Ισπανία: Μετά από τρία χρόνια σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, προχωρούν οι ανανεώσεις στα δικαστικά όργανα

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την λήξη της θητείας των επικεφαλής των δικαστικών οργάνων και μέχρι σήμερα η ισπανική Δικαιοσύνη απαιτούσε από τους πολιτικούς να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή των νέων προεδρείων των ανώτατων δικαστηρίων, που στην ουσία λειτουργούσαν με παρατάσεις.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης Σάντσεθ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Λαϊκού Κόμματος , για τον τρόπο εκλογής των προεδρείων η συμφωνία τελικά επετεύχθη σήμερα Πέμπτη. Για την εκλογή τους απαιτούνται τα 3/5 της ισπανικής Βουλής και η κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλιστών και Ουνίδας Ποδέμος χρειάζονταν και τις ψήφους του Λαϊκού Κόμματος προκειμένου να εκλέξουν τους 12 δικαστές και τους 8 νομικούς εγνωσμένου κύρους που αποτελούν το Ανώτατο Συμβούλιο της Δικαστικής Εξουσίας στην Ισπανία.

Χρειάστηκε επίσης και η παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο οποίο προσέφυγαν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου η Ισπανία να προχωρήσει άμεσα στην εκλογή νέων προεδρείων.

Η ανανέωση λοιπόν των οργάνων θα προχωρήσει από τις 25 Οκτωβρίου τόσο στο Κοινοβούλιο , όσο και στην Γερουσία. Η συμφωνία των κομμάτων θα εκλέξει τα προεδρεία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Συνηγόρου του Πολίτη και του Οργανισμού Προστασίας Δεδομένων. Η συμφωνία όμως δεν προβλέπει την ανανέωση στο προεδρείου του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστικής Εξουσίας που έχει και την μεγαλύτερη ισχύ σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα. Αν και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζονται.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση βρισκόταν στον τρόπο εκλογής των δικαστικών οργάνων που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι πιο δημοκρατικός όταν γίνεται μέσω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση οι δικαστές θα έπρεπε να εκλέγουν τα όργανά τους με ψηφοφορία που θα γινόταν αποκλειστικά στους κόλπους της Δικαιοσύνης και οι πολιτικοί να μην αναμειγνύονται στις αποφάσεις αυτές. Όμως η μέθοδος αυτή θα διαιώνιζε την συντηρητική παράταξη και δεν θα εξέφραζε το σύνολο της κοινωνίας, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, καθώς οι ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων παραδοσιακά έχουν συντηρητικό προσανατολισμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος