Ιταλία: Δημοπρατήθηκε σκελετός δεινόσαυρου για 300.000€ – Η συλλογή φυσικών εκθεμάτων ως νέα μορφή επένδυσης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μέσα σε μόλις 3 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα ο Ιταλικός οίκος δημοπρασιών Cambi χτύπησε το σφυρί για την πώληση του Henry, ενός σκελετού δεινοσαύρου (Αδρόσαυρος, Hypacrosaurus sp.) μήκους τεσσάρων μέτρων και ηλικίας 75 εκατομμυρίων ετών.

Ο Henry βρέθηκε σε ένα λατομείο του σχηματισμού Two Medicine, στο Glacier County της Μοντάνα, και η τελική του αξία στην δημοπρασία ανήλθε στα 300.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ανάθεσης της δημοπρασίας, όπως προέκυψε από επικοινωνία της ΕΡΤ με τον οίκο δημοπρασιών). 

Δεν έγινε γνωστή η ταυτότητα του αγοραστή, εφόσον ο ίδιος δεν θέλησε να την αποκαλύψει. Αυτό που όμως γνωρίζουμε είναι πως ο δεινόσαυρος θα παραμείνει στην Ιταλία, εφόσον ο τυχερός αγοραστής φαίνεται να διαμένει στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Ενώ λοιπόν αναμένουμε να μάθουμε περισσότερα για τη μελλοντική του τοποθεσία διαμονής, η εφημερίδα La Repubblica εμβαθύνει το θέμα της συλλογής φυσικών εκθεμάτων και της προσθήκης τους σε ιδιωτικές συλλογές, τονίζοντας πως τούτη η τάση αποτελεί έκφραση μια νέας μορφής επένδυσης. Πασίγνωστο είναι το παράδειγμα του ηθοποιού Nicolas Cage, ο οποίος πριν από χρόνια αγόρασε ένα κρανίο Tyrannosaurus bataar

Όπως τονίζει στην Ιταλική εφημερίδα ο Iacopo Briano, ειδικός στη φυσική ιστορία και επικεφαλής του τμήματος Naturalia του οίκου δημοπρασιών Cambi “η ιδέα της ιδιοκτησίας ενός δεινόσαυρου μπορεί να αρέσει σε πολλούς αλλά έχουμε όλο και περισσότερους ιδιώτες επενδυτές, ανθρώπους που αγοράζουν την τέχνη ως μορφή επένδυσης” και μιλά για μια “νέα μορφή συλλογής”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παλαιοντολογικά εκθέματα χτυπούν σημαντικά ποσά. Πριν από λίγους μήνες το απολίθωμα του μεγαλύτερου τρικεράτοπα στον κόσμο, ονόματι Big John, πωλήθηκε στην υπέρογκη τιμή των 5.5 εκ. ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι. Όπως και με τον Henry, και σε αυτή την περίπτωση ο τυχερός νικητής της δημοπρασίας είναι ένας ανώνυμος συλλέκτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος