράς της Ρωσίας σε Συρία, Μάλι και Τσετσενία, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ο Ιταλός δημοσιογράφος, η Ζαχάροβα απάντησε με σαρκασμό “πάμε μαζί” να δούμε Συρία και Μάλι.
“Έχω την εντύπωση πως δεν είστε Ιταλός πολίτης, σαν να έχετε φτάσει στον πλανήτη Γη πριν από μια εβδομάδα. Η χώρα σας, η Ιταλία, μέλος του ΝΑΤΟ, μπήκε στο έδαφος του Ιράκ και επίσης εισέβαλε στη Βαγδάτη, καταστρέφοντας τα πάντα και σκοτώνοντας πολλούς αμάχους”, είπε η Ζαχάροβα.

“Τι μου λέτε – συνέχισε η Ζαχάροβα – ότι δεν είναι δυνατή η είσοδος στο έδαφος άλλων χωρών με όπλα; Οι χώρες σας είναι που προμηθεύουν τώρα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Ο αδερφός σας στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, έχουν απαγορεύσει στο καθεστώς του Κιέβου να διαπραγματευτεί”.
“Τι θέλετε ως Ευρωπαίοι; – συνέχισε η Ρωσίδα εκπρόσωπος Τύπου – Αν θέλετε ειρήνη, ισορροπία δυνάμεων, διαπραγματεύσεις, πρέπει να τα αντιμετωπίσετε, να μην κάνετε το αντίθετο, δηλαδή να προμηθεύετε όπλα, να κάνετε πολιτική κυρώσεων και να αρνείστε τις θέσεις των άλλων”.

Σφοδρότατη ήταν και η αντίδραση της Ζαχάροβα σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου ο οποίος μιλούσε για τις γνώσεις του για την σύρραξη στην Ουκρανία (“Δεν έχετε πάει ποτέ στο Donbass, δεν καταλαβαίνετε τι συμβαίνει εκεί”) αλλά και υπό ποιες συνθήκες θα ήταν διατεθειμένη η Μόσχα να τερματίσει τις εχθροπραξίες (“Τα παιδιά μιλούν έτσι!”).

Σφοδρές αντιδράσεις και … λιποθυμία του παρουσιαστή 

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις στη συνέντευξη στη Μαρία Ζαχάροβα. Ο Alessandro Sallusti, διευθυντής της Δεξιάς εφημερίδας Libero, επιτέθηκε κατά του Ιταλού δημοσιογράφου μιλώντας για “ολοκληρωτική υποδούλωση στη χειρότερη προπαγάνδα που μπορεί να υπάρξει”.
Μάλιστα, ο Sallusti αναφέρθηκε στο Κρεμλίνο – το οποίο αποτέλεσε φόντο για μεγάλο μέρος της ζωντανής σύνδεσης – λέγοντας πως “είναι το παλάτι όπου οργανώθηκαν, αποφασίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του περασμένου και του αιώνα μας” και τονίζοντας πως “αυτό είναι ένα παλάτι από σκ..ά” και αποσύρθηκε από την εκπομπή.


Επίσης, λίγο αργότερα ο δημοσιογράφος Giletti ξαφνικά λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε με τους καλεσμένους και όπου έγινε στόχος σκληρής κριτικής. Τη διεύθυνση ανέλαβε προσωρινά δημοσιογράφος από τη Ρώμη, ενώ ο Giletti επανήλθε ύστερα από λίγα λεπτά και συνέχισε τη ροή της εκπομπής κανονικά. 

Έρευνα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ασφάλειας για τη ρωσική προπαγάνδα στην Ιταλία

Η εκπομπή “Non è l’Arena” είναι πολύ γνωστή στην Ιταλία. Μάλιστα ο Giletti είχε μεταδώσει ζωντανά από το Κίεβο στα τέλη Μαρτίου, και τότε, ο δημοσιογράφος είχε δεχθεί σφοδρές επιθέσεις για “θεαματισμό του πολέμου”.

Στην πιο πρόσφατη περίπτωση όμως, η εκπομπή μεταδόθηκε εν μέσω ερωτηματικών για τη δράση της ρωσικής προπαγάνδας στην Ιταλία, μείζον θέμα στα Ιταλικά ΜΜΕ εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο από σήμερα το πρωί στα Ιταλικά κοινωνικά δίκτυα τα hashtags #NonelArena και #Zakharova είναι ανάμεσα στις διαδικτυακές τάσεις.

Όπως δημοσίευσε η Corriere della Sera, η Ιταλική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας (COPASIR) εδώ και καιρό πραγματοποιεί έρευνα (η οποία βρίσκεται “σε προχωρημένο στάδιο”) για τη διείσδυση της ρωσικής προπαγάνδας στα Ιταλικά ΜΜΕ.

Στις αρχές Μαΐου, η Επιτροπή υπογράμμισε, δια στόματος του Προέδρου της, κ. Urso, πως “η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας έχει εξακριβώσει πάνω από 13.000 περιπτώσεις ρωσικής παραπληροφόρησης στην Ευρώπη από το 2014 έως σήμερα”.

Η Ιταλική εφημερίδα τονίζει πως η προπαγάνδα δρα μέσω πολιτικών, ανεξάρτητων δημοσιογράφων, αλλά και influencers, μέσω ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με φιλορωσικές αναρτήσεις και με στόχο “τη διάδοση ψευδών ειδήσεων για προπαγανδιστικούς σκοπούς”.

Υπενθυμίζουμε πως πολυσυζητημένη περίπτωση αποτελεί η συνέντευξη του Ρώσου ΥπΕξ Λαβρόφ στο Ιταλικό κανάλι Rete4 στις αρχές Μαΐου, η οποία προκάλεσε σφοδρές διαμάχες για τον τρόπο διεξαγωγής της. Μάλιστα ο ίδιος ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε ορίσει τις λέξεις που προφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ως “παρεκκλίνουσες και άσεμνες”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος