Ιταλία: Σχέδιο ενεργειακής λιτότητας σε περίπτωση διακοπής ρωσικού αερίου (video)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Εντείνεται και στην Ιταλία η ανησυχία για το ενδεχόμενο παύσης της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Μέχρι πέρσι, η ιταλική εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν της τάξεως περίπου του 40% των εθνικών αναγκών. Παρόλες τις σημαντικές κινήσεις των τελευταίων μηνών της Κυβέρνησης Ντράγκι για διαφοροποίηση των πηγών (με σημαντικές προμήθειες από χώρες όπως Αλγερία, Κονγκό, Ανγκόλα και Αζερμπαϊτζάν) η εξάρτηση παραμένει μεγάλη, και μια ξαφνική διακοπή θα αποτελούσε πρόβλημα. Σε σημείο μάλιστα που η Ιταλία θα έπρεπε να ενεργοποιήσει την φάση έκτακτης ανάγκης.

Ιταλικά ΜΜΕ δημοσιεύουν σήμερα το περιεχόμενο του κυβερνητικού σχεδίου ενεργειακής λιτότητας, το οποίο προβλέπει σειρά μέτρων προς όλους, από τον δημόσιο φωτισμό ώς τις μεγάλες εταιρείες αλλά και στα νοικοκυριά. Μέτρα τα οποία θα ισχύουν μέχρι το φυσικό αέριο να αντικατασταθεί πλήρως από άλλους προμηθευτές.

Καταρχάς, επαναφέρονται στη λειτουργία και πάλι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Η Ιταλία έχει έξη, οι οποίοι αρχικά προβλέπεται να κλείσουν το 2025 στα πλαίσια της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, και θα αυξήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, όπως αναφέρει η La Repubblica, τις τελευταίες εβδομάδες τα εν λόγω εργοστάσια καλύπτουν έως και το 8% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το διπλάσιο του μέσου όρου των τελευταίων ετών, και με στόχο να αντικαταστήσουν τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (ρωσικού) φυσικού αερίου.

Η λιτότητα περνάει και από τις θερμοκρασίες σε δημόσιους χώρους, και η Κυβέρνηση ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου (και μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, μέχρι στιγμής) οριοθέτηση των θερμοκρασιών στα δημόσια γραφεία, όπου οι θερμοκρασίες δεν μπορούν να είναι υψηλότερες από 19 βαθμούς το χειμώνα και χαμηλότερες από 27 το καλοκαίρι.

Η Κυβέρνηση είναι όμως έτοιμη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και θέλει να θέσει τα όρια της θερμοκρασίας και στα ιδιωτικές κατοικίες, μειώνοντας κατά 2 βαθμούς την θερμοκρασία των σωμάτων θέρμανσης και μάλιστα σε συγκεκριμένα ωράρια. Σύμφωνα με υπολογισμούς που μεταδίδουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, το 20% του φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία μπορεί να εξοικονομηθεί μέσω οικιστικής δελτιοποίησης, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης διακοπές στο δημόσιο φωτισμό των πόλεων, των μουσείων και των μνημείων, αλλά και ενδεχόμενο πρόωρο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών, των ιδιωτικών χώρων και των καταστημάτων.
Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, το επίπεδο έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να προβλέψει τη διακοπή εφοδιασμού – για περιορισμένο χρονικό διάστημα – των πιο ενεργοβόρων βιομηχανιών, π.χ. τσιμεντοβιομηχανίας, κεραμικής, υαλοβιομηχανίας και χαλυβουργίας.

Τέλος, σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση θα μπορεί επίσης να εγκρίνει τη χρήση των στρατηγικών της αποθεμάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος