Ιταλία: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας κατά βίαιων αντιεμβολιαστών — 8 άτομα υπό διερεύνηση

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Κίνημα αντιεμβολιαστών σχεδίαζε βιαιοπραγίες κατά δημοσιογράφων και έψαχνε τρόπο προμήθειας όπλων ενόψει συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στη Ρώμη στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Αυτό ανακάλυψαν οι Αστυνομικοί του Ειδικού Εγκλήματος του Μιλάνο, μαζί με τους συνεργάτες της Δίωξης Ψηφιακού Εγκλήματος (Polizia Postale στα Ιταλικά), οι οποίοι πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου μια μεγάλη επιχείρηση που έφερε πολλαπλές κατασχέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και λάπτοπ, αλλά και την προσαγωγή 8 ατόμων και που τίθενται υπό διερεύνηση.

Η έρευνα, η οποία αποτελεί αντανακλαστικό στο κύμα βίας ακτιβιστών αντιεμβολιαστών που προέκυψε πριν από λίγες μέρες στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε σε chat του Telegram με όνομα “I Guerrieri” (“Οι Μαχητές”), όπου υπήρχαν γραπτά μηνύματα με σκοπό βίαιες επιθέσεις και βιαιοπραγίες γενικότερα. Οι άνδρες της Αστυνομίας παρακολουθούσαν τις συνομιλίες και, όπως δήλωσαν, αυτή ήταν η μόνη γραμμή chat με βίαιο περιεχόμενο – εξού και η παρέμβαση. 

Οι φράσεις που αντάλλασσαν οι “μαχητές” ήταν τροφοδοτούμενες από κύμα παραπληροφόρησης και θεωρίες συνομωσίας, και ήταν βυθισμένες στην οργή. 

Αξιοσημείωτη η θεωρία που αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, με βάση την οποία τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας ισχυρίζονταν πως πολιτικοί και VIP δέχονταν εμβολιασμούς «με φυσιολογικό ορό αντί για το εμβόλιο», με αποτέλεσμα ο λαός «βοοειδών» να δηλητηριάζεται, ενώ υποστήριζαν την θεωρία της δημιουργίας ανερχόμενων «στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μη εμβολιασμένους».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργεί σε πολλούς την πεποίθηση πως έπρεπε να αντιδράσουν ενάντια στο σύστημα. Σύμφωνα με τους δικαστές που παρακολουθούν την υπόθεση, οι διαδικτυακές συνομιλίες αποκαλύπτουν ένα βίαιο σχέδιο με σκοπό “την αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της εμβολιαστικής εκστρατείας”. 

Οι εν λόγω “μαχητές” αναζητούσαν τα λεγόμενα “λευκά όπλα”, όπως σιδερένιες γροθιές, για την προμήθεια των οποίων κάλεσαν τηλεφωνικά και πολλά καταστήματα όπλων. Αλλά αυτό προφανώς δεν έφτανε και η κατάσταση εξελίχθηκε περαιτέρω. 

Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν διάλογοι για οργανωμένες πράξεις, από τη ρίψη μολότοφ σε βαν τηλεοπτικών σταθμών “με ή χωρίς δημοσιογράφους μέσα” έως και την χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών drone και μηχανισμών κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στη Ρώμη το επόμενο Σαββατοκύριακο. 

Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, κατόπιν έρευνας στα chat, στο σπίτι ενός ακτιβιστή βρέθηκαν όπλα όπως μια katana και πολλά σπρέι πιπεριού. Μάλιστα ο ίδιος καυχιόταν στο διαδίκτυο για τα όπλα του, λέγοντας “αν μάθουν τι έχω στο σπίτι, θα με συλλάβουν για τρομοκρατία…”

Κατα την επέμβαση της Αστυνομίας, ένας από τους διαχειριστές του group έσβησε τις συνομιλίες, αλλά οι άνδρες της Αστυνομίας τις είχαν ήδη καταγράψει και αντιγράψει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος