Ιταλία, Δημοσκόπηση: Θετική η πορεία του Μάριο Ντράγκι και της Κυβέρνησης – Σημαντικό προβάδισμα της Κεντροδεξιάς στην πρόθεση ψήφου

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Οι Ιταλοί φαίνεται να εγκρίνουν τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Ντράγκι σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας των καυσίμων και την απόφαση να μην εμπλακεί η χώρα στρατιωτικά σε μια ενεργό συμμετοχή στη σύρραξη της Ουκρανίας, αν και οι πολίτες νιώθουν ένα κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τις προσωπικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, ενώ παράλληλα μειώνονται οι ανησυχίες σχετικά με την πανδημία Covid-19. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Nando Pagnoncelli που δημοσιεύει αποκλειστικά η εφημερίδα Corriere della Sera

Οι Ιταλοί φαίνεται να αποδέχονται το κυβερνητικό και πρωθυπουργικό έργο, με ποσοστά της τάξεως των 57% και 60% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες βλέπουν με καλό μάτι τα μέτρα σταδιακής εξόδου από την πανδημία, τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες και από τα οποία διαχέεται ένα ‘φως στο τούνελ’ μέσα στη δύσκολη περίοδο της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας. 

Ενώ λοιπόν η Κυβέρνηση και ο Μάριο Ντράγκι κρίνονται θετικά από τους Ιταλούς, ενδιαφέρον εμφανίζουν οι προθέσεις ψήφου των διαφόρων κομμάτων.

Η σημαντικότερη εξέλιξη παρουσιάζεται από την άνοδο του δεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, το οποίο φτάνει το 21,5% και ξεπερνά το Δημοκρατικό Κόμμα (Partito Democratico, Κεντροαριστερά και μέλος του Κυβερνητικού Συνασπισμού). Τρίτο κόμμα εμφανίζεται   

η Lega του Ματέο Σαλβίνι στο 17,5%, ενώ πέφτει στο χαμηλότερο ρεκόρ διετίας του το Κίνημα 5 Αστέρων, στο 14,5%. Το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι φτάνει το 8,1%, και έτσι ο πόλος της Κεντροδεξιάς θα συγκέντρωνε το σημαντικό ποσοστό του 47,1%, επικρατώντας έτσι σε ενδεχόμενες κάλπες. 

Όσον αφορά την προτίμηση σε αρχηγούς των κομμάτων, επικρατέστερη είναι η Giorgia Meloni (Αδέλφια της Ιταλίας, 37%) ακολουθούμενη από τους Giuseppe Conte (Κίνημα 5 Αστέρων, 36%) και, πολύ χαμηλότερα, ο Ματέο Σαλβίνι (Lega, 24).

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το ποσοστό της αποχής και των αναποφάσιστων, το οποίο ξεπερνά το 40,6% των ερωτηθέντων, ενώ πρέπει να σημειώσουμε πως μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένονται οι τοπικές εκλογές για 981 δήμους, μερικούς από τους οποίους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Μια αναμέτρηση η οποία ενδέχεται να αλλάξει το πολιτικό χάρτη της χώρας, εφόσον αποφασίζεται η νέα ηγεσία για πόλεις όπως Γένοβα, Μεσίνα, Λα Σπετσια, Μόντσα, Καταντζάρο, Πάντοβα, Παλέρμο, Πάρμα, Τάραντο, και Βερόνα. 

Όπως σχολιάζει ο ίδιος ο Nando Paglioncelli στο δημοσίευμά του στην Corriere della Sera “μας περιμένει μια περίοδος γεμάτη αμφιβολίες κατά την οποία ένα εκλογικό ραντεβού κινδυνεύει να επιτείνει τις εντάσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της Κυβέρνησης και την αποτελεσματικότητα της δράσης της”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος