Ινδία: Αυξάνονται οι μολύνσεις από «μαύρο μύκητα»

Ορισμένοι ασθενείς με κορονοϊό στην Ινδία έχουν αναπτύξει μια σπάνια και δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη που ονομάζεται βλεννομυκητίαση, γνωστή ως «μαύρος μύκητας».

Προκαλείται από την έκθεση σε μούχλα που βρίσκεται συνήθως στο έδαφος, τα φυτά, την κοπριά και τα φρούτα και λαχανικά, που έχουν υποστεί αποσύνθεση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

«Είναι πανταχού παρούσα και βρίσκεται στο έδαφος και στον αέρα, ακόμη και στη μύτη και τη βλέννα των υγιών ανθρώπων», είπε στο BBC ο Δρ Akshay Nair, χειρούργος οφθαλμίατρος, στη Βομβάη.

Ο μύκητας μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω μιας πληγής που υπάρχει στο δέρμα ή να εισχωρήσει στους κόλπους ή τους πνεύμονες μέσω της αναπνοής. Αφού εισέλθει στο σώμα, ο μύκητας μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να επηρεάσει άλλα όργανα, όπως τον εγκέφαλο, τα μάτια, τη σπλήνα και την καρδιά.

Συνήθως, η βλεννομυκητίαση προσβάλλει αυτούς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διαβήτη και εκείνων που λαμβάνουν φάρμακα τα οποία καταστέλλουν την ανοσολογική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα CDC.

Για παράδειγμα, στην πολιτεία Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται η Βομβάη, 200 άτομα εμφάνισαν βλεννομυκητίαση μετά την ανάρρωσή τους από τον κορονοϊό και οκτώ από αυτούς πέθαναν από τον μαύρο μύκητα, σύμφωνα με τους Νew Υork Times. Στο Δελχί και στην πολιτεία Γκουτζαράτ όπου έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, οι τοπικές αρχές παρήγγειλαν 5.000 δόσεις του αντιμυκητιασικού φαρμάκου αμφοτερικίνη Β για τη θεραπεία της νόσου.

Ινδία: Αυξάνονται οι μολύνσεις από «μαύρο μύκητα»

Η αύξηση των περιπτώσεων μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση στεροειδών σε ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό, καθώς αυτά τα φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με το BBC News. Οι διαβητικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν, ακόμη και πριν λάβουν θεραπεία με στεροειδή. «Ο διαβήτης μειώνει την άμυνα του οργανισμού, ο κορωνοϊός επιδεινώνει την κατάσταση και στη συνέχεια τα στεροειδή που βοηθούν στην καταπολέμηση της Covid-19 ενεργούν σαν καύσιμα για αναζωπύρωση», είπε ο Δρ Nair στο BBC News.

Επιπλέον, πολλές οικογένειες χρειάστηκαν να θεραπεύσουν στο σπίτι, συγγενείς που ασθένησαν με κορονοϊό, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να εκτεθούν στον μύκητα μετά τη λήψη φαρμάκων ή θεραπείας με οξυγόνο σε μη στείρες συνθήκες, ανέφεραν οι Times.

Ο Nair εξέτασε αρκετές δεκάδες ασθενείς στη Βομβάη οι οποίοι είχαν μολυνθεί με τον μαύρο μύκητα τον Απρίλιο. Πολλοί από αυτούς ήταν διαβητικοί και είχαν αναρρώσει από την COVID-19 στο σπίτι, ανέφερε το BBC News. Σε έντεκα από αυτές τις περιπτώσεις χρειάστηκε να αφαιρεθεί χειρουργικά το ένα μάτι του ασθενή, καθώς ο μαύρος μύκητας καλούπι μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί από τα μάτια στον εγκέφαλο.

Στα αρχικά στάδια της λοίμωξης, οι ασθενείς έχουν συνήθως συμπτώματα βουλωμένης και αιμορραγικής μύτης, πρήξιμο και πόνο στα μάτια, θολή όραση. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς μαύρες κηλίδες δέρματος γύρω από τη μύτη.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος