Ιταλία: Η πρώτη συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι για το 2022

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου έλαβε χώρα η συνέντευξη τύπου του Ιταλού Πρωθυπουργού Mario Draghi. Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη τύπου του 2022, η οποία έγινε παρουσία των Υπουργών Υγείας, κ. Speranza, και Παιδείας, κ. Bianchi, μαζί με τον Καθηγητή κ. Locatelli, Συντονιστή της Τεχνικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Η συνάντηση έγινε ενώπιων του εγχώριου και ξένου τύπου, παρουσία και της ΕΡΤ, και είχε μεγάλο ενδιαφέρον για διάφορους λόγους. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης 5 Ιανουαρίου πέρασε (ομόφωνα) μέτρα υψίστης σημασίας, όπως τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 50 ετών καθώς και η επαναλειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Όμως, στη συνέχεια δεν ακολούθησε καμία συνέντευξη τύπου. Αυτό είχε αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα σενάρια περί ενδοκυβερνητικής κρίσης, ειδικά μετά τη σφοδρή τοποθέτηση της Lega και του Κινήματος 5 Αστέρων, που ο ίδιος ο Draghi αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει λέγοντας πως “σε μία πλειοψηφία, οι διαφορές απόψεων είναι φυσιολογικές”. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός έκλεισε τη σημερινή συνέντευξη τύπου λέγοντας πως αυτή έγινε κατόπιν των σφοδρών κριτικών που δέχθηκε η Κυβέρνηση και ο ίδιος, και ζήτησε συγγνώμη από τους δημοσιογράφους.  

Το 2022 είναι “μια χρονιά που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό, σύνεση αλλά και εμπιστοσύνη, και κυρίως με ενότητα” τόνισε ο Draghi, ο οποίος στην αρχή της συνέντευξης τύπου διευκρίνισε πως δεν θα απαντούσε σε καμία ερώτηση σχετικά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και έγινε. 

Επίσης σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα της επανέναρξης της εκπαίδευσης, εν μέσω ενός σημαντικού τέταρτου πανδημικού κύματος και με σημαντικά προβλήματα στα σχολεία της χώρας. Γι’ αυτό λοιπόν και το επικρατέστερο θέμα της συνέντευξης τύπου ήταν το εκπαιδευτικό.

“Το σχολείο είναι θεμελιώδες για τη δημοκρατία, πρέπει να προστατεύεται και να μην εγκαταλειφθεί” τόνισε ο Draghi, ο οποίος πρόσθεσε πως “πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση των μαθημάτων εξ αποστάσεως” αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί μια γενικευμένη προσφυγή σε αυτήν.

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Bianchi υπογράμμισε πως “μέχρι σήμερα το 6% των εκπαιδευτικών απουσιάζουν γιατί είναι θετικοί ή σε καραντίνα, ενώ οι μαθητές το 4,5%” ενώ τόνισε πως “οι δάσκαλοι που αναστέλλονται επειδή δεν είναι εμβολιασμένοι είναι το 0,72% του συνόλου”. 

Ο Πρωθυπουργός Draghi επικεντρώθηκε επίσης στο θέμα των ψυχολογικών επιπτώσεων στα παιδιά. “Θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί αλλά και να προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ειδικά σε αγόρια και κορίτσια, που έχουν επηρεαστεί από το κλείσιμο, από ψυχολογική και εκπαιδευτική άποψη”.

Σημαντικό σημείο της συνέντευξης τύπου ήταν όταν ο Πρωθυπουργός Draghi υπογράμμισε το πρόβλημα των ανεμβολίαστων, λέγοντας πως “τα περισσότερα προβλήματα που έχουμε σήμερα εξαρτώνται από το γεγονός ότι υπάρχουν μη εμβολιασμένοι άνθρωποι” και απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση “σε όλους τους Ιταλούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν”.
Στο σημείο αυτό ο Mario Draghi πρόσθεσε πως η Ιταλία ήταν από τις πρώτες χώρες “που υιοθετήσαμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για μια ολόκληρη σειρά κατηγοριών” και τώρα ο ιός “πιέζει ξανά τα νοσοκομεία μας, ειδικά λόγω της επίδρασης στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό”. Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 50 ετών έγινε “με βάση ουσιαστικά δεδομένα” αφού “τα δύο τρίτα των Μ.Ε.Θ. χρησιμοποιείται από μη εμβολιασμένους”.

Ο Mario Draghi τόνισε επίσης πως “έχουμε αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, τις έχουμε ξεπεράσει χάρη στην αποφασιστικότητα, τη δέσμευση των πολιτών, των κοινωνικών εταίρων, των θεσμών, της Βουλής” και υπενθύμισε πως “χάρη στον εμβολιασμό, η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ διαφορετική από το παρελθόν. Η οικονομία έχει αναπτυχθεί πάνω από 6%, τα σχολεία μας άνοιξαν ξανά”.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί ενδοκυβερνητικής διαμάχης και αντιπαράθεσης τη στιγμή απόφασης των νέων μέτρων, ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε πως “όταν εισάγονται μέτρα αυτού του μεγέθους, με την υποχρεωτικότητα και στον εργασιακό χώρο, είναι απαραίτητο να επιδιώκουμε ομοφωνία” και πως “η ομοφωνία του τεράστιου συνασπισμού είναι ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί αν είναι δυνατόν”.

Ο Mario Draghi ρωτήθηκε και για τις εκτιμήσεις της οικονομικής ανάκαμψης που μιλούν “για ανάπτυξη περίπου 4-4,5%” για το 2022. Όμως “σίγουρα δεν πρόκειται για ανάκαμψη με τον ίδιο ρυθμό όπως πέρυσι” και τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για μια εκτίμηση, εφόσον υπάρχουν “κίνδυνοι για την ανάπτυξη όπως η τιμή του φυσικού αερίου” αλλά και “γεωπολιτικοί κίνδυνοι”. 

Τέλος, μεγάλης σημασίας και η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, κ. Speranza, με τα τελευταία υγειονομικά δεδομένα: “Το τελευταίο διάταγμα είναι να κάνουμε τη χώρα μας να κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά” είπε ο Υπουργός “σήμερα είμαστε στο 89,40% των εμβολιασμένων από των 12 ετών με την πρώτη δόση”. Σε αυτό το σημείο τόνισε πως “ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προσπαθήσει να μειώσει περαιτέρω τους μη εμβολιασμένους, μια μειοψηφία, για να μειώσει την πίεση στα νοσοκομεία μας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος