Ιταλία: Βίαιες πράξεις και απειλές αντιεμβολιαστών κατά των δημοσιογράφων – Παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το τελευταίο 24ωρο διαμορφώνεται ένα πολύ βαρύ κλίμα στην Ιταλία, εφόσον έλαβαν χώρα απειλές αλλά και βίαια επεισόδια από πλευράς αντιεμβολιαστών κατά δημοσιογράφων.
Αφορμή για τα εν λόγω περιστατικά, τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου και τα οποία θα περιορίσουν τις δραστηριότητες όσων δεν έχουν στην κατοχή τους το green pass ή τα σχετικά ιατρικά δικαιολογητικά αποφυγής του εμβολίου. 

Το Σάββατο στο Μιλάνο, στην περιοχή Darsena, μια ομάδα αντιεμβολιαστών επιτέθηκε σε ενημερωτικό περίπτερο του Κινήματος 5 Αστέρων καταστρέφοντάς το ολοσχερώς, κάτι που επέφερε και την ανακοίνωση-καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού και νέου ηγέτη του Κινήματος, Τζουζέπε Κόντε. 

Πάντα το Σάββατο, κατά την διάρκεια της διαδήλωσης “No-Vax” στο κέντρο της Ρώμης, η δημοσιογράφος του Rainews24, Antonella Alba, δέχθηκε επίθεση κοντά στο σπίτι της μολονότι δεν εργαζόταν την συγκεκριμένη ώρα. Σημειωτέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, στην διαδήλωση συμμετείχε και ο ηγέτης του νεοφασιστικού κινήματος Forza Nuova, ο οποίος φώναζε με μεγάφωνο μέσα από ένα αυτοκίνητο. Η δημοσιογράφος ξεκίνησε την λήψη των γεγονότων με το κινητό της, την πορεία αλλά και να κάνει ερωτήσεις στους παρευρισκομένους, και όπως ήταν φυσικό αυτό ενόχλησε και έγιναν επιθετικοί. Η Antonella Alba υπέστη ελαφρά τραύματα και διασώθηκε χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας και δηλώνοντας στη συνέχεια πως θα υποβάλλει μήνυση.   

Σήμερα Δευτέρα υπήρξε ένα άλλο εξίσου βίαιο περιστατικό. Κατά την διάρκεια της πορείας ενάντια στην υποχρεωτική χρήση του green pass στα σχολεία, και μπροστά από το Υπουργείο Παιδείας, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας La Repubblica, Francesco Giovannetti, δέχτηκε πρώτα βαρύτατες απειλές και στη συνέχεια αδικαιολόγητη επίθεση με 4-5 γροθιές στο πρόσωπο. Το περιστατικό καταγράφηκε από το φακό του ίδιου του Giovannetti, ο οποίος ήταν σε υπηρεσία στην πορεία για την κάλυψη του γεγονότος. Ο δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ ο δράστης, ένας 57χρονος επισφαλής εργαζόμενος σε σχολείο, βρέθηκε στην κατοχή άδειας οπλοφορίας, η οποία του ανεστάλει, και κρατείται στα γραφεία της τοπικής αστυνομίας.    

Σχετικά με το περιστατικό αυτό, η Ιταλική Ένωση Δημοσιογράφων και Βίντεο Παραγωγών, GVPress, έσπευσε σε δριμύ κατηγορώ κατά της “απαράδεκτης βίας που υπέστη” ο δημοσιογράφος της La Repubblica “εν ώρα εργασίας ”και δήλωσε πως την Τρίτη 31 Αυγούστου το απόγευμα θα υπάρξει συλλαλητήριο για να ζητηθεί “από τις αρμόδιες αρχές και τους πολίτες μεγαλύτερος σεβασμός και προστασία του Τύπου” αλλά και όλων των εργαζομένων.

Το σύνολο των ανωτέρω βίαιων επεισοδίων καταδικάστηκαν ομόφωνα από τις αρχές και τον πολιτικό κόσμο. Αργά το απόγευμα το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε σημείωμα όπου ανακοίνωσε πως η Υπουργός Εσωτερικών, Luciana Lamorgese “θα συγκεντρώσει τις επόμενες ημέρες στο Κέντρο Συντονισμού για παρακολούθηση, ανάλυση και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το φαινόμενο των εκφοβιστικών πράξεων κατά δημοσιογράφων” ενώ σημειώνεται πως “θα διασφαλίσει, όπως πάντα, την ελευθερία ειρηνικής διαδήλωσης σύμφωνα με τους κανόνες, αλλά δεν θα επιτρέπονται οι εκτροπές με πράξεις βίας και απειλές.”

Αναμένεται μια καυτή εβδομάδα για την Ιταλία, εφόσον οι αντιεμβολιαστές ανακοίνωσαν πως από την 1η Σεπτεμβρίου – ημέρα επίσημης επιβολής των νέων μέτρων με βάση το green pass – θα μπλοκάρουν 54 σταθμούς τρένων σε όλη την επικράτεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος