Ο Mario Draghi παρέλαβε το Βραβείο Διακεκριμένης Ηγεσίας 2022: Η Ουκρανία θα χρειαστεί ένα δικό της Σχέδιο Μάρσαλ

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η δεύτερη και τελευταία ημέρα της Αμερικανικής αποστολής του Μάριο Ντράγκι έκλεισε με την βράβευση του Ιταλού Πρωθυπουργού με το Βραβείο Διακεκριμένης Ηγεσίας 2022 του Ατλαντικού Συμβουλίου που του απονεμήθηκε δια χειρός της Αμερικανίδας Υπουργού Οικονομικών, Janet Yellen.

Janet Yellen: Εκτίμησα βαθιά τη συμβουλή και τη σοφία του Mario στην τελευταία πρόκληση που αντιμετωπίζουμε μαζί

“Είναι μεγάλη μου τιμή να απονείμω το Βραβείο στον φίλο και μακροχρόνιο συνάδελφό μου, έναν ταλαντούχο οικονομολόγο και έναν ακούραστο δημόσιο λειτουργό” είπε η Yellen κατά τη διάρκεια της απονομής.

Υπενθυμίζοντας την επαγγελματική της εμπειρία με τον Μάριο Ντράγκι, η Αμερικανίδα ΥπΟικ είπε πως γνώρισε τον νυν Ιταλό Πρωθυπουργό προ ετών, όταν ο ίδιος υπηρετούσε “ως Διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας και στη συνέχεια ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”.

“Δεν ήταν εύκολη αυτή η περίοδος στον κόσμο των Κεντρικών Τραπεζών” τόνισε η Yellen, η οποία υπογράμμισε επίσης πως ο Ντράγκι είναι γνωστός για το whatever it takes, όμως “ήταν η ακόλουθη δήλωση – «Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό» – που σηματοδότησε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία του Mario”.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την τύχη να έχουν τον Mario ως συνεργάτη τότε, και είμαστε ευγνώμονες που τον έχουμε για άλλη μια φορά συνεργάτη” πρόσθεσε η Yellen, τονίζοντας πως ο Ντράγκι έγινε Πρωθυπουργός της Ιταλίας “εν μέσω μιας αδυσώπητης παγκόσμιας πανδημίας και βαθιάς οικονομικής πίεσης”.
“Τον πρώτο του χρόνο (θητείας ως Πρωθυπουργός, ο Μάριο Ντράγκι) επέβλεψε την ταχεία εκστρατεία εμβολιασμού της Ιταλίας, μια σειρά από μέτρα ανακούφισης για να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και μια σειρά από πολιτικά προκλητικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και την πράσινη οικονομία της Ιταλίας. Και πάνω από όλα αυτά, οδήγησε μια επιτυχημένη χρονιά της G20 — μια αληθινή απόδειξη της δέσμευσής του στην πολυμερή προσέγγιση” πρόσθεσε η Αμερικανίδα ΥπΟικ.

Ο Mario Draghi παρέλαβε το Βραβείο Διακεκριμένης Ηγεσίας 2022: Η Ουκρανία θα χρειαστεί ένα δικό της Σχέδιο Μάρσαλ
Η Janet Yellen (δεξιά) και ο Mario Draghi σε συνάντηση στο Jackson Hole τον Αύγουστο του 2014 (AP Photo/John Locher, file)

Αναφερόμενη “στον βάναυσο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας” η Yellen επισήμανε πως “οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν (μόνο) τη συνεργασία με την Ιταλία και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και παγκόσμιους εταίρους μας, για να στηρίξουμε σταθερά την Ουκρανία και τις αξίες που στηρίζουν την παγκόσμια οικονομική τάξη μας” και δήλωσε πως “βρήκα μεγάλη άνεση στο να έχω έναν εταίρο που κατανοεί βαθιά από πρώτο χέρι τα ‘υδραυλικά’ του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Συστήματος” και που “εσωτερικεύει πλήρως τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές των επακόλουθων ενεργειών που αναλαμβάνουμε”.

“Εκτίμησα βαθιά τη συμβουλή και τη σοφία του Mario σε όλη αυτή την τελευταία πρόκληση που αντιμετωπίζουμε μαζί” ολοκλήρωσε η Αμερικανίδα ΥπΟικ, ευχαριστώντας τον Μάριο Ντράγκι για τις υπηρεσίες του “στην Ιταλία, στην Ευρώπη και σε όλους εμάς”.


Mario Draghi: Είμαστε έτοιμοι να αποκαταστήσουμε την Ειρήνη όπου υπάρχει το κακό

Χαρούμενος και πόσο μάλλον συγκινημένος για την απονομή του βραβείου από το Atlantic Council εμφανίστηκε ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θέλησε να το μοιραστεί “με την Κυβέρνησή μου, τη χώρα μου, τους συμπολίτες μου”.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως “η Ιταλία έχει περάσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια. Αντιμετωπίσαμε την πανδημία πριν από οποιονδήποτε άλλον στον δυτικό κόσμο. Υποστήκαμε ένα οικονομικό σοκ που ήταν κατά πολύ οξύτερο από ό,τι αλλού στην Ευρώπη” και τόνισε πως “τώρα βιώνουμε την επιστροφή του πολέμου στην Ήπειρό μας, που απειλεί την ασφάλειά μας, την ευημερία μας, την ενεργειακή μας ασφάλεια (…) για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

“Ωστόσο” υπογράμμισε ο Ντράγκι “όπως έχει κάνει ξανά και ξανά στη μαγευτική ιστορία της – η Ιταλία έχει ανακάμψει. Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη Χώρα μας, μαζί με τους Ευρωπαίους και Υπερατλαντικούς Συμμάχους μας, να ξεπεράσει αυτή την τραγική στιγμή” και “να αποκαταστήσουμε την Ειρήνη όπου υπάρχει το κακό”.

Στην ομιλία του, ο Ιταλός Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Αμερικανίδα ΥπΟικ και φίλη Yellen “για την εξαιρετικά γενναιόδωρη ομιλία – που δεν μου αξίζει” και χαριτολογώντας σχολίασε “ευτυχώς ήμουν στα παρασκήνια και μπορούσα να κοκκινίσω ελεύθερα”.

Διηγούμενος την εμπειρία του στις αρχές της δεκαετίας του 1970 “στα πρώτα μου χρόνια στις ΗΠΑ” και όταν “ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής στο MIT και η Janet επίκουρη καθηγήτρια στο Χάρβαρντ”, ο Ντράγκι υπογράμμισε τα τρία πράγματα που τον εντυπωσίασαν περισσότερο και που του “έχουν μείνει από τότε”: “το άνοιγμα αυτής της φιλόξενης χώρας – των ΗΠΑ”, “η γενναιοδωρία των μεντόρων μου, Franco Modigliani, Paul Samuelson, Bob Solow και Stan Fischer” και “η λαμπρότητα των συμφοιτητών μου, Paul Krugman, Larry Summers, Pentti Kouri και Francesco Giavazzi”.

“Στο MIT, έμαθα να κοιτάζω μπροστά, να σκέφτομαι με αυστηρότητα και (…) να αμφισβητώ τις συμβατικές σοφίες – ανεξάρτητα από το πόσο σταθερές είναι” τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως “αυτά τα μαθήματα έχουν απήχηση σε μένα σήμερα, καθώς παλεύουμε με μια από τις χειρότερες κρίσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Αναφερόμενος λοιπόν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ντράγκι τόνισε πως “η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε “αλλαγή παραδείγματος” (paradigm shift) στη γεωπολιτική” το οποίο “ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, απομόνωσε τη Μόσχα, έθεσε βαθιά ερωτήματα για την Κίνα”.

“Αυτές οι αλλαγές είναι ακόμη σε εξέλιξη – αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι θα παραμείνουν μαζί μας για πολύ, πολύ καιρό” υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Mario Draghi παρέλαβε το Βραβείο Διακεκριμένης Ηγεσίας 2022: Η Ουκρανία θα χρειαστεί ένα δικό της Σχέδιο Μάρσαλ
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Draghi κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην Ιταλική Πρεσβεία της Ουάσινγκτον στις 11 Μαϊου 2022 (AP Photo/Mariam Zuhaib)

Mario Draghi: Εναπόκειται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν τους όρους αυτής της ειρήνης – και σε κανέναν άλλον

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός χαράσσει την γραμμή για τα επόμενα βήματα. “Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη γενναιότητα των Ουκρανών, καθώς αγωνίζονται για την ελευθερία τους και για την ασφάλεια όλων μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστη στη Ρωσία, κινούμενοι γρήγορα με το τελευταίο μας πακέτο κυρώσεων” αλλά παράλληλα τονίζει πως θα πρέπει “να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε μια εκεχειρία και μια μακροχρόνια ειρήνη”.

Όπως είχε δηλώσει και κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ιταλική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε πως “εναπόκειται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν τους όρους αυτής της ειρήνης – και σε κανέναν άλλον” ενώ κοίταξε και προς το μέλλον, τονίζοντας πως “πρέπει να προετοιμαστούμε για τον κόσμο στον οποίο θα ζήσουμε αύριο” και “να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Ουκρανία για πολύ καιρό μετά το τέλος του πολέμου”.

Σημειωτέον, ο Ντράγκι τόνισε επίσης πως “η Ουκρανία θα χρειαστεί ένα δικό της Σχέδιο Μάρσαλ – όπως αυτό που συνέβαλε στην ειδική σχέση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ”.

“Οι δύσκολες στιγμές ξεκίνησαν πολύ πριν από τον πόλεμο” τόνισε ο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε πως “κάθε μία από αυτές τις κρίσεις έχει σημαντικές συνέπειες για την Ευρώπη: κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες”, αναφέροντας παραδειγματικά “την κοινή μας προσπάθεια εμβολιασμού – ένα πρότυπο για τον κόσμο” και την δημιουργία του Next Generation ΕΕ – ένας πρώτος σπόρος εκείνης της «Χαμιλτονιανής στιγμής» που πριν από δύο αιώνες βοήθησε να γίνουν οι σύγχρονες Ηνωμένες Πολιτείες”.

Σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις, ο Μάριο Ντράγκι μίλησε για “μια κοινή προσπάθεια” σε θέματα όπως την εξορθολόγιση των αμυντικών δαπανών, την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων και νέων ανισοτήτων.

“Αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης και πρέπει να την αδράξουμε. Οι επιλογές που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι βάναυσα απλές” είπε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως “μπορούμε να είμαστε αφέντες της μοίρας μας ή σκλάβοι των αποφάσεων των άλλων”.

Τέλος, ο Μάριο Ντράγκι έκλεισε την ομιλία του με ένα μήνυμα αισιοδοξίας. “Αυτό που με κάνει αισιόδοξο είναι ότι ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Σε μια εποχή βαθιών αλλαγών, κάποια πράγματα παραμένουν ίδια: η στενή σχέση ΕΕ και Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτός ο διαχρονικός δεσμός που μας δυναμώνει και τους δύο”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος