Ιταλία: Εμφύλιος στο Κίνημα 5 Αστέρων για κείμενο κατά μιας νέας αποστολής όπλων στην Ουκρανία – Νάρκη για την Κυβέρνηση Ντράγκι;

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μια σημαντική εβδομάδα αναμένει την Ιταλική Κυβέρνηση. Την Τρίτη 21 Ιουνίου ο Μάριο Ντράγκι θα μιλήσει στην Ιταλική Γερουσία ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία. Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, αναμένεται να λάβει χώρα ψηφοφορία για την οποία το Κίνημα 5 Αστέρων ετοιμάζει μια πρόταση.

Όχι σε νέες αποστολές όπλων, ναι στη διπλωματία

Το προσχέδιο περιέχει σημαντικά σημεία όπως το RepowerEu, την ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ, την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και τις Κυβερνητικές παρεμβάσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όμως υπάρχει ένα σημείο που προκύπτει από το πρόχειρο που κοινοποιήθηκε στα Ιταλικά ΜΜΕ, όπου ζητείται η δέσμευση της Κυβέρνησης “να μην προχωρήσει, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης πολέμου, σε περαιτέρω αποστολές όπλων που θα έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και θα έθεταν σε κίνδυνο μια διπλωματική λύση”.

Συγκεκριμένα, το κείμενο ζητά από την Κυβέρνηση να προωθήσει “την εδραίωση της συντονισμένης Ευρωπαϊκής διπλωματικής δράσης με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός”.
Στο έγγραφο τονίζεται πως “η σύγκρουση στην Ουκρανία διαρκεί πλέον περισσότερο από 100 ημέρες” και τάσσεται ανοιχτά υπέρ του Ουκρανικού λαού, ο οποίος “υπερασπίζεται σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και αγωνίζεται για το δικαίωμά του στον αυτοπροσδιορισμό”. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως στην πρόταση τονίζεται ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως “του κύριου διπλωματικού παράγοντα και εγγυητή της οικονομικής, ανθρωπιστικής και υγειονομικής στήριξης του Ουκρανικού λαού”.

Εξίσου σημαντική η αναφορά στο γεγονός πως η Ιταλία έχει υποστηρίξει έμπρακτα τον Ουκρανικό λαό με “αποστολή μέσων, υλικών και στρατιωτικού εξοπλισμού” η οποία “πρέπει να συνοδεύεται από ενίσχυση της διπλωματικής δράσης, δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα που επιβάλλει η συνέχιση της σύγκρουσης”.

Νάρκη για την Κυβέρνηση Ντράγκι

Το θέμα της αποστολής των όπλων στην Ουκρανία θεωρείται λεπτό θέμα στην Ιταλία και μάλιστα έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ο Πρόεδρος του Κινήματος 5 Αστέρων και πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, είχε ασκήσει σφοδρή κριτική ειδικά κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεχόμενης αποστολής όπλων στην Ουκρανία (στις 10 Μαΐου, με τις πρώτες δύο στις 2 Μαρτίου και 22 Απριλίου) με μια πολυήμερη ένταση που, σε πολλά σημεία φαινόταν ως τελεσίγραφο στην Κυβερνητική Συμμαχία, χωρίς όμως εμπράκτως να αποτελέσει κίνδυνο για τον Μάριο Ντράγκι.

Ιταλία: Εμφύλιος στο Κίνημα 5 Αστέρων για κείμενο κατά μιας νέας αποστολής όπλων στην Ουκρανία – Νάρκη για την Κυβέρνηση Ντράγκι;
(AP Photo/Gregorio Borgia, File)

Το περιεχόμενο του προσχεδίου δείχνει μια γραμμή η οποία ενδεχομένως να αποτελέσει πρόβλημα για την μέχρι στιγμής Κυβερνητική πορεία.
Όπως τονίζουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, η κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη εντός του Κινήματος, το οποίο ουσιαστικά ζεί κυριολεκτικά έναν εμφύλιο. Ο κίνδυνος είναι οι γερουσιαστές του Κινήματος να αποκηρύξουν τη γραμμή της Κυβέρνησης σε μια ψηφοφορία στη Βουλή λίγες μόλις ώρες από την κρίσιμη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.
Παρόλη την αξιοσημείωτη πτώση του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, το Κίνημα 5 Αστέρων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Κυβερνητικής Συμμαχίας του Μάριο Ντράγκι, και μια διαφοροποίηση από την κοινή γραμμή θα οδηγούσε σε αχαρτογράφητα νερά.


Μετωπική σύγκρουση με τον Λουίτζι Ντι Μάιο

Οι αντιδράσεις σε αυτό το κείμενο ήταν σφοδρότατες. Ο ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο (ο ίδιος μέλος του Κινήματος 5 Αστέρων) σχολίασε λέγοντας πως η πρόταση ενός μέρους του Κινήματος “μας αποπροσανατολίζει από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ” και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως “το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, αν αποπροσανατολιστούμε από αυτό θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ιταλίας”.

Ιταλία: Εμφύλιος στο Κίνημα 5 Αστέρων για κείμενο κατά μιας νέας αποστολής όπλων στην Ουκρανία – Νάρκη για την Κυβέρνηση Ντράγκι;
(AP Photo/Andrew Medichini)

Σε κοινό σημείωμα των βουλευτών του Κινήματος 5 Αστέρων των Επιτροπών ΕΕ και Εξωτερικών Υποθέσεων, το Κίνημα 5 Αστέρων τόνισε πως το Κίνημα θέλει να συμπεριλάβει στο ψήφισμα “δύο έννοιες που είναι βασικές για εμάς: στρατιωτική αποκλιμάκωση και κεντρική θέση του Κοινοβουλίου για κάθε επιλογή σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία” υπογραμμίζοντας μάλιστα πως “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη συμμετοχή μας στην Ατλαντική Συμμαχία και την αμέριστη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία”.

Θετική ανταπόκριση του Ρώσου Πρέσβη

Οι καθησυχασμοί των επιτροπών όμως δεν φτάνουν, εφόσον λάδι στη φωτιά ρίχνουν τα λόγια του Ρώσου Πρέσβη στην Ιταλία, Sergej Razov, ο οποίος σχολίασε την πρόταση λέγοντας πως “η λογική σύμφωνα με την οποία η μαζική προμήθεια όπλων στην Ουκρανία θα ήταν ένα μέσο για την επίτευξη της ειρήνης μου φαίνεται τουλάχιστον παράξενη. Στην ουσία πρόκειται για την ατέρμονη τροφοδότηση της συγκρουσιακής κατάστασης, την παράτασή της και τον πολλαπλασιασμό των θυμάτων και της καταστροφής. Αυτή η λογική, απ’ όσο γνωρίζω, απέχει πολύ από το να τη συμμερίζονται όλοι, ακόμη και στην Ιταλία”.

Σε μια στιγμή όπου γίνεται Κοινοβουλευτική έρευνα για διείσδυση ρωσικής προπαγάνδας στη χώρα ενώ ο Πρωθυπουργός επέστρεψε από το υψίστης σημασίας ταξίδι στο Κίεβο, το σχόλιο του Ραζόφ κλιμάκωσε περαιτέρω την ένταση. Σε σημείο που ο γερουσιαστής του Κινήματος, Primo Di Nicola, σχολίασε πως η υποστήριξη του Ρώσου Πρέσβη στην πρόταση “μας γεμίζει με αμηχανία και ντροπή”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος