Ισπανία: Τα κόμματα υπογράφουν ανανέωση του Κρατικού Συμφώνου κατά της Έμφυλης Βίας – Αρνείται η Ακροδεξιά VOX

Τριάντα επτά γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια νυν ή πρώην συντρόφων τους από την αρχή του 2021. Από το 2003 που άρχισε για πρώτη φορά να γίνεται καταγραφή των στοιχείων, 1.118 γυναίκες έπεσαν θύματα σεξιστικής βίας στην Ισπανία.

Το υπουργείο Ισότητας για την 25η Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών οργανώνει σειρά εκδηλώσεων και έχει κυκλοφορήσει ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των γυναικών κατά της έμφυλης βίας. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, ψυχολόγοι, νομικοί κ.α.

Η κυβέρνηση και το Λαϊκό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκλεισαν σήμερα τη συμφωνία για την ανανέωση του Κρατικού Συμφώνου κατά της Έμφυλης Βίας στο ισπανικό κοινοβούλιο. Την συμφωνία στηρίζουν όλα τα κόμματα εκτός από την Ακροδεξιά Βοξ (VOX), η οποία αρνήθηκε επίσης να παραστεί και στις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος της Μαδρίτης με αφορμή την Διεθνή Ημέρα και την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η κρατική συμφωνία είχε ψηφιστεί για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2017 από όλα τα κόμματα, τις 17 Αυτονομίες και την Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων. Αυτό το Κρατικό Σύμφωνο περιλαμβάνει την ένωση ενός μεγάλου αριθμού ιδρυμάτων, οργανώσεων και ανθρώπων που είναι ειδικοί στη διαμόρφωση μέτρων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Το Σύμφωνο συνεπάγεται επιρροή σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και διαρθρώνεται γύρω από 11 άξονες εργασίας.

Τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ διατίθενται ετησίως για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και το κονδύλι αυτό προκύπτει από την έκθεση “The Impact of Gender Violence in Spain”.

Εν τω μεταξύ, από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο Ισότητας προκύπτει ότι περισσότερες από 53.000 γυναίκες και 9.000 ανήλικοι παρακολουθούνται από την αστυνομία εξαιτίας της σεξιστικής βίας. Άλλωστε το 44% των περιπτώσεων έμφυλης βίας έχουν ανήλικα παιδιά στην ευθύνη τους. Τα θύματα έχουν την δυνατότητα να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την αστυνομία που έχει αναλάβει την προστασία τους. Ως αυτή την ώρα 28.507 γυναίκες βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο, 8.061 μεσαίο και 526 σε υψηλό κίνδυνο και 9 σε ακραίο κίνδυνο. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως αυτές των 9 γυναικών που διατρέχουν ακραίο κίνδυνο καθιερώνεται 24ωρη αστυνομική παρακολούθηση. Σε χαμηλό κίνδυνο, οι αριθμοί τηλεφώνου της αστυνομίας δίνονται στις γυναίκες, ώστε να μπορούν να καλούν ανά πάσα στιγμή. Ενδιάμεσα, ενεργοποιείται ένας «περιστασιακός» έλεγχος του σπιτιού, της εργασίας ή του σχολείου ανηλίκων κατά τις ώρες εισόδου ή εξόδου τους από αυτό. Σε υψηλό επίπεδο, επιβάλλεται η μεταφορά της γυναίκας με μυστικότητα σε νέα έδρα διαμονής και υπάρχει συχνός έλεγχος στους χώρους εργασίας και στο σχολείο των ανηλίκων και «τυχαίος» έλεγχος των κινήσεων του επιτιθέμενου. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο άνδρας γίνεται σαφές ότι είναι αντικείμενο αστυνομικής παρακολούθησης.

Περισσότεροι από 27.000 αστυνομικοί καλύπτουν αυτήν την παρακολούθηση με διαφορετικούς τρόπους, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος