Ιταλία: ‘Πράσινο φως’ της Γερουσίας στην στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας – Προσεχώς η Τζόρτζια Μελόνι στο Κίεβο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία όσον αφορά το Ουκρανικό.

Παράταση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για όλο το 2023

Το απόγευμα της Τετάρτης 11/01 η Ιταλική Γερουσία ενέκρινε το διάταγμα για την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο για όλο το 2023. Ένα σημαντικό βήμα πριν την τελική ψήφο στην Κάτω Βουλή στις 23/01.

Το πρώτο σκέλος της (δεδομένης, λόγω κυβερνητικής πλειοψηφίας) παράτασης της βοήθειας προς την Ουκρανία έρχεται μαζί με μια δυνατή δήλωση του Επικεφαλής των Γερουσιαστών της Λέγκα, Μασιμιλιάνο Ρομέο, ο οποίος ναι μεν ανακοίνωσε ένα “πεπεισμένο ναι”, αφετέρου δε τόνισε χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να “αφαιρέσουμε την ιδέα ότι η ειρήνη μπορεί να έρθει μόνο με την ήττα ή, ακόμη χειρότερα, με την ταπείνωση της Μόσχας”.

Με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να έχει δηλώσει “ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς τα χαμένα εδάφη”, δηλαδή “ότι μόνο με την επιστροφή στα σύνορα του 1991” και “με την ανάκτηση των εδαφών συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, μπορεί να διασφαλιστεί η περίφημη εδαφική σταθερότητα” ο Ρομέο κατέληξε πως “είναι σαφές ότι ο Πούτιν δεν θα το επιτρέψει ποτέ αυτό”, κάτι που αναδεικνύει τον κίνδυνο ενός “τρίτου παγκόσμιου ή πυρηνικού πολέμου”.

Προσεχώς η Τζόρτζια Μελόνι στο Κίεβο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται να επιταχύνεται και το αναμενόμενο ταξίδι της Τζόρτζια Μελόνι στο Κίεβο. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, το ταξίδι “μπορεί να είναι επικείμενο”, όπως και η αποστολή μιας αντιαεροπορικής συστοιχίας στην Ουκρανική αντίσταση.

Σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα, πρόκειται για το μοντέλο Samp-T, με κοινή ιταλογαλλική τεχνολογία, το οποίο θα ήταν “επιχειρησιακό και όχι εκπαιδευτικό, και θα μπορούσε να καλύψει και να υπερασπιστεί μια μητροπολιτική περιοχή τόσο μεγάλη όσο το Κίεβο”. Για το λόγο αυτό ο Ιταλικός Τύπος αναφέρεται σε “συντονισμό μεταξύ Παρισιού και Ρώμης αυτές τις ώρες” για την συνεννόηση όσον αφορά τροποποιήσεις, λογισμικό και συμβατότητα.

Ιταλία: ‘Πράσινο φως’ της Γερουσίας στην στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας – Προσεχώς η Τζόρτζια Μελόνι στο Κίεβο
Η Ιταλογαλλική αντιαεροπορική συστοιχία Samp-T (πηγή: Ιταλικό Υπουργείο Άμυνας)

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων και Made in Italy στο Κίεβο

Παράλληλα, ο Ιταλός Υπουργός Επιχειρήσεων και Made in Italy, Αντόλφο Ούρσο, έφτασε σήμερα το πρωί στο Κίεβο για να συναντηθεί με τους επικεφαλής της Ουκρανικής Κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων της Χώρας.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, ο Ούρσο είχε ήδη μεταβεί στην Ουκρανία τον περασμένο Σεπτέμβριο, ως το πρώτο μέλος του Ιταλικού Κεντροδεξιού Συνασπισμού, μεταφέροντας το μήνυμα της τότε προέδρου των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία διαβεβαίωσε για την πλήρη υποστήριξη της Ιταλίας ακόμη και μετά τις εκλογές. Ο Ούρσο επέστρεψε, ως πρώτος υπουργός της νέας κυβέρνησης, για να επαναλάβει την αλληλεγγύη της Ιταλίας προς τον ουκρανικό λαό και να συμφωνήσει για τα νέα μέτρα που προτίθεται να προετοιμάσει η κυβέρνηση βάσει της κοινοβουλευτικής εντολής.

Ο υπουργός Ούρσο φτάνει στο Κίεβο την επομένη της ψήφισης από τη Γερουσία με μεγάλη πλειοψηφία του νέου διατάγματος που επιτρέπει την αποστολή όπλων και εξοπλισμού το 2023 – συνεχίζει το δελτίο Τύπου – με την ανακοίνωση του έκτου πακέτου που ετοιμάζεται και την προετοιμασία μέτρων ανθρωπιστικής βοήθειας επίσης στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας που επίσης ανακοινώθηκε χθες από το Παλάτσο Κίτζι.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο διπλωματικός σύμβουλος της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι, Πρέσβης Ταλό, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιομηχάνων Confindustria, Κάρλο Μπονόμι.

Ως πρώτη πράξη της αποστολής, ο Ούρσο θα εγκαινιάσει, μαζί με τον Πρόεδρο Μπονόμι και τον Πρέσβη Τζάτζο, το γραφείο της Confindustria για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην Πρεσβεία της Ιταλίας στο Κίεβο.

Στις συναντήσεις που θα έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο υπουργός Ούρσο θα παρουσιάσει τις Ιταλικές δεσμεύσεις στον τομέα της ανθρωπιστικής, κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας και θα ασχοληθεί με θέματα βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας, θέτοντας τα θεμέλια των πιθανών συνεργασιών για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος