Ιταλία: Υποχρεωτικό το Super Green Pass για όλους άνω των 50 ετών

Την ημέρα των 189.109 κρουσμάτων κορονοϊού και με την καμπύλη να κορυφώνεται, η Ιταλία αποφάσισε να σπεύσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας άνω των 50 ετών, στους οποίους επιβάλλεται η κατοχή του Super Green Pass (δηλαδή εμβολιασμένοι ή αναρρωμένοι) με ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου.

Ένα μέτρο το οποίο αφορά όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και μη εργαζόμενους, της προαναφερόμενης ηλικιακής ομάδας. Οι ανεμβολίαστοι ρισκάρουν 100 ευρώ πρόστιμο σε περίπτωση μη προσαρμογής στα νέα μέτρα.

Αναλυτικά, όσοι δεν κατέχουν το Super Green Pass, μετά την πέμπτη ημέρα αδικαιολόγητης απουσίας, θα τίθενται σε αναστολή μέχρι και 10 ημερών, με δυνατότητα ανανέωσης, χωρίς πειθαρχικές συνέπειες και με δικαίωμα διατήρησης της εργασίας τους «τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου». Σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες θα μπορούν να αντικαταστήσουν τον εργαζόμενο που δεν συμμορφώνεται και σε περίπτωση αναστολής, ο εργαζόμενος που θα εξακολουθεί να προσέρχεται στο χώρο εργασίας χωρίς το Super Green Pass θα κινδυνεύει με τσουχτερό πρόστιμο από 600 έως 1500 ευρώ.

Πρόκειται περί μιας πρωτοποριακής απόφασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία δεν εκδόθηκε κάτω από εύκολες συνθήκες. Ύστερα από πολυήμερη αναμονή των μέτρων αλλά και μια έντονη ενδοκυβερνητική διαμάχη (με το Δημοκρατικό Κόμμα να ζητάει καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ Lega και Κίνημα 5 Αστέρων ζητούσαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μόνο για τους άνω των 60 ετών) η Κυβέρνηση αποφάσισε, τελικά, ομόφωνα να στηρίξει την εν λόγω σκληρή γραμμή.

Αυτό, ενώ σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, ειδικότερα στο Μιλάνο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύωρες ουρές έξω από τα φαρμακεία για τα διαγνωστικά τεστ. Οι κρατήσεις για τα τεστ γίνονται και σε ορίζοντα εβδομάδας, ενόψει της επανέναρξης των σχολείων, και γενικότερα υπάρχει μεγάλη πίεση στο υγειονομικό σύστημα. Απόδειξη, μια αυτόνομη Αμερικανική έρευνα η οποία προβλέπει μέχρι και 580 θύματα την ημέρα στην Ιταλία στα μέσα Φεβρουαρίου.

ανταπόκριση από Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος