Ιταλία: Ο Sergio Mattarella και ο ρόλος του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) είναι το μείζον θέμα των ημερών στην Ιταλία. Ας δούμε το γιατί.

Ο ρόλος του ΠτΔ

Στην Ιταλία, ο ΠτΔ δεν αποτελεί απλώς ένα “διακοσμητικό” σύμβολο σε ένα Μέγαρο. Ο ΠτΔ έχει σημαντικούς θεσμικούς ρόλους ξεκινώντας από τον διορισμό του Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή του Πρωθυπουργού της χώρας, και με πρόταση του τελευταίου, των Υπουργών.

Ο ΠτΔ θεσπίζει νόμους, μπορεί να “λύσει” τις ολομέλειες του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας και να προκηρύξει νέες εκλογές, ενώ προεδρεύει δύο Ανώτατα Συμβούλια – Άμυνας και Δικαστικό.

Sergio Mattarella, παράδειγμα ήθους και θεσμικότητας  

Η 7ετής θητεία του Sergio Mattarella φτάνει στο τέλος της εντός ολίγων ημερών. Σύμφωνα με τον κανονισμό, ο Mattarella θα μπορούσε να ανανεώσει και δεύτερη θητεία αν ο ίδιος το επιθυμούσε, όπως έκανε ο Giorgio Napolitano πριν από αυτόν για περιορισμένο χρόνο.
Όμως ο Mattarella έχει δηλώσει εδώ και αρκετούς μήνες πως δεν πρόκειται να το κάνει. Απόδειξη, εκτός των σχετικών δηλώσεών του, το γεγονός πως εδώ και καιρό έχει νοικιάσει σπίτι στη Ρώμη, όπου αυτές τις μέρες μετακομίζει. Έτσι λοιπόν φαίνεται πως θα πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης. Εκτός απροόπτου.

Τι αποτέλεσε όμως ο Sergio Mattarella για την Ιταλία και τους Ιταλούς;

Έμπρακτα, κατά τη διάρκεια της θητείας του είδε 5 διαφορετικές Κυβερνήσεις με 3 διαφορετικούς Πρωθυπουργούς (Gentiloni, Conte και Draghi) που διόρισε ο ίδιος, ενώ ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της διαΚυβέρνησης Renzi το 2015. 

Η πυγμή και το σθένος του Mattarella φάνηκαν σε πολλές περιπτώσεις. 

Στις εκλογές του 2018, όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις των κομμάτων Lega, Κίνημα 5 Αστέρων (M5s) και Δημοκρατικό Κόμμα στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Ιταλία αλλά και για τον ΠτΔ, εφόσον η χώρα παρέμεινε ουσιαστικά ακυβέρνητη για 70 ημέρες μέχρις ότου ανέλαβε ο Giuseppe Conte. 

Σημειωτέον, ο ΠτΔ δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του στις δυσκολίες του διαλόγου μεταξύ των πλευρών. Lega και M5S από κοινού είχαν σημαντικά στοιχεία Ευρωσκεπτικισμού, κάτι που ενόχλησε τον Mattarella (γνωστός Ευρωπαϊστής) στο σημείο που ο ίδιος αρνήθηκε τον διορισμό του Paolo Savona ως Υπουργού Οικονομίας, ένας πρώην ακαδημαϊκός καθηγητής με συχνές αναφορές στο ενδεχόμενο Italexit. Τότε λοιπόν ο Matteo Salvini (Lega) και ο Luigi Di Maio (M5S) επικαλέστηκαν και το ενδεχόμενο impeachment για τον ΠτΔ, κάτι το οποίο εντέλει δεν έγινε και για το οποίο ο ίδιος ο Di Maio μίλησε περί “λάθους” στο βιβλίο του που εκδόθηκε πρόσφατα.

Στην αρχή και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η Ιταλία ήταν ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, και η πρώτη χώρα που προέβη σε καθολικό lockdown, σε ένα κλίμα με ασθενοφόρα, ακινησία και ερωτηματικών, ο ΠτΔ κατάφερε να κρατήσει ενωμένη τη χώρα, σε πλήρη συντονισμό με τον τότε Πρωθυπουργό Giuseppe Conte. Μάλιστα είναι γνωστό το τρυφερό βίντεο στα παρασκήνια ενός διαγγέλματος που έπρεπε να απευθύνει στο λαό εν μέσω lockdown, κατά τη διάρκεια του οποίου μιλώντας στον εκπρόσωπό του για την τούφα μαλλιών που πετάγονταν δήλωνε “ε Τζιοβάνι, ούτε εγώ πηγαίνω στον κουρέα”.

Εν μέσω πανδημίας, ήρθε και η κυβερνητική κρίση του 2021, με την Κυβέρνηση Conte να καταρρέει και τον ερχομό του τεχνοκράτη Mario Draghi, με το απόλυτο όχι σε εκλογές εν μέσω πανδημίας. Με τα πρόσφατα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.  

Η αλήθεια είναι πως στο σημερινό αδιέξοδο μη επιλογής κοινού υποψηφίου για ΠτΔ, πολλοί ελπίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή την λύση να την δώσει ο Sergio Mattarella – για άλλη μία φορά και ανανεώνοντας την θητεία του έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος