Ιταλία: Το “διαζύγιο” Ντι Μάιο-Κίνημα 5 Αστέρων αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες στο Κοινοβούλιο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η χθεσινή συζήτηση στην Ιταλική Γερουσία, της οποίας ακολούθησε σχετικό ψήφισμα της πολυσυζητημένης πρότασης του Κινήματος 5 Αστέρων, κατέληξε με την Ιταλική Κυβέρνηση να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην αντιμετώπιση του Ουκρανικού (ενόψει του Συνεδρίου της ΕΕ την Πέμπτη 23/06) αλλά και να μην εισπράττει το χτύπημα που πολλοί αναλυτές είχαν υποθέσει.
Επίσης, ανέδειξε μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα: αυτή του Ιταλού ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο με την ονομασία “Μαζί για το μέλλον”, η οποία γεννιέται από την απόσπαση με το Κίνημα 5 Αστέρων.

Η φημολογία για τη δημιουργία αυτής της ομάδας είχε ξεκινήσει να κυκλοφορεί από νωρίς χθες το απόγευμα, λίγο πριν ο Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απευθυνθεί προς τη Γερουσία.

“Κανείς δεν σκοπεύει να δημιουργήσει μια προσωπική πολιτική δύναμη, εμείς ξεκινάμε μια πορεία” είπε ο Ντι Μάιο σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη τύπου και αφού είχε συναντήσει τον ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα.

Από την ομιλία του, η πρόταση “δεν θα υπάρξει χώρος για μίσος, λαϊκισμό, κυριαρχία και εξτρεμισμό” αποτελεί με διαφορά ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και σχολιασμένα αποσπάσματα της ομιλίας του Ντι Μάιο.

Μάλιστα σε αυτό το σημείο υπενθυμίζουμε πως ο ίδιος είναι γνωστός για τοποθετήσεις όπως το impeachment (πρόταση μομφής) εις βάρος του ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα και τον εορτασμό στο μπαλκόνι του Παλάτσο Κίτζι φωνάζοντας “καταργήσαμε την φτώχεια” όταν πέρασε το μέτρο γνωστό ως “εισόδημα ιθαγένειας”- και τα δύο επεισόδια, το 2018. Δύο στάσεις της μέχρι σήμερα πολιτικής του θητείας που ο ίδιος χαρακτήρισε ως λάθη.

Από το μέρος του, ο Τζουζέπε Κόντε, ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων και πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός, φάνηκε σχετικά ήρεμος με την κίνηση του Ντι Μάιο, πόσο μάλλον φαίνεται να την περίμενε, όπως δήλωσε και ο ίδιος. “Το είχα καταλάβει από την περασμένη εβδομάδα ότι (ο Ντι Μάιο) έψαχνε μια αφορμή για να φύγει” και πρόσθεσε πως “βέβαια, ένας Υπουργός Εξωτερικών που υπολογίζει σε διάσπαση την ημέρα της απόφασης για την Ουκρανία δεν είναι και ότι καλύτερο…”

Με την ίδρυση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, αναδεικνύονται ενδιαφέροντα στοιχεία.
Καταρχάς, το Κίνημα 5 Αστέρων χάνει τη θέση του ως πρώτη Κοινοβουλευτική δύναμη (-51 βουλευτές και -11 γερουσιαστές, αλλά ενδέχεται οι ‘μεταβιβάσεις’ να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες) και αφήνει την θέση του στη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Επίσης, γίνεται πιο ξεκάθαρη η εικόνα όσων εντός του Κινήματος 5 Αστέρων υποστηρίζουν τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συνασπισμού, και έτσι καθαρίζει κάπως το τοπίο για τον Μάριο Ντράγκι, εφόσον η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών και τέσσερις Υφυπουργοί ακολούθησαν τον Ντι Μάιο.

Σημειωτέον, το Κίνημα 5 Αστέρων πλέον έχει τη δυνατότητα να νιώσει μια περαιτέρω αποδέσμευση από την Κυβέρνηση.

Όπως σχολιάζουν πολλοί αναλυτές σήμερα, ο Κόντε δεν ‘είδε με καλό μάτι’ ποτέ την απομάκρυνσή του για να αντικατασταθεί από τον Ντράγκι. Το γεγονός πως είναι ηγέτης του Κινήματος τον θέτει σε μια θέση να τονίζει ένα ‘ναι μεν αλλά’ σε πολλές κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να του είναι ‘στενές’.
Επίσης, τώρα που ένας σημαντικός υπουργός δεν αποτελεί πλέον μέλος του Κινήματος, αυτές οι συνθήκες του δίνουν τη δυνατότητα να κινηθεί με περισσότερη ευελιξία στο πολιτικό πλαίσιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος