Τζόρτζια Μελόνι στο Κίεβο: Ο ελεύθερος κόσμος είναι μαζί σας, σας είμαστε υπόχρεοι – Σφοδρή τοποθέτηση Ζελένσκι κατά Μπερλουσκόνι

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Κατόπιν επίσκεψης της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στους ομαδικούς τάφους της Μπούτσας και του Ίρπιν, μια επίσκεψη που την συγκίνησε ιδιαίτερα – όπως τονίζει σήμερα ο Ιταλικός Τύπος – πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, που κατέληξε σε συνέντευξη Τύπου και που μόλις ολοκληρώθηκε.

“Επανέλαβα την πλήρη υποστήριξη της Ιταλίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, η Ιταλία δεν σκοπεύει να διστάσει, και δεν θα διστάσει. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την ημέρα που η ιστορία γύρισε μερικές δεκαετίες πίσω, η εισβολή θα έπρεπε να διαρκέσει λίγες ημέρες, αλλά δεν πήγε έτσι, επειδή υποτιμήθηκε η ηρωική αντίσταση ενός έθνους που είναι πρόθυμο να κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί την ελευθερία, την ταυτότητα και την κυριαρχία του” είπε η Μελόνι.

Αναφερόμενη στις εγχώριες διαφορές στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων (φιλορωσικών) δηλώσεων του Μπερλουσκόνι, η Μελόνι δήλωσε χαρακτηριστικά: “Για μένα μετράνε τα γεγονότα, και ό,τι το (Ιταλικό) Κοινοβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει υπέρ της Ουκρανίας, τα κόμματα που ανήκουν στην πλειοψηφία το ψήφισαν. Πέρα από μερικές δηλώσεις, στην πραγματικότητα η πλειοψηφία ήταν πάντα ενωμένη. Υπάρχει ένα ξεκάθαρα ευθυγραμμισμένο πρόγραμμα, το οποίο πάντα γινόταν σεβαστό από όλους, και πιστεύω ότι θα εξακολουθήσει να είναι έτσι”.

Η Μελόνι συνέχισε την ομιλία της. “Όταν υπάρχει ένας επιτιθέμενος, όλα τα όπλα είναι αμυντικά. Η αποστολή αεροσκαφών δεν βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με τους διεθνείς εταίρους” και τόνισε επί τούτου πως “έχουμε επικεντρωθεί στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, Samp-T, Spada, Skyguard. Η προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση των υποδομών και των πολιτών”.

Αναφερόμενη στις σημερινές δηλώσεις του Πούτιν σχετικά με την υποστήριξη της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού (και ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας), η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε το εξής: “Δεν ξέρω αν αυτή του Πούτιν ήταν προειδοποίηση, αλλά η εποχή του Covid ήταν ένας άλλος κόσμος. Ο κόσμος άλλαξε μετά την 24η Φεβρουαρίου (πέρσι) και δεν είναι μια επιλογή που κάναμε εμείς”.

Η Μελόνι προέβη επίσης σε μια συσχέτιση μεταξύ της Ιταλίας και της Ουκρανίας, υπενθυμίζοντας την πρόταση της Ιταλίας να οργανώσει ένα συνέδριο τον Απρίλιο για την αναδόμηση της Ουκρανίας. “Στην Ιταλία, η μεταπολεμική περίοδος ήταν μια περίοδος ανάπτυξης και μεγέθυνσης, σε τέτοιο βαθμό που έγινε λόγος για ένα ‘ιταλικό θαύμα’. Είμαι βέβαιη ότι σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να μιλάμε για ένα ‘ουκρανικό θαύμα’, αυτή είναι η δέσμευση που αναλαμβάνω εκ μέρους της Ιταλίας προς την Ουκρανία. Ο ελεύθερος κόσμος είναι μαζί σας, σας είμαστε υπόχρεοι και δεν θα σας ξεχάσουμε”.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος. “(Κάποιος) υποτίμησε την ηρωική αντίδραση ενός λαού πρόθυμου να κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί την ελευθερία, την κυριαρχία και την ταυτότητά του. (Κάτι το οποίο) μου θύμισε τη γέννηση του Ιταλικού Κράτους: υπήρξε μια εποχή που έλεγαν ότι η Ιταλία ήταν μόνο μια γεωγραφική έκφραση. Αλλά με την Αναγέννηση αποδείχθηκε ότι είναι ένα έθνος. Κάποιοι είπαν ότι ήταν εύκολο να λυγίσουν την Ουκρανία επειδή δεν ήταν έθνος. Αλλά με την ικανότητά σας να πολεμάτε (απευθυνόμενη στον πρόεδρος Ζελένσκι) αποδείξατε ότι ήσασταν ένα εξαιρετικό έθνος”.

“Η αληθινή ειρήνη – πρόσθεσε η Τζόρτζια Μελόνι – επιτυγχάνεται με την επαναβεβαίωση ότι η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται την εισβολή κυρίαρχων κρατών, δεν αποδέχεται έναν κόσμο στον οποίο η δύναμη είναι αυτή που επανασχεδιάζει τα σύνορα μεταξύ των κρατών, στον οποίο όποιος πιστεύει ότι είναι στρατιωτικά ισχυρότερος πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να εισβάλει στον γείτονά του. Πρέπει να είμαστε σοβαροί σε αυτό το θέμα”. Και τόνισε πως “τίποτα δεν πρέπει να αποφασιστεί χωρίς την Ουκρανία, σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε, και γι’ αυτό είναι θεμελιώδες ότι η πρωτοβουλία ξεκινά από τον πρόεδρο Ζελένσκι”.

Σφοδρότατη τοποθέτηση του Ζελένσκι κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Κατά τη διάρκεια των ερωτοαπαντήσεων με τον παρευρισκόμενο Τύπο, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τοποθετήθηκε με σφοδρούς τόνους κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πριν από 10 περίπου ημέρες είχε επικρίνει τη στάση του Ζελένσκι και παράλληλα είχε δηλώσει πως, στη θέση της Μελόνι, στις Βρυξέλλες δεν θα τον είχε συναντήσει.

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι απάντησε στον Τύπο πως “κανείς δεν έχει βομβαρδίσει ποτέ το σπίτι του (Μπερλουσκόνι) με πυραύλους όπως κάνουν οι Ρώσοι, αδελφικοί του φίλοι. Ποτέ δεν ήρθαν με τανκς στην αυλή του. Κανείς δεν έχει σκοτώσει ποτέ τους συγγενείς του”. Και συνέχισε. “Η γυναίκα του δεν χρειάστηκε ποτέ να βγει να ψάξει για φαγητό, ποτέ κανείς δεν χρειάστηκε να πάρει βαλίτσες στις τρεις τα ξημερώματα για να διαφύγει. Και αυτό έγινε χάρη στην αδελφική αγάπη της Ρωσίας. Υπάρχουν Ρώσοι που ‘παίρνουν τη ζωή’ των αδελφών τους στην Ουκρανία”.

Η Μελόνι απαντά τονίζοντας τη διαφωνία της και υπογραμμίζοντας εκ νέου πως “στο (Ιταλικό) Κοινοβούλιο ψηφίσαμε πάντα συμπαγώς. Άλλο πράγμα είναι οι προτάσεις που λέγονται, άλλο οι θέσεις. Η Κεντροδεξιά θέλει να σεβαστεί το πρόγραμμα, ενδιαφέρεται γι’ αυτό και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον”.

Μια απάντηση, αυτή του Ζελένσκι, η οποία έρχεται λίγες μόλις ώρες από την δήλωση που άφησε στον Ιταλικό Τύπο: “Αν βοηθά στο να τον φέρουμε (τον Μπερλουσκόνι) με το μέρος μας, μπορούμε να του στείλουμε ένα κιβώτιο βότκα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος