Ιταλία: Σάλος με τη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Ρώσου ΥπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ (video)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Αποκλειστική συνέντευξη με τον Ρώσο ΥπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ εξασφάλισε το Ιταλικό Κανάλι Rete 4, το βράδυ της Κυριακής 1 Μαΐου. Πρόκειται περί συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης, και διάρκειας περίπου 45 λεπτών, η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις λόγω των δηλώσεων του Ρώσου ΥπΕξ. 

Η πιο βαρύγδουπη – και που έχει προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα – είναι αυτή που σχετίζεται με τον Ζελένσκι και με το γεγονός πως είναι Εβραίος. Ο ΥπΕξ Λαβρόφ τόνισε χαρακτηριστικά πως “κατά τη γνώμη μου ο Χίτλερ ήταν επίσης εβραϊκής καταγωγής, οπότε δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Εδώ και καιρό έχουμε ακούσει τον σοφό εβραϊκό λαό να λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημίτες είναι ακριβώς οι Εβραίοι”. 

Ιταλία: Σάλος με τη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Ρώσου ΥπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ (video)
Στιγμιότυπο της εκπομπής Zona Bianca (πηγή: tgcom24.mediaset.it)

Μιλώντας για την Ιταλία, τόνισε πως η χώρα “βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μεταξύ εκείνων που όχι μόνο υιοθετούν αντι ρωσικές κυρώσεις αλλά και όλες τις πρωτοβουλίες (κατά της Ρωσίας) με αυτή την έννοια. Δυστυχώς στην αρχή ήταν μια έκπληξη, αλλά τώρα έχουμε συνηθίσει το γεγονός ότι η Ιταλία μπορεί να είναι και αυτή (εναντίον μας), ίσως αυτή είναι η αλήθεια, δεν ξέρω. Μου φάνηκε ότι ο ιταλικός λαός και η Ιταλία είχαν μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση για τον κόσμο και την ισότητα και ότι ήξεραν πως να ξεχωρίζουν το μαύρο από το λευκό”.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα διπλωματικά επεισόδια μεταξύ Ιταλίας και Ρωσίας, ο Λαβρόφ σχολίασε λέγοντας πως “δεν θέλω να κάνω λάθος εδώ, ορισμένες δηλώσεις Ιταλών πολιτικών, για να μην αναφέρουμε τον Τύπο, έχουν πραγματικά ξεπεράσει τα καλά διπλωματικά πρότυπα και τη δημοσιογραφική δεοντολογία” και υπογράμμισε πως “η (Ρωσική) Πρεσβεία μετέδωσε το υλικό και άνοιξαν διαδικασίες για παραβίαση του νόμου από τα Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης” τονίζοντας πάντως πως “έχω μια υπέροχη σχέση με τον ιταλικό λαό, αυτό δεν αμφισβητείται”.

Διερωτώμενος για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ διευκρίνισε πως, ως Ρωσία “δεν θέλουμε να ανατρέψουμε τον Ζελένσκι. Δεν στοχεύουμε στην αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο” σχολιάζοντας πως “αυτή είναι μια Αμερικανική ειδικότητα”. “Δεν ζητάμε καν να παραδοθεί” τόνισε ο Λαβρόφ “αυτό που ζητάμε είναι (ο Ζελένσκι) να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να αφήσει τους αμάχους να φύγουν. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προέρχονται άλλες απειλές για τη Ρωσία από την Ουκρανία”.

Πάντα σε ότι αφορά τον Ουκρανό Πρόεδρο, ο Λαβρόφ τόνισε πως “ο Ζελένσκι αλλάζει συνεχώς τη στάση του, οι Ουκρανοί σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει γίνει όργανο των ναζιστών εξτρεμιστών και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ”.
Συνεχίζοντας με τον Ζελένσκι, ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως “μπορεί να προωθήσει την ειρήνη: θα του αρκούσε να σταματήσει να δίνει εγκληματικές εντολές στα ναζιστικά στρατεύματά του” και πρόσθεσε πως, ως Ρωσία “θέλουμε μόνο να εγγυηθούμε την ασφάλεια των φιλορώσων Ουκρανών στα Ανατολικά της χώρας”.

Ιταλία: Σάλος με τη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Ρώσου ΥπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ (video)
Στιγμιότυπο της εκπομπής Zona Bianca (πηγή: tgcom24.mediaset.it)

Σχετικά με τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης, ο Ρώσος ΥπΕξ τόνισε πως “η Ρωσία δεν σταμάτησε ποτέ τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας που να αποφεύγει έναν πυρηνικό πόλεμο, έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα Δυτικά Μέσα Ενημέρωσης είναι αυτά που έχουν παραποιήσει τα μηνύματά μας και έχουν παραποιήσει τους στόχους μας σε αυτή την επιχείρηση. Η Ρωσία έχει αναπτύξει υπερηχητικά όπλα ώστε να αμυνθεί έναντι πιθανής επίθεσης από τη Δύση. Ήμασταν έτοιμοι να μιλήσουμε με τις ΗΠΑ για μια νέα συμφωνία στρατηγικής σταθερότητας, αλλά η Αμερικανική πλευρά διέκοψε τις διαπραγματεύσεις”. 

Σχετικά με την ομάδα μισθοφόρων Wagner, που φαίνεται να βρίσκεται στην Ουκρανία και να μάχεται για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, ο Λαβρόφ τόνισε πως “είναι ιδιωτική και δεν έχει καμία σχέση με το ρωσικό κράτος” και τόνισε πως “υπάρχουν πολλοί Δυτικοί στρατιωτικοί εκπρόσωποι και μισθοφόροι που πολεμούν στην Ουκρανία”.
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε επικαλούμενος από τον δημοσιογράφο να απαντήσει σχετικά με τα θλιβερά γεγονότα της Bucha, για τα οποία όμως ο ΥπΕξ απάντησε πως “η αλήθεια είναι μόνο μία: στις 30 Μαρτίου, ο Στρατός εγκατέλειψε την Bucha, ο Δήμαρχος κήρυξε τη νίκη και η πόλη είχε επιστρέψει σε μια κανονική ζωή. Μετά από τρεις μέρες άρχισαν να δείχνουν αυτούς τους νεκρούς. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά είναι τόσο προφανές ότι είναι ψέμμα”. 

Ιταλία: Σάλος με τη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Ρώσου ΥπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ (video)
Στιγμιότυπο της εκπομπής Zona Bianca (πηγή: tgcom24.mediaset.it)

Διερωτόμενος για το ενδεχόμενο τέλους του πολέμου στις 9 Μαϊου, της Ρωσικής Ημέρας Νίκης κατά του Ναζισμού, ο ΥπΕξ Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως “ο Στρατός μας σίγουρα δεν θα σχεδιάσει τις επιχειρήσεις βάσει ημερομηνίας. Θα γιορτάσουμε την Ημέρα Νίκης όπως πάντα, με επίσημη τελετή (…) αλλά προφανώς ο χρόνος, ο ρυθμός υλοποίησης της επιχείρησης που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στην Ουκρανία εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα της ανάγκης ελαχιστοποίησης κάθε πιθανού κινδύνου για τον άμαχο πληθυσμό και για τον ρωσικό Στρατό”.

Τέλος, μεγάλης σημασίας είναι και η αναφορά στο μείζον θέμα του φυσικού αερίου. Ο ΥπΕξ Λαβρόφ τόνισε χαρακτηριστικά πως “μας επικρίνουν, αλλά μας έχετε ή έχουν κλέψει πολλά δισεκατομμύρια Ευρώ, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα ποσά, και σύμφωνα με τους κανόνες σας, η Gazprom έπρεπε να τα κρατήσει σε Δυτικές τράπεζες, και τώρα τα ποσά αυτά δεν είναι πλέον διαθέσιμα.”
Σε αυτό το σημείο εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά των Δυτικών ΜΜΕ (“Γιατί δεν το αναφέρει κανένας; Που πήγε η εντιμότητα των δημοσιογράφων;”) και συνέχισε λέγοντας πως “προτείναμε, λοιπόν, να μπορεί να θεωρείται ότι οι διάφορες προμήθειες έχουν πληρωθεί μόνον όταν τα σχετικά ποσά μετατρέπονται σε ρούβλια, που δεν μπορούν να κλαπούν”.

Η συνέντευξη προκαλεί ποικίλα σχόλια από χθες το βράδυ στον Ιταλικό πολιτικό και διαδικτυακό κόσμο. Πολλοί την σχολιάζουν ως μια ρωσική προπαγάνδα, ενώ δεν έλειψαν και οι κριτικές – όπως αυτή του Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα – προς τον δημοσιογράφο Τζουζέπε Μπρίντιζι, ο οποίος στο τέλος της συνέντευξης αποχαιρέτησε τον ΥπΕξ Λαβρόφ λέγοντάς του “σας εύχομαι καλή δουλειά, και εύχομαι η Ειρήνη να φτάσει σύντομα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος