Ιταλία: Ορκίστηκε (για δεύτερη θητεία) ο Sergio Mattarella ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα το μεσημέρι ο Sergio Mattarella ορκίστηκε ώς Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας στα πλαίσια της δεύτερης θητείας του, ύστερα από μια δύσκολη 6ήμερη διαδικασία εκλογής

Η ΕΡΤ και η ERTnews, μέσω του ανταποκριτή της στη Ρώμη, Κρίστιαν Μαυρή, παρακολούθησαν την ορκωμοσία του Sergio Mattarella από το εσωτερικό του Palazzo Montecitorio της Ρώμης, έδρα του Ιταλικού Κοινοβουλίου, ως το μοναδικό διαπιστευμένο Ελληνικό ΜΜΕ.

Το χρονοδιάγραμμα της τελετής

Η επίσημη τελετή ξεκίνησε με την αυτοκινητοπομπή να καταφθάνει στις 3:00 μμ από το Κυρηνάλιο Μέγαρο, την Προεδρική Κατοικία και έδρα της Ιταλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας. Όπως ορίζει το πρωτόκολλο αλλά και η παράδοση, η διαδρομή πραγματοποιήθηκε με ένα αυτοκίνητο τύπου Lancia Flaminia 335, ένα επταθέσιο κάμπριο που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1960. Στη διαδρομή, χιλιάδες κόσμου περίμενε στα πεζοδρόμια της περιφραγμένης και περιφρουρημένης διαδρομής.

Λίγο αργότερα, ο Sergio Mattarella έφτασε στο Palazzo Montecitorio, όπου ορκίστηκε ενώπιον των παρευρισκομένων, και στην συνέχεια απευθύνθηκε στην ολομέλεια στις 3:30 μμ με μια σχεδόν 40λεπτη ομιλία εφ’ όλης της ύλης. 

Στη συνέχεια της ομιλίας, ο Mario Draghi υποδέχθηκε τον ΠτΔ μαζί με την φρουρά στη Galleria di Montecitorio, και στην συνέχεια στην Piazza Montecitorio, όπου εκτελέστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Μαζί με τον Πρωθυπουργό, απέτισε φόρο τιμής στον Άγνωστο Στρατιώτη (στο Altare della Patria), όπου κατέθεσε στεφάνι και χαιρέτησε τον Δήμαρχο της Ρώμης, κ. Roberto Gualtieri.
Στην συνέχεια, ο Mattarella επιβιβάστηκε στην Lancia Flaminia 335 και συνοδευόμενος από την Ιππική Φρουρά του Τάγματος Corazzieri (η προεδρική φρουρά) επέστρεψε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, όπου χαιρέτησε τους Ανώτατους Αξιωματούχους του Κράτους. 

Εδώ η Πρόεδρος της Γερουσίας κα Casellati προέβη σε σύντομη εισαγωγή παρουσία μικρής αντιπροσωπείας επισήμων λόγω περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία. Σημειωτέον, στο τέλος της τελετής ορκωμοσίας και σύμφωνα με την παράδοση, ο Πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του, κάτι που προφανώς δεν έγινε δεκτό. Έτσι ο Sergio Mattarella ανέλαβε τα καθήκοντά του για τη νέα του θητεία ως ο 13ος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Τα συγχαρητήρια του Vladimir Putin

Νωρίτερα είχε φτάσει συγχαρητήριο μήνυμα από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin για την επανεκλογή του Sergio Mattarella στην Ιταλική Προεδρία της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, ο Putin εκφράστηκε θετικά για το γεγονός, τονίζοντας πως πιστεύει σε μια “περαιτέρω ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διμερούς διαλόγου και μιας γόνιμης συνεργασίας” μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας και “σε διάφορους τομείς”, κάτι το οποίο “θα ικανοποιήσει πλήρως τα συμφέροντα των δύο Λαών και ολόκληρης της Ευρώπης”. Επίσης, ο Πούτιν υπενθύμισε πως “οι Ιταλορωσικές σχέσεις έχουν μια πολύ πλούσια ιστορία και βασίζονται σε καλές παραδόσεις φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού”.

Ο Matteo Salvini (Lega) απών λόγω Covid

Λίγο πριν την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας ανακοινώθηκε πως ο Matteo Salvini (Lega) είναι θετικός στον Covid. Γι’ αυτό ο ίδιος δεν παρευρέθη στην ορκωμοσία του Προέδρου Mattarella. Το ίδιο συνέβει και για τον Περιφερειάρχη του Friuli Venezia Giulia κ. Fedriga και για 6 Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος