Ηνωμένο Βασίλειο: «Θερίζει η Όμικρον – Ζωτικής σημασίας ο εμβολιασμός

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Αναστασία Καντζάβελου

Την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει το υψηλότερο αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ ξεπερνώντας τα 78.000 κρούσματα , δηλαδή αύξηση κατά 50% σε μια εβδομάδα και 165 θανάτους, ο Μπόρις Τζόνσον σε έκτακτη συνέντευξη τύπου επαναλαμβάνει το μήνυμα της κυβέρνησης ότι είναι ζωτικής σημασίας ο εμβολιασμός της αναμνηστικής δόσης.

Αποφεύγει όμως να ανακοινώσει επιπλέον περιορισμούς παρά το γεγονός ότι το ποσοστό νοσηλείας αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς ενώ την ίδια ώρα το σύστημα υγείας θα είναι αντιμέτωπο με ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού. «Οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 10% σε εθνικό επίπεδο κάθε εβδομάδα και αυξάνονται σχεδόν κατά το ένα τρίτο στο Λονδίνο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Από τη Δευτέρα, τόνισε, παιδιά 12 έως 15 ετών θα μπορούν να κάνουν κράτηση για το δεύτερο εμβόλιο. «Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε τα παιδιά στα σχολεία, επομένως ας βεβαιωθούμε όλοι ότι τα παιδιά και οι νέοι μας έχουν εμβολιαστεί πριν επιστρέψουν στο επόμενο τρίμηνο».

Να κάνουν τεστ συμβούλεψε ο αρχίατρος Κρις Ουίτι τους Βρετανούς, πριν από τις κοινωνικές συναναστροφές τους την εορταστική περίοδο. Ωστόσο δεν προσδιόρισε εάν είναι απαραίτητοι οι αυστηρότεροι περιορισμοί, επισημαίνοντας ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν πολλά βασικά άγνωστα στοιχεία σχετικά με την Όμικρον όπως η απόδοση των εμβολίων και πόσο σοβαρή είναι.

Επισήμως, μόνο το ένα τρίτο των σημερινών κρουσμάτων αποδόθηκαν στην Όμικρον, όμως η μοντελοποίηση δεδομένων της κυβέρνησης προβλέπει ότι 400.000 άνθρωποι νοσούν από τον μεταλλαγμένο ιό καθημερινά, με το νέο στέλεχος να εξαπλώνεται ιλιγγιωδώς.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρχουν ένα εκατομμύριο καθημερινές λοιμώξεις μέχρι τον επόμενο μήνα, κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε έως και 4.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία ανά 24ωρο.

«Είπα πολλές φορές ότι σκέφτηκα ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ καλύτερα από τα περασμένα και επιμένω σε αυτό», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος