Ιταλία: Προς σαρωτική νίκη της Κεντροδεξιάς στις τοπικές εκλογές – Πάνω από το 50% σε Λομβαρδία και Λάτιο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Άρωμα ανάμνησης των εθνικών εκλογών φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών για τις περιφέρειες Λομβαρδία και Λάτιο, εφόσον η Κεντροδεξιά δείχνει να έχει καταφέρει μια σαρωτική νίκη επί των άλλων κομμάτων. Στη Λομβαρδία επιβεβαιώνεται ο Κυβερνήτης Ατίλιο Φοντάνα (49,5-53,5%), ενώ στο Λάτιο σε άνοδο ο Φραντσέσκο Ρόκα (50,5-54,5%).

Όπως δείχνουν τα πρώτα δεδομένα, οι δεύτεροι παραμένουν κάτω του 40%, συγκεκριμένα ο Αλέσιο Ντ’Αμάτο (Κεντροαριστερά στο Λάτιο, 30-34%) και ο Πιερφραντσέσκο Μαγιορίνο (Κεντροαριστερά στη Λομβαρδία, 33-37%).
Εάν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, πέρα της νίκης της Κεντροδεξιάς – που μάλιστα, υπενθυμίζουμε, όπως και η κυβερνούσα παράταξη από τον Οκτώβριο – δύο είναι τα δεδομένα που συζητούνται στα Ιταλικά ΜΜΕ: η υπέρογκη αποχή (κοντά στο 58%) και η εκ νέου ήττα της Κεντροαριστεράς.

Η αποχή-ρεκόρ για την Ιταλία, η οποία είναι και κατά πολύ υψηλότερη σε σχέση με τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, προβλημάτισε και τον Μαγιορίνο, του οποίου ο εκπρόσωπος τόνισε πως “η οδυνηρή αποχή ανησυχεί και υποχρεώνει όλους σε βαθύ προβληματισμό”.

Όσον αφορά το θετικό μέχρι στιγμής για την Κεντροδεξιά αποτέλεσμα, ο ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι σχολίασε πως “πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην Κεντροδεξιά Κυβέρνηση, οπότε είμαστε ικανοποιημένοι”. Μια ικανοποίηση που εκφράζει και ο Υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα, ο οποίος επικαλούμενος το γεγονός πως η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ακύρωσε τα σημερινά της ραντεβού λόγω γρίπης, δήλωσε πως “προφανώς αυτό το αποτέλεσμα θα της κάνει καλό”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος