Ιταλία: Κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία το 45% των πολιτών – Φοβούνται έναν πόλεμο διαρκείας και τις οικονομικές επιπτώσεις του

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και στον απόηχο του ταξιδιού της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στο Κίεβο, το στατιστικό Ινστιτούτο Ipsos προέβη σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της Corriere della Sera για να φωτογραφίσει την εικόνα από την σκοπιά των πολιτών. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης φέρουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία το 45% των Ιταλών

Κατ’αρχάς, απ’ότι προκύπτει, το 45% των Ιταλών τάσσεται κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, μια τάση η οποία υπερισχύει έναντι της στρατιωτικής υποστήριξης (34%). Με μικρές διακυμάνσεις, οι αναλογίες σχετικά αυτών των απόψεων παρέμειναν παρόμοιες από την αρχή της σύρραξης.
Αυτό, αν και κομματικά τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής προμήθειας οι ψηφοφόροι των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού Αδέλφια της Ιταλίας (47%) και Φόρτσα Ιτάλια (51%), αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το Δημοκρατικό Κόμμα (52%) και ο ‘Τρίτος Πόλος’ (Δράση και Ζωντανή Ιταλία, με 55%).

Όπως τονίζει η Ιταλική εφημερίδα, το γεγονός πως η Λέγκα τάσσεται κατά της νέας αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία (55%) όπως, για παράδειγμα, το Κίνημα 5 Αστέρων (54%), το οποίο πλέον κατέχει εδώ και μερικούς μήνες τη θέση ως δεύτερο κόμμα στην Ιταλία, κάνει ίσως “σαφέστερη την αυξανόμενη ψυχρότητα της Λέγκας απέναντι στη βοήθεια, ενώ η πρωθυπουργός ‘προκαλεί’ μέρος των ψηφοφόρων της, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα πληρώσει το τίμημα”.

Το 79% των Ιταλών ανησυχεί για τον πόλεμο

“Οι Ιταλοί επιβεβαιώνουν ότι ανησυχούν (από ‘αρκετά’ έως ‘πολύ’, 79%) για τη συνέχιση της σύγκρουσης” σημειώνει ο διευθυντής του Ipsos, Νάντο Πανιοντσέλι. Μια ανησυχία η οποία αφορά κυρίως τις οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης (49%) και μάλιστα “περισσότερο από τις ανθρωπιστικές συνέπειες (14%)”. Εξίσου μεγάλος είναι ο φόβος για έναν πόλεμο μακράς διαρκείας (30%) έναντι μιας κατάπαυσης του πυρός εντός περίπου ενός έτους (31%).

Μειωμένη αλλά ακόμη υπέρ της Ουκρανίας η υποστήριξη των Ιταλών

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο επίσης προκύπτει από την εν λόγω δημοσκόπηση είναι το γεγονός πως, ενώ οι Ιταλοί τάσσονται υπέρ της Ουκρανίας (47%) έναντι της Ρωσίας (7%), η υποστήριξη υπέρ της Ουκρανίας έπεσε κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο. Αποτέλεσμα, όπως σημειώνει ο Πανιοντσέλι, είναι “το ποσοστό (από 38% σε 46%) εκείνων που δεν τάσσονται με καμία πλευρά να έχει αυξηθεί”.
Τέλος, επίσης συμπτωματικό της κατάστασης είναι πως το ποσοστό των Ιταλών υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έπεσε στο 46% από το 55% του Μαρτίου του 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος