Ιταλία, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο: Το αιματηρό ‘βιογραφικό’ του συλληφθέντα αρχιμαφιόζου

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η σημερινή σύλληψη του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο αποτελεί μέγιστη επιτυχία για τις Ιταλικές Αρχές και ουσιαστικά φαίνεται να κλείνει έναν κύκλο αίματος της Ιταλικής μαφίας ειδικά στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Ποιος είναι λοιπόν ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο;

Για να δούμε μια πρώτη απάντηση, θα δανειστούμε τα λόγια του Γενικού Εισαγγελέα στη δίκη του Εφετείου της Καλτανισέτα, Αντονίνο Πάτι, τα οποία επικαλείται σήμερα η Ιταλική εφημερίδα Quotidiano Nazionale. Ο Πάτι, τον Σεπτέμβριο του 2022, είπε για τον Ντενάρο πως “σίγουρα είναι ένας μαφιόζος. Έχει τέσσερις καταδίκες για το καθεστώς 416bis (σύσταση μαφιόζικης οργάνωσης), οι οποίες αναφέρονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Είναι σίγουρα δολοφόνος, διότι το ποινικό του μητρώο δείχνει ότι έχει καταδικαστεί για επτά σφαγές και περίπου είκοσι δολοφονίες”.

Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο είναι γιος του παλαιότερου αρχηγού της μαφίας του Καστελβετράνο της Τράπανι, ‘Τσίτσο’ Ντενάρο. Το ‘οικογενειακό γονίδιο’ της μαφίας πέρασε από πατέρα σε γιο, στο σημείο που και οι δύο ήταν φυγάδες. Μάλιστα ο ‘Τσίτσο’ πέθανε στις 30 Νοεμβρίου 1998, και ο γιος του τον είχε ετοιμάσει για την ταφή “με τα καλά του ρούχα”, όταν οι Αρχές βρήκαν την σορό του.
Ο Τσίτσο υπήρξε ιστορικός σύμμαχος των Κορλεόνε του αρχιμαφιόζου Τοτό Ριίνα. Παρεμπιπτόντως, όπως υπογραμμίζουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο συνελήφθη ακριβώς 30 χρόνια και μία ημέρα από την επέτειο της σύλληψης του Ριίνα.

Το αιματηρό βιογραφικό του συλληφθέντα δίνει ακριβώς το στίγμα της επικινδυνότητας του αρχιμαφιόζου Μεσίνα Ντενάρο. Έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για δεκάδες φόνους – μεταξύ αυτών, αυτό της εγκυμονούσας Αντονέλα Μπονόμο, αλλά και αυτό του 13χρονου Τζουζέπε Ντι Ματέο, γιού πρώην μαφιόζου που έγινε ‘collaboratore di giustizia’ (συνεργάτης των Αρχών), και που θανάτωσε λιώνοντάς τον στο οξύ.

Ο Ντενάρο θεωρείται μεταξύ των υποκινητών των σφαγών στην Ιταλία στα έτη 1992 και 1993, όταν λάμβανε χώρα ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ του Ιταλικού Κράτους και της Cosa Nostra. Αποτέλεσμα, οι τρομοκρατικές δράσεις που κόστισαν τη ζωή στους δικαστές Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο (και στη συνοδεία τους), την απόπειρα δολοφονίας του δημοσιογράφου-παρουσιαστή Μαουρίτσιο Κοστάντσο, αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Φλωρεντία και στο Μιλάνο. Η 30χρονη φυγή του χρονολογείται από το τέλος του τότε κύματος βίας, το οποίο προκάλεσε συνολικά 10 νεκρούς και 106 τραυματίες.

Φυγάς από το 1993, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα La Voce εις βάρος του Μεσίνα Ντενάρο εκκρεμούν εδώ και 30 χρόνια βαρύτατες κατηγορίες όπως μαφιόζικη οργάνωση, δολοφονία, σφαγή, καταστροφή, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών, κλοπή και άλλα αδικήματα ήσσονος σημασίας.

Όπως σημειώνουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, τα πλοκάμια του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο ήταν και τοπικού και διεθνούς χαρακτήρα, εφόσον από δηλώσεις ‘μετανοούντων’ (pentíti) της μαφίας προκύπτει πως η επιρροή του φτάνει μέχρι και την Αμερική αλλά και “στον κόσμο της ισλαμικής τρομοκρατίας”.
Τοπικά, ο Ντενάρο μπορούσε να βασιστεί σε ένα “πυκνό δίκτυο επιχειρηματιών σε όλους τους τομείς, που εξακολουθούν να συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα”, όπως αναφέρουν η
La Repubblica και η Wired.

Επίσης, η ίδια η Wired, επικαλούμενη τις Il Fatto Quotidiano και Il Post, υπενθυμίζει πως ο Αντόνιο Ντ’Αλί, ένας από τους ιδρυτές του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια, και πρώην γερουσιαστής και υφυπουργός στο Υπουργείο Εσωτερικών, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για εξωτερική συνέργεια σε μαφιόζικη οργάνωση.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο Ντ’Αλί θα ήταν στη διάθεση του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο και θα χρησιμοποιούσε “τους δικούς του οικονομικούς πόρους και στη συνέχεια τον θεσμικό του ρόλο για να βοηθήσει τους ηγέτες της Cosa Nostra στις εγκληματικές τους ενέργειες”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος