Ιταλία: Οι προεκλογικές δηλώσεις των 6 υποψηφίων πρωθυπουργών στο οικονομικό think tank Forum Ambrosetti

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εθνική εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία, οι 6 ηγέτες των κυρίων κομμάτων και υποψήφιοι για τον ρόλο του πρωθυπουργού βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι στο οικονομικό think tank Forum Ambrosetti στο Τσερνόμπιο της Λίμνης Κόμο. Μοναδικός ηγέτης ο οποίος συνδέθηκε διαδικτυακά ήταν ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων και πρώην Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος βρισκόταν στη Νάπολη.

Για περίπου 90 λεπτά οι ηγέτες μίλησαν ο ένας μετά τον άλλον ενώπιον διαφόρων οικονομολόγων, αναλυτών και επιχειρηματιών. Τα χειροκροτήματα, θερμά αλλά όχι χειμαρρώδη. Γενικότερα το κλίμα ήταν μεγάλου ενδιαφέροντος, αν και ο χρόνος για να γίνουν εκτενέστερες συζητήσεις ήταν αντικειμενικά μικρός, σε σχέση με την τόσο πλούσια θεματολογία. 

Επισυνάπτουμε τα κύρια σημεία.

Καλέντα: Δεν υπάρχει κίνδυνος φασισμού στην Ιταλία, υπάρχει κίνδυνος αναρχίας

Ξεκινά ο ηγέτης του κόμματος Ατσιόνε (Δράση) και του λεγόμενου Τρίτου πολιτικού Πόλου μαζί με τον Ματέο Ρέντσι, Κάρλο Καλέντα, του οποίου η ομιλία εισέπραξε αρκετά χειροκροτήματα.

Ο Καλέντα τόνισε πως “υπήρξε ένα ρήγμα σε αυτό το νομοθετικό σώμα που κάλεσε τον πιο διάσημο Ιταλό στον κόσμο (Μάριο Ντράγκι) και μετά του έδωσε ψήφο δυσπιστίας” ενώ ξεκαθάρισε πως “το πρόβλημα με την Ιταλία δεν είναι η έλλειψη χρημάτων αλλά η ικανότητα να γίνουν τα πράγματα” όπως και το ότι “δεν υπάρχει κίνδυνος φασισμού στην Ιταλία, υπάρχει κίνδυνος αναρχίας: τίποτα δεν μπορεί να γίνει”.

Ο Καλέντα τάχθηκε κατά του “να εθνικοποιήσουμε τα πάντα”, ενώ έκανε κάλεσμα για να πάρει η Ιταλία έναν “Υγειονομικό Μηχανισμό Στήριξης” και έκλεισε τονίζοντας πως “μας αρέσουν τόσο πολύ ο Ντράγκι και ο Ματαρέλα, αλλά δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ανθρώπους που είναι το αντίθετο του Ντράγκι και του Ματαρέλα”.

Κόντε: Οι εκλογές ούτως ή άλλως θα είχαν έρθει σύντομα

Από την όμορφη Νάπολη, και με κάποιο πρόβλημα με τη σύνδεσή του, ο Κόντε αναφέρθηκε εκτενέστερα σε πορίσματα διαφόρων think tank και εταιρειών για να υποστηρίξει τις ιδέες του. Τόνισε πως η επένδυση στο Green Deal «τριπλασιάζει τις θέσεις εργασίας» και μάλιστα εξέφρασε αμφιβολίες για τη διακοπή των προγραμμάτων αγοράς κρατικών ομολόγων. Σημειωτέον, υπογράμμισε πως “ο πληθωρισμός είναι ένας κρυφός φόρος που διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των οικογενειών, ιδιαίτερα των πιο φτωχών”.

Κατά τη διάρκεια του (σύντομου) question time, ο Κόντε τόνισε πως η αποκαλούμενη ‘Μέθοδος Ντράγκι’ είναι “μια μέθοδος έκτακτης ανάγκης” ενώ είπε πως “οι εκλογές ούτως ή άλλως θα είχαν έρθει σύντομα”. Σημειώνουμε πως το Κίνημα 5 Αστέρων ήταν ένα από τα κύρια κόμματα που προέβησαν στην ρήξη της Κυβέρνησης Ντράγκι.

Λέτα: όποιος κατέστρεψε την Κυβέρνηση Ντράγκι έχει αναλάβει μια σοβαρή ευθύνη

Ακολούθησε ο Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, ο οποίος ξεκίνησε τονίζοντας πως “κανείς από εμάς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήταν εκεί τα τελευταία 15 χρόνια”, αναφερόμενος στις “κοινές ευθύνες των τελευταίων 15 ετών”.

Σημαντική η αναφορά του Λέτα στο θέμα της αποχής, το όποιο σύμφωνα με δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής ανέρχεται στο 35%. “Η ψήφος μετράει. Ας ρωτήσουμε τους Βρετανούς όταν ψήφισαν υπέρ του Brexit. Οι συνέπειες θα διαρκέσουν για μια ζωή. Το μέλλον της Ιταλίας είναι αυτό μιας μεγάλης βιομηχανικής δύναμης, αλλά διακυβεύεται. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά και πολλά σημάδια ελπίδας” τόνισε ο Λέτα.

Αναφερόμενος στην πτώση της Κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, ο Λέτα υπερασπίστηκε το γεγονός πως τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν “οι πιο πιστοί στην κυβέρνηση Ντράγκι, όποιος την κατέστρεψε έχει αναλάβει μια σοβαρή ευθύνη”.
Σχετικά με το μείζον ενεργειακό θέμα, ο Λέτα τόνισε πως η αποφυγή της ύφεσης περνά και από τις δύο μονάδες επαναεριοποίησης “της Ραβέννα και του Πιομπίνο, που πρέπει να κατασκευαστούν”. Υπενθυμίζουμε πως η πλωτή μονάδα στο Πιομπίνο αποτελεί μείζον θέμα, εφόσον οι πολίτες αρνούνται κατηγορηματικά στον ελλιμενισμό του πλοίου στην περιοχή.

Επίσης, ο Λέτα είπε πως το Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί “το Βόρειο Πολικό Αστέρι” για την Ιταλία, και τάχθηκε κατά των επαναδιαπραγματεύσεων (τις οποίες και προτείνει η Μελόνι) εφόσον “εκεί διακυβεύεται η αξιοπιστία μας”.


Σε αυτό το σημείο ο Λέτα υπογράμμισε πως “η Ευρώπη μας είναι
η φωτογραφία του τρένου που πηγαίνει στο Κίεβο με τους ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι Ευρώπη. Η Ιταλία δεν διαφωνεί με την Ευρώπη, η Ιταλία είναι Ευρώπη”.

Μελόνι: Η άναρχη παγκοσμιοποίηση δεν λειτούργησε

Έφτασε και η σειρά της ηγέτιδας του Δεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Η Μελόνι τόνισε πως σήμερα δεν υπάρχει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου επειδή “δεν συμφέρει σε Ολλανδία και Γερμανία” ενώ υπογράμμισε πως ο διαχωρισμός “της τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο” μπορεί να γίνει “χωρίς να περιμένουμε την Ευρώπη”.

Ενδιαφέρον είχε και η αναφορά στον Μάριο Ντράγκι, τον οποίο η Μελόνι χαρακτήρισε ως “πολύ καλός” αλλά τόνισε πως η κυβέρνησή του δεν λειτούργησε εφόσον “δεν είχε συνεκτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία”. Επίσης η ηγέτιδα των Αδελφών της Ιταλίας υπογραμμίζει πως “δεν μπορεί να είναι αίρεση να πούμε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να τελειοποιηθεί: προβλέπεται από τον κανόνα”.

Όσον αφορά το θέμα των προβλημάτων των ημερών μας, το οποίο συνεπάγεται νέες παγκόσμιες ισορροπίες, η Μελόνι δήλωσε πως “η άναρχη παγκοσμιοποίηση δεν λειτούργησε, σήμερα πρέπει να σκεφτούμε τις αλυσίδες αξίας μας” και αναφέρθηκε στα “reshoring, friendshoring ή nearshoring, γιατί η διαίρεση μεταξύ των μπλοκ θα διαρκέσει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός ευρύτερου και πιο διαρκούς διχασμού στον κόσμο”.

Σαλβίνι: Δεν υπερασπίζομαι τον Πούτιν όταν λέω ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν

Σειρά είχε ο ηγέτης της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, του οποίου η ομιλία ήταν ουσιαστικά μια παρουσίαση με κυρίως τίτλους εφημερίδων σχετικά με την κρίση.

“Ως Ιταλός και Ευρωπαίος, λέω στην Ευρώπη: είμαστε εδώ και προχωράμε, αλλά οι Ιταλοί επιχειρηματίες, οι πολιτες και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να χάσουν” τόνισε ο Σαλβίνι, ο οποίος πρόσθεσε, αναφερόμενος στα αναμενόμενα ενεργειακά μέτρα, πως “για να ξεπεραστεί το ενεργειακό lockdown δεν αρκεί να κατεβάσουμε την θέρμανση κατά ένα βαθμό ή να κάνουμε ένα πλυντήριο λιγότερο”.

Ο Σαλβίνι αναφέρθηκε εκ νέου στο γεγονός των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κάτι για το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε εκφράσει απορίες και δέχτηκε σφοδρές πολύπλευρες επιθέσεις. “Συνεχίζουμε στον δρόμο της τιμωρίας του καθεστώτος που επιτέθηκε, προστατεύοντας όμως τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενούς μας”, τόνισε.
Μάλιστα πρόσθεσε πως “δεν υπερασπίζομαι τον Πούτιν όταν λέω ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν έτσι, υπερασπίζομαι Ιταλούς τεχνίτες, αγρότες και επιχειρηματίες” και ευχήθηκε να ενεργοποιηθεί μια Ευρωπαϊκή Ασπίδα.

Τέλος, ο Σαλβίνι πρότεινε την δημιουργία του Υπουργείο Τεχνητής Νοημοσύνης στο Μιλάνο, λόγω “έδρας μεγάλων εταιρειών και πατέντων” όπως είπε.

Ταγιάνι: Δεν πιστεύω στην ‘Πάπισσα’ Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η τελική ομιλία είναι αυτή του Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος είναι ο Εθνικός Συντονιστής του Κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Ταγιάνι τόνισε πως η Ιταλία πρέπει να εστιάσει “σε τουρισμό, αυτοκίνητα, χάλυβα, πολλούς τομείς στους οποίους είμαστε ηγέτες, γιατί έχουμε μια τεχνογνωσία που αντιπροσωπεύει την αιχμή του δόρατος στην οικονομία” ενώ μίλησε και για την αστική δικαιοσύνη, η οποία “αξίζει το 2% αν όχι περισσότερο του ΑΕΠ μας”.

Αναφερόμενος στο περιβαλλοντολογικό και την Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Ταγιάνι είπε πως “δεν πιστεύω στην ‘Πάπισσα’ Γκρέτα Τούνμπεργκ, αλλά πρέπει να αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας”, ενώ μίλησε για την ανάγκη τεχνικής εκπαίδευσης μέσω μιάς βιομηχανικής πολιτικής “ακολουθώντας το Γερμανικό παράδειγμα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος