ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Μπάιντεν και Τραμπ – Μάχη για τον έλεγχο του Κογκρέσου

Σαράντα οχτώ ώρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στην Αμερική, τρεις πρόεδροι, δύο πρώην και ο τωρινός, βρέθηκαν στην Πενσιλβάνια, Πολιτεία που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την έκβαση της εκλογικής μάχης. Τζο Μπάιντεν και Μπάρακ Ομπάμα εμφανίστηκαν μαζί, στηρίζοντας τον υποψήφιο Γερουσιαστή Τζον Φέτερμαν, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν εκεί για τον δικό του εκλεκτό Μεχμέτ Οζ. Και οι τρεις κάλεσαν τους Αμερικανούς να πάνε στις κάλπες την Τρίτη.

Μπάιντεν και Ομπάμα εναντίον Τραμπ

Μπάιντεν και Ομπάμα εναντίον Τραμπ βρέθηκαν στην Πενσιλβάνια, η οποία συνιστά  καθοριστική πολιτεία για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών.

«Η δημοκρατία είναι κυριολεκτικά στο ψηφοδέλτιο. Αυτή είναι αποφασιστική στιγμή για το έθνος μας και πρέπει όλοι να μιλήσουμε με μια φωνή», είπε ο Τζο Μπάιντεν κάτω από μπλε και κόκκινο φωτισμό, με φόντο μια τεράστια αμερικανική σημαία, επευφημούμενος σε αίθουσα της Φιλαδέλφειας, της πόλης όπου καταρτίστηκε το αμερικανικό Σύνταγμα στα τέλη του 18ου αιώνα.

«Σ’ αγαπάω», ακούστηκε μια φωνή στο πλήθος. «Κι εγώ σας αγαπάω, αλλά πρέπει να πάτε να ψηφίσετε», ήταν η απάντηση του Μπαράκ Ομπάμα που καταφέρθηκε εναντίον των Ρεπουμπλικάνων, λέγοντας ότι θέλουν να «διαμελίσουν την κοινωνική ασφάλιση, την ασφάλιση υγείας και να προσφέρουν στους πλούσιους και στις μεγάλες επιχειρήσεις ακόμη περισσότερες μειώσεις φόρων».

Από το Λάουντρουπ της Πενσιλβάνια ο Ρεπουμπλικανός, πρώην πρόεδρος προειδοποίησε πως ο συνεχιζόμενος έλεγχος της κυβέρνησης από τους Δημοκρατικούς θα οδηγήσει σε «ακόμα μεγαλύτερη εγκληματικότητα και ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών».

Στην εγκληματικότητα και τον πληθωρισμό, «πόνταρε» ο Τραμπ, ο οποίος μετέτρεψε τις ενδιάμεσες εκλογές σε προσωπική υπόθεση. Άφηνε υπονοούμενα ότι θα ανακοινώσει σύντομα υποψηφιότητα για την προεδρία. Μάλιστα, μέσα στο ήδη πολωμένο κλίμα μια διαδηλώτρια απομακρύνθηκε… σηκωτή από την εκδήλωση του Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι είναι όχι απλώς σοσιαλιστής αλλά κομμουνιστής.

Πολωμένο κλίμα στις προεκλογικές εκδηλώσεις

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πεισμένοι πως έχουν μεγάλες πιθανότητες να στερήσουν από τον Δημοκρατικό πρόεδρο τις πλειοψηφίες του στα δυο σώματα του Κογκρέσου την Τρίτη.

Αν τα προγνωστικά τους επιβεβαιωθούν, ο 76χρονος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επισημοποιήσει το συντομότερο την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο 79χρονος Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, εμφανίζεται ως «πρόεδρος της μεσαίας τάξης» ωστόσο η δημοτικότητά του διολισθαίνει και η συζήτηση για την επόμενη γενιά έχει αρχίσει.

Με τη Βουλή λοιπόν, να θεωρείται ήδη δεδομένο ότι θα περάσει στους Ρεπουμπλικανούς, ο Μπάιντεν παλεύει για να βοηθήσει τον Τζον Φέτερμαν να εκλεγεί γερουσιαστής αντί του τουρκικής καταγωγής Μέχμετ Οζ, ώστε να κρατήσουν οι Δημοκρατικοί τουλάχιστον αυτό το σώμα του Κογκρέσου.

Ένα ανησυχητικό σημάδι, όμως, για τον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν ότι κάποιοι παραδέχθηκαν ότι πήγαν στην ομιλία επειδή έμαθαν ότι θα είναι εκεί ο Ομπάμα.

Σκληρή «μάχη» για τον έλεγχο του Κογκρέσου

Η διαδικασία των εκλογών είναι λίγο πολύπλοκη. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Παντελής Γκόνος εξηγεί:

«Οι εκλογές για τα δύο σώματα του Κογκρέσου γίνονται κάθε δύο χρόνια, μαζί με τις προεδρικές αλλά και στη μέση της θητείας του Αμερικανού Προέδρου, γι’ αυτό ονομάζονται ενδιάμεσες εκλογές.

Η Βουλή αλλάζει ολόκληρη με εκλογές κάθε δύο χρόνια, ενώ η Γερουσία διαφοροποιείται στο 1/3. Εάν οι Ρεπουμπλικανοί καταφέρουν να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 5 θα πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο του Κογκρέσου. Επιπλέον, στην περίπτωση που πάρουν μία ακόμη έδρα θα υπερισχύσουν και την Γερουσία, γεγονός πολύ πιθανό.

Τέσσερις είναι οι κρίσιμες Πολιτείες, μία εκ των οποίων η Πενσιλβάνια, εξού και η  φαντασμαγορική εκδήλωση.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος