Ιταλία, δημοτικές εκλογές: Σαρωτική νίκη της Δεξιάς σε 11 δήμους

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το ίδιο Σαββατοκύριακο με την Ισπανία, διεξήχθη και στην Ιταλία ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών. Αυτό, με ένα πανομοιότυπο αποτέλεσμα: μια σημαντική νίκη της Δεξιάς, εφόσον ο συνολικός απολογισμός είναι η επικράτηση 11 Ιταλικών δήμων στην Δεξιά έναντι 4 στην Αριστερά.

Αναλυτικά, η Δεξιά κερδίζει τις Λατίνα, Σόντριο, Ανκόνα, Μάσα, Τρεβίζο, Μπρίντεζι, Ιμπέρια, Πίζα, Σιένα, Ραγκούζα και Κατάνη, ενώ η Αριστερά μετρά τις Μπρέσια, Τέραμο, Τράπανι και Βιτσέντσα. Ένα αποτέλεσμα μάλιστα το οποίο αποτελεί συνέχεια αυτού του Φεβρουαρίου, ξανά με σημαντική νίκη της Ιταλικής Κεντροδεξιάς.

Η Έλι Σλάιν και μια προβληματισμένη Αριστερά

Χωρίς μισόλογα, η Corriere della Sera μιλά για μια εκλογική ήττα η οποία “πονάει”. Η ίδια η ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν, παραδέχτηκε την ολοφάνερη ήττα, την οποία όρισε ως “ξεκάθαρη”. Μάλιστα η Σλάιν πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης “δείχνουν ότι ο άνεμος υπέρ της Δεξιάς είναι ακόμη ισχυρός”, αλλά και πως “είναι σαφές ότι μόνος δεν μπορεί κανείς να νικήσει”. Μια ξεκάθαρη αναφορά στο γεγονός πως η πολυσυζητημένη συμμαχία με το Κίνημα 5 Αστέρων, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ έμπρακτα από την αρχή της Κυβέρνησης Μελόνι, ενδεχομένως να έφερνε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Όπως τονίζει η La Repubblica, η εκλογική ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος αφήνει ανησυχίες και ανάμεσα στους πιο πιστούς της Σλάιν. “Χρειάζεται χρόνος για να οικοδομήσουμε μια νικηφόρα εναλλακτική λύση και δεν είναι μόνο δική μας ευθύνη” η επί τούτου σκέψη της ΓΓ. Αλλά το πρόβλημα δεν σταματά εδώ.

Παρόλο που η Σλάιν βρίσκεται στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος εδώ και λίγους μήνες, πολλά μέλη του κόμματος προβληματίζονται με την γραμμή της ΓΓ. Η πρόθεση της Σλάιν να φέρει το κόμμα προς τα Αριστερά ενδεχομένως να αφήνει πολύ χώρο στο Κέντρο που θα γινόταν ακάλυπτο έδαφος κατάκτησης για τη Δεξιά. Μάλιστα, ενδεικτικό της διαφωνίας με τη ‘γραμμή Σλάιν’ είναι το πρόσφατο ‘αντίο’ του Κάρλο Κοταρέλι στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Χαρακτηριστικό του προβληματισμού που επικρατεί στο Δημοκρατικό Κόμμα είναι το γεγονός πως η νίκη-λάβαρο της Αριστεράς σε αυτές της εκλογές είναι στην όμορφη πόλη της Βιτσέντσα, στο Βένετο, όπου δήμαρχος αναδείχθηκε ο 33χρονος Τζιάκομο Ποσαμάι, ο οποίος δεν ήθελε ποτέ την παρουσία εθνικών στελεχών στην περιοχή του κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης της Σλάιν. Ο επίσημος λόγος, σύμφωνα με δήλωσή του στην La Repubblica και Il Foglio “επειδή κάναμε εκστρατεία για την πόλη”, “η αναμέτρηση είναι τοπικού χαρακτήρα”.

Η νίκη της Δεξιάς και τα αντικρουόμενα δεδομένα

Επίσης ενδεικτικό της άλλης όψης του νομίσματος του εκλογικού αποτελέσματος – δηλαδή της νίκης της Δεξιάς – είναι το σχόλιο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. “Οι ιστορικές νίκες” – όπως αυτή στην Ανκόνα – επιβεβαιώνουν πως “τα (Αριστερά) προπύργια δεν υπάρχουν πια. Οι ψηφοφόροι εκτιμούν το έργο του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσουμε τη δράση μας” ολοκλήρωσε η Μελόνι.

Αν λοιπόν τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν μια ξεκάθαρη νίκη της Δεξιάς, μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Swg – η οποία προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού La7 στις 29/05 και στην οποία αναφέρεται η Corriere della Sera – δείχνει μια επίσης ενδιαφέρουσα εικόνα.

Συνοπτικά, τα δεδομένα δείχνουν πως στην Ιταλία το σύνολο των Κεντροδεξιών δυνάμεων φτάνει το 45,8%, ενώ αυτό των Κεντροαριστερών κομμάτων το 49,9%.

Ποια λοιπόν η διαφορά μεταξύ των δύο παρατάξεων; Όπως τονίζει η Ιταλική εφημερίδα, παρόλο που “τα δεδομένα δεν απέχουν πολύ από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2022, το πρώτο άθροισμα (Κεντροδεξιά) είναι ένας συνασπισμός, ενώ το δεύτερο (Κεντροαριστερά) είναι απλώς ένα άθροισμα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος