Ιταλία: Ανοίγουν τα σχολεία εν μέσω χάους – Αναμένονται διευκρινίσεις από τον Μάριο Ντράγκι και τον Υπουργό Παιδείας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία και στη γειτονική Ιταλία, με την εφαρμογή του “κανόνα του 1-2-3” όπως αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Μια επανέναρξη η οποία σημειώνεται με μια χαοτική εικόνα, εφόσον η απόφαση να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων δίχασε τους πολιτικούς αλλά και την επιστημονική κοινότητα και προκάλεσε πολλές και σφοδρές αντιδράσεις. 

Από τη μία γίνεται λόγος για “άκυρη επανέναρξη” των σχολείων, αφού την περασμένη εβδομάδα περίπου 1500 διευθυντές ζήτησαν από τον Υπουργό Παιδείας κ. Bianchi να δώσει μια παράταση στην ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων εφόσον υπάρχει κίνδυνος έξαρσης των κρουσμάτων και ανεπάρκειας του σχολικού προσωπικού, αλλά σχεδόν αμέσως το αίτημα απορρίφθηκε. 

Από την άλλη, όπως τόνισε ο Υπουργός Παιδείας “η παρατεταμένη και ευρεία χρήση της απόστασης προκαλεί προβλήματα στη ζωή μιας κοινότητας”, με την Ιταλική Κυβέρνηση να σκοπεύει να αποφύγει πάση θυσία την εξ αποστάσεως μάθηση. Η διαμάχη πλέον περνά σε διάφορα επίπεδα και γίνεται ουσιαστικά μια κόντρα μεταξύ Περιφερειών και Κυβέρνησης, που θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 13 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε όμως, η Περιφέρεια της Καμπανίας έσπευσε να εκδώσει απόφαση που κρατά τα σχολεία της κλειστά μέχρι τα τέλη του μήνα. Η Σικελία θα πράξει το ίδιο μέχρι την Πέμπτη, ενώ ποικίλες είναι οι τοπικές πρωτοβουλίες σε Λάτιο, Απουλία, Καλαβρία, Τοσκάνη, Πεδεμόντιο και Λιγουρία.  

Σήμερα το πρωί ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας του Βένετο κ. Zaia σε παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε πως στην Περιφέρειά του “η κατάσταση είναι ανησυχητική, το 25-30% των μαθητών και των καθηγητών θα απουσιάζουν λόγω ασθένειας, καραντίνας ή έλλειψης εμβολιασμού” ενώ διευκρίνισε πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων “αλλά με ακριβείς ενδείξεις από την Τεχνική Επιστημονική Επιτροπή”.

Ένα περαιτέρω μείζον θέμα είναι αυτό της χρήσης των προσωπικών δεδομένων. Όπως αναφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ ο Γενικός Διευθυντής του Κινήματος Γονέων, κ. Affinita, υπογράμμισε πως “υπάρχει μια διάταξη, που εκφράζεται σε υπουργική εγκύκλιο, η οποία ζητά από τους ανήλικους να δηλώσουν την κατάσταση της υγείας τους και την εμβολιαστική τους κατάσταση στον Διευθυντή, σε αντίθεση με τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα του απορρήτου της υγείας”. Μια δήλωση η οποία ξεσήκωσε αντιδράσεις σχετικά με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων. 

Σημειωτέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα Giornale di Sicilia, ορισμένα ινστιτούτα σε όλη την Ιταλία καλούν σχολικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και γονείς και παιδιά, να κάνουν τεστ, κάτι το οποίο δεν απαιτείται από το νόμο.

Με τα ανωτέρω να προκαλούν εμφανή προβληματισμό στον γενικότερο πληθυσμό αλλά και πολιτικό αναβρασμό, υπάρχει μεγάλη αναμονή για την σημερινή συνέντευξη τύπου του Ιταλού Πρωθυπουργού Mario Draghi, η πρώτη του 2022 και μάλιστα παρουσία και του Υπουργού Παιδείας κ. Bianchi. Μια συνέντευξη που θα παρακολουθήσουν με μέγιστο ενδιαφέρον τα Ιταλικά ΜΜΕ, τα οποία ελπίζουν σε περαιτέρω διευκρινήσεις για τα υφιστάμενα μέτρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος