Ιταλία: Ακόμα στα βαθιά η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – Τέταρτη ημέρα ψηφοφορίας χωρίς υποψήφιο πόσο μάλλον “λευκό καπνό”

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η ΕΡΤ και η ERTnews, μέσω του ανταποκριτή της στη Ρώμη, Κρίστιαν Μαυρή, παρακολουθούν την διαδικασία της εκλογής νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας (ΠτΔ) με απευθείας συνδέσεις από το Ιταλικό Κοινοβούλιο ως το μοναδικό διαπιστευμένο Ελληνικό ΜΜΕ, ενώ όλες οι εξελίξεις σχετικά με τα νέα της ψηφοφορίας και τα παρασκήνια μεταδίδονται λεπτό προς λεπτό σε καθημερινή βάση μέσω του live blogging.

Το κλίμα στους Κυβερνητικούς διαδρόμους

Από τους διαδρόμους του Palazzo Montecitorio, έδρα του Ιταλικού Κοινοβουλίου, έχω την δυνατότητα να παρακολουθώ εδώ και τρεις ημέρες το κλίμα που επικρατεί και το οποίο αντικατοπτρίζει την πολιτική κατάσταση της Χώρας. 

Με μια ψηφοφορία την ημέρα, συνολικής διάρκειας έως και 6 ωρών, η Ιταλική πολιτική τάξη έδειξε μέχρι στιγμής την αδυναμία επίτευξης ενός συμβιβασμού για το καλό της Χώρας. Άκυρες ψηφοφορίες με λευκές ψήφους ανάμεικτες με ονόματα τραγουδιστών και ποδοσφαιριστών, κάτι που προκάλεσε μικτές αντιδράσεις ανάμεσα στους Ιταλούς. 

Πολλά τα πηγαδάκια και τα σέλφι των πολιτικών πριν την είσοδο στις κάλπες την πρώτη και δεύτερη μέρα, αρκετά μεγάλη νευρικότητα και χαμηλότερη φωνή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας την τρίτη ημέρα. Και αυτό, ενώ διεξάγονταν συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για να βρεθεί ένα αποδεκτό από κοινού όνομα υποψηφίου. Κάτι το οποίο, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου, δεν έχει επιτευχθεί.  

Σημειωτέον, με 1009 εκλέκτορες οι πρώτες τρεις ψηφοφορίες χρειάζονται τα ⅔ των ψήφων για την εκλογή του νέου ΠτΔ. Αυτό λοιπόν ήταν μέχρι χθες. Από την τέταρτη και έπειτα, δηλαδή σήμερα, φτάνει να επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή το 50%+1 των συνολικών ψήφων. Λιγότερες ψήφους λοιπόν θα φτάνουν σήμερα για την εκλογή του ΠτΔ (505 είναι ο μαγικός αριθμός-ορόσημο), αλλά φαίνεται πως είμαστε ακόμα μακριά από ένα ορατό αποτέλεσμα.

Οι υποψήφιοι

Για πολλούς μήνες τρια ήταν τα ονόματα που ακούγονταν στην Ιταλία για το ενδεχόμενο ΠτΔ: Sergio Mattarella, Silvio Berlusconi και Mario Draghi. Ο πρώτος είπε όχι στην δεύτερή του θητεία από την πρώτη ημέρα, ο δεύτερος είχε δηλώσει την πρόθεσή του (και πόσο μάλλον την φιλοδοξία του) αλλά εν τέλει δεν πήρε το “οκ” της Κεντροαριστερής παράταξης και έτσι αποσύρθηκε από τον αγώνα, και ο τρίτος παραμένει ο Σωτήρας για πολλούς.

Μέσα σε λίγες μέρες, υπήρξε ένα “πολιτικό μπαλέτο” με τα ονόματα των διαφόρων ενδεχομένως υποψηφίων. Letizia Moratti (πολιτικός μακράς πείρας), Marcello Pera (πρώην Πρόεδρος της Γερουσίας), Carlo Nordio (πρώην Εισαγγελέας) οι επίσημες προτάσεις της Κεντροδεξιάς και που εισέπραξαν το όχι της Κεντροαριστεράς, η οποία όμως ουδέποτε κατέθεσε λίστα ονομάτων. Οργιάζουν και φήμες γύρω από προσωπικότητες όπως ο Pierferdinando Casini (πολιτικός μακράς πείρας και πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου), η Maria Elisabetta Casellati (τωρινή Πρόεδρος της Γερουσίας) και η Elisabetta Belloni (διπλωμάτης με εκτενέστερη πείρα στην εξωτερική πολιτική).

Σύμφωνα με τις πρώτες πρωινές πληροφορίες, τα τρία επικρατέστερα ονόματα υποψηφίων της σημερινής ημέρας είναι των Casini, Draghi και Belloni. Αλλά χωρίς συμφωνία μεταξύ των κομμάτων, αναμένεται και η τέταρτη ψηφοφορία να τελειώσει άκυρη εν μέσω (έσω- και δια-)κομματικών διασκέψεων. 

Η καθυστέρηση του αποτελέσματος βλάπτει σοβαρά την Ιταλία 

Στο Ιταλικό Κοινοβούλιο διεξάγεται λοιπόν μία πολιτική μάχη “με το γάντι” για την εκλογή του επόμενου ΠτΔ, με τον Mario Draghi να μην έχει αναφερθεί ποτέ ανοιχτά επί του θέματος και μέρος των κομμάτων να τον προτιμούν στο τιμόνι της χώρας. Το να γίνει ο 13ος ΠτΔ θα έλυνε τα χέρια των πολιτικών εντός ολίγων ωρών, αλλά με αυτό το ενδεχόμενο ποιος θα μπορούσε να ήταν ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας; 

Το Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα φέρει στην Ιταλία σχεδόν 200 δις Ευρώ το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για έναν υπέρογκο ποσό το οποίο τα κόμματα θα ήθελαν να διαχειριστούν, τουλάχιστον θεωρητικά – είναι όμως ικανοί;

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι έναν πολιτικό κύρους και με την ικανότητα να διαχειρίζεται αριθμούς και δύσκολες καταστάσεις. Τα τελευταία ειδικά δεν είναι απαραίτητα πολιτικά skills και γι’ αυτό οι πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας γνωρίζουν καλά πως ένα plan B εκτός του Draghi στην πρωθυπουργία ενδεχομένως να έφερνε αστάθεια, με τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης κυρίως πολιτικών προσώπων. Όσο ελκυστικό και αν ακούγεται – λιγότεροι τεχνοκράτες ίσον περισσότερα διαθέσιμα υπουργεία για τους πολιτικούς – υπάρχει η συνειδητοποίηση πως θα είναι δύσκολο να υπάρξει μια νέα Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. 

Οι επιπτώσεις αυτού του πολιτικού χάους είναι ήδη αισθητές. Την Δευτέρα, η The Economist έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που ο Mario Draghi γίνει ο επόμενος ΠτΔ της Ιταλίας. “Η προσπάθεια του Mario Draghi να γίνει Πρόεδρος είναι κακή για την Ιταλία και την Ευρώπη” λέει η The Economist “Είτε αποδεχθεί το αξίωμα είτε όχι, θα διαταράξει μια Κυβέρνηση με καλές επιδόσεις”. Και όλα αυτά, ενώ σημειώθηκε την ίδια μέρα πτώση του Ιταλικού χρηματιστηρίου της τάξεως του 4%. Σημάδι πως οι αγορές επηρεάζονται παρά πολύ από την πολιτική αστάθεια. 

Τέλος, να σημειώσουμε πως, ενώ προ των Ευρωπαϊκών πυλών υπάρχει μια σοβαρότατη κρίση (Ουκρανία), ο Ιταλός ΥπΕξ Di Maio δεν έλαβε μέρος στη διάσκεψη για το κρίσιμο αυτό θέμα, θέτοντας ως προτεραιότητα τις διαμάχες για την εκλογή του επόμενου ΠτΔ στη Ρώμη. Ένα περαιτέρω σημάδι της σημασίας αυτής της πολιτικής αναμέτρησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος