Ιταλία: Παραιτήθηκαν ο ΔΣ της Rai και ο γερουσιαστής Κάρλο Κοταρέλι λόγω αλλαγών στο πολιτικό κλίμα της χώρας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το βράδυ της Κυριακής 7 Μαϊου ο γνωστός οικονομολόγος και γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Κάρλο Κοταρέλι, ανακοίνωσε με επιστολή του στην εφημερίδα La Repubblica την παραίτηση από το αξίωμά του, επικαλούμενος ‘υπερβολική έχθρα’ στην κοινοβουλευτική ζωή (του τόπου) αλλά και την αποστασιοποίησή του από τις ιδέες της νέας ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν, οι οποίες, όπως δήλωσε ο ίδιος, φέρνουν το κόμμα ‘πιο αριστερά’.

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η επόμενη μέρα και άλλη μια ηχηρή (πόσο μάλλον υψηλόβαθμη) παραίτηση έλαβε χώρα στη Ρώμη, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rai, Κάρλο Φουόρτες, έκανε γνωστή την παραίτησή του στον ΥπΟικ Τζιανκάρλο Τζορτζέτι. Ο λόγοι της παραίτησής του εξηγούνται από τον ίδιο τον Φουόρτες: “Επί δεκαετίες εργάζομαι στη δημόσια διοίκηση και πάντα ενεργούσα προς το συμφέρον των ιδρυμάτων των οποίων ηγήθηκα, προκρίνοντας το γενικό όφελος της κοινότητας έναντι των κομματικών συμφερόντων. Ως εκ τούτου, λαμβάνω υπόψη ότι οι συνθήκες δεν είναι πλέον κατάλληλες για να συνεχίσω το έργο μου ως Διευθύνων Σύμβουλος”.

Αν και οι δύο παραιτήσεις φέρουν επί χάρτου δύο διαφορετικούς λόγους, αντικειμενικά το τελευταίο 24ωρο δείχνει πως στην Ιταλία συντελούνται μεγάλες πολιτικές αλλαγές.

Από τη μια, η εκλογή της Έλι Σλάιν στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος προκαλεί πόλωση, όπως άλλωστε αναμενόταν, η οποία δεν ευχαριστεί μεγάλο μέρος των Ιταλών Δημοκρατών.
Από την άλλη, η υπόθεση της ανάθεσης του Φουόρτες ως ΔΣ της Rai υπήρξε τεράστιο πρόβλημα για την Ιταλική Κεντροδεξιά τουλάχιστον από το 2021 – όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα money.it, λόγω της στάσης του πολύ κοντά στην Αριστερά και χωρίς ‘τηλεοπτικές δεξιότητες’. Στο σημείο που το Φεβρουάριο, με αφορμή τις διαμάχες για το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, άρχισε να συζητείται πως η Κυβέρνηση ετοίμαζε νομοθετική πράξη εντός του διατάγματος Milleproroghe για την απομάκρυνση του (πλέον πρώην) ΔΣ της Ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος