Ο πάπας Λέων ΙΔ’ προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στη Μαδρίτη, πρώτο σταθμό της επταήμερης επίσκεψής του στην Ισπανία, στη διάρκεια της οποίας θα επικεντρωθεί κυρίως σε κοινωνικά ζητήματα και τη μετανάστευση.
Το ταξίδι του Πάπα σηματοδοτεί την επιστροφή της παπικής διπλωματίας στο ευρωπαϊκό κέντρο του Καθολικισμού, σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική πόλωση και η Εκκλησία αντιμετωπίζει ακόμη το βάρος δεκαετιών κακοποίησης.
Ο Αμερικανός ποντίφικας έφτασε το Σάββατο (6/6) στη Μαδρίτη, όπου τον υποδέχθηκαν ο βασιλιάς Φελίπε , η βασίλισσα Λετίθια και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, πριν συμμετάσχει σε αγρυπνία προσευχής με νέους.
Το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι ο Λέων θα συναντηθεί με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, σε μια χώρα όπου η καθολική ιεραρχία αντιμετωπίζει καθυστερημένα δεκαετίες καταγγελιών και συγκάλυψης. Η επίσκεψη είναι η πρώτη παπική παρουσία στην Ισπανία εδώ και 15 χρόνια και εντάσσεται σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή στροφή του νέου Πάπα, με επόμενους σταθμούς το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και τη Γαλλία.
Ο Λέων ΙΔ’ πρόκειται να μεταβεί στα βασιλικά ανάκτορα από όπου θα εκφωνήσει ομιλία, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε κοινωνικό κέντρο. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ισπανία θα ολοκληρωθεί με μια προσευχή κοντά στο στάδιο της Ρεάλ Μαδρίτης, το Σαντιάγο Μπερναμπέου, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 400.000 άνθρωποι.
Αύριο Κυριακή (7/6) περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν μια λειτουργία του στην καρδιά της Μαδρίτης, στην Πλατεία Θιμπέλες, ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της ισπανικής πρωτεύουσας που συνήθως αποτελεί χώρο συγκέντρωσης οπαδών της Ρεάλ Μαδρίτης.
Κορυφαία στιγμή της παραμονής του στη Μαδρίτη θα είναι η ιστορική ομιλία του τη Δευτέρα στα δύο σώματα του ισπανικού Κοινοβουλίου , πρώτη φορά που Πάπας απευθύνεται στις Las Cortes. Ο Λέων θα μιλήσει σε ένα πολιτικό περιβάλλον έντονα πολωμένο, με την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών να βρίσκεται υπό πίεση λόγω σκανδάλων διαφθοράς και την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση Σάντσες πριν από τις εκλογές του 2027.
Η παρουσία του Πάπα έχει κυριολεκτικά κατακλύσει τη Μαδρίτη. Αφίσες, διαφημιστικές πινακίδες, ακόμη και γλυκά περιορισμένης έκδοσης με το πρόσωπό του έχουν γεμίσει την πόλη, παρά τις αντιδράσεις για το κόστος της επίσκεψης, που υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ.
Μετά τη Μαδρίτη, ο Λέων θα μεταβεί στη Βαρκελώνη για Λειτουργία στη Σαγράδα Φαμίλια, όπου θα εγκαινιάσει τον νέο κεντρικό πύργο του ναού, καθιστώντας τον το ψηλότερο εκκλησιαστικό κτίσμα στον κόσμο. Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί στα Κανάρια Νησιά, όπου ο Πάπας θα συναντήσει μετανάστες και ανθρωπιστικές οργανώσεις, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους στον Ατλαντικό.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Ισπανία, παρά τη μακρά πορεία εκκοσμίκευσης, εμφανίζει σημάδια αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για την πνευματικότητα, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Ο Λέων αναμένεται να μεταφέρει μήνυμα ειρήνης, ενότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε μια Ευρώπη που δοκιμάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τις ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη.
Πηγή: Associated Press
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος