Ινδία: Σε ιστορικό υψηλό ο μέσος όρος κρουσμάτων – Προειδοποίηση Π.Ο.Υ για το παραλλαγμένο στέλεχος

Εγείρει ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που έχει ταυτοποιηθεί στην Ινδία προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας . Η κρίση που έχει προκαλέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην χώρα  δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται, καθώς ο μέσος όρος των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση έφθασε σε ιστορικό υψηλό το τελευταίο 7ήμερο.

Μόλις πριν 24ωρες καταγράφηκαν 329.942 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ υπέκυψαν ακόμη 3.876 ασθενείς με την COVID-19, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως εδώ τους 249.992 θανάτους επί συνόλου 22,99 εκατ. μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία, που επιστήμονες θεωρούν υποτιμημένα.

Η Ινδία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βάσει του μέσου όρου των θανάτων .Σε ημερήσια βάση καταγράφεται ο ένας στους τρεις θανάτους που οφείλονται στη νόσο στην υφήλιο, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου Ρόιτερς.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση τις τελευταίες επτά ημέρες είναι 390.995.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία πέρυσι, κατατάσσεται σε αυτά που εγείρουν μεγαλύτερη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σύμφωνα με ακόμη προκαταρκτικά δεδομένα από μελέτες σε εξέλιξη εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα.

Παρά την διεθνή κινητοποίηση και την αποστολή ιδίως οξυγόνου από χώρες σε όλο τον κόσμο πολλά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση, αντιμέτωπα με τεράστιες ελλείψεις υλικού απόλυτα απαραίτητου για να σωθούν ζωές.

Είναι ενδεικτικό ότι 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κρατικό νοσοκομείο χθες βράδυ στην Τιρουπάτι, πόλη στο ομόσπονδο κράτος Άντρα Πραντές (νότια), διότι καθυστέρησε να φθάσει δεξαμενοφόρο φορτηγό που θα παρέδιδε οξυγόνο για τους διασωληνωμένους ασθενείς.

Δεκαέξι μέλη του διδακτικού προσωπικού και αρκετοί συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι που ζούσαν στην πανεπιστημιούπολη του μουσουλμανικού πανεπιστημίου Aligarh, υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, ανέφερε το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Σε όλα  αυτά  η κυβέρνηση έρχεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πίεση στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας. Απαίτησε οι γιατροί να επαγρυπνούν για ενδείξεις της επιλεγόμενης μουκορμύκωσης, σπάνιας μυκητιασικής λοίμωξης, δυνητικά θανάσιμης, σε ασθενείς με την COVID-19.

Η ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει αλλαγή του χρώματος, το επιλεγόμενο «μαύρισμα» της μύτης – εμφάνιση μαύρης νεκρωτικής εσχάρας ή έλκους – διπλωπία ή θολή όραση, πόνους στο θώρακα, δυσχέρεια στην αναπνοή, και ακόμα βήχα με αιμόπτυση, πλήττει ιδίως διαβητικούς. Ο διαβήτης, με τη σειρά του, επιδεινώνεται από στεροειδή όπως η δεξαμεθαζόνη, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των σοβαρότερων μορφών της COVID-19.

Οι γιατροί στη χώρα αναγκάζονται να προειδοποιούν εναντίον της πρακτικής της χρήσης περιττωμάτων αγελάδων για την αποτροπή της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό από θρησκόληπτους ινδουιστές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονική απόδειξη πως τα περιττώματα του ιερού για τους ινδουιστές ζώου προσφέρουν πράγματι αποτελεσματική προστασία έναντι της COVID-19, αντίθετα υπάρχει κίνδυνος να εξαπλώσουν άλλες ασθένειες.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ωθεί πολλούς ειδικούς να ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κηρύξει εθνικό lockdown και τις τοπικές κυβερνήσεις αρκετών ομόσπονδων κρατών να επιβάλλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, που έχουν αντίκτυπο σε πολλές επιχειρήσεις και στην ευρύτερη οικονομία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος