Ιταλία: Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι ζητά την υποστήριξη στην αυριανή ψηφοφορία στη Γερουσία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι παρενέβη διαδικτυακά στο Global Policy Forum του Ιταλικού Ινστιτούτου Διεθνών Πολιτικών Ερευνών (ISPI) του Μιλάνου.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εμφανίστηκε πολύ ευγνώμων στην Ιταλία (“για τη θέση σας και τη βοήθεια που παρείχατε στις γυναίκες και τα παιδιά”) τονίζοντας όμως πως “μπορείτε να κάνετε ακόμη περισσότερα”. Σημειώνοντας πως “χρειαζόμαστε νέα ισχυρά όπλα για να αποκρούσουμε τη ρωσική επίθεση”, ο Ζελένσκι τόνισε πως “τα όπλα, η οικονομική στήριξη και η ανοικοδόμηση της χώρας είναι τρία στοιχεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά”.

Αναφερόμενος στην αυριανή ψηφοφορία στην Ιταλική Γερουσία, o Ουκρανός Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση: “σας παρακαλώ, υποστηρίξτε μας” ενώ τόνισε πως οι Ουκρανοί προστατεύουν “τους κοινούς μας στόχους και αξίες με την Ευρώπη”, ζητώντας επίσης από την ΕΕ “να μας θεωρήσει ισότιμους εταίρους”.

Αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά του Ζελένσκι στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και στις εγγυήσεις ασφαλείας για το μέλλον, στα πλαίσια των οποίων ζήτησε η Ιταλία να είναι μεταξύ των εγγυητών.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος μίλησε επίσης και για το θέμα του εκτοπισμού των Ουκρανών. “Εκατόν δεκαεπτά ημέρες πολέμου. Σε όλο αυτό το διάστημα, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 5 εκατομμύρια έφυγαν στο εξωτερικό. Καταρχάς, δεν θέλω να αποκαλώ αυτούς τους ανθρώπους “πρόσφυγες”. Πιστεύω ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Μόλις η Ρωσία εγκαταλείψει τη γη μας. Μόλις αποκατασταθεί η ειρήνη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό”.

Τέλος, η αναφορά στην μεγάλη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. “Λόγω της ρωσικής εισβολής, είναι αδύνατο να υπάρξει σήμερα κανονική οικονομική δραστηριότητα. Περίπου το μισό οικονομικό μας σύστημα δεν είναι λειτουργικό” και μάλιστα υπογράμμισε “φανταστείτε να συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ιταλία”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος