Ικανοποίηση για την προστασία του ΝΑΤΟ στις “εξαιρούμενες” ισπανικές πόλεις του Μαρόκου Θέουτα και Μελίγια

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Η δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ  ότι η Συμμαχία “θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους της, κάθε στιγμή και υπό οποιαδήποτε απειλή” μεταφράζεται πολύ θετικά από την Μαδρίτη.

Από το 1982 που η Ισπανία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ – εφέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια – μόνο τα ισπανικά Κανάρια Νησιά, που βρίσκονται στο μέσον του Ατλαντικού ωκεανού, συμπεριλαμβάνονταν στη συμφωνία που αφορούσε σε ισπανικό έδαφος και βρισκόταν υπό την προστασία του ΝΑΤΟ.

Το κείμενο της “ Στρατηγικής Αντίληψης “ της Συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία , το οποίο θα εγκριθεί από την σύνοδο της Μαδρίτης,  θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά την υπεράσπιση «της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» των συμμάχων χωρών ως θεμελιώδη αποστολή του οργανισμού, σύμφωνα με πηγές.

Μέχρι σήμερα το ισχύον άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον του 1949, ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων, αλλά περιορίζει αυτή τη δέσμευση στον λεγόμενο ευρωατλαντικό χώρο, που σημαίνει στην επικράτεια των συμμάχων χωρών στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, το ασιατικό τμήμα της Τουρκίας και τα νησιά βόρεια του Τροπικού του Καρκίνου, που περιλαμβάνει τα Κανάρια Νησιά αλλά εξαιρεί τη Θέουτα και τη Μελίγια. Το κείμενο της νέας Στρατηγικής Αντίληψης αλλάζει αυτό το δεδομένο αφού, αν και δεν μπορεί να τροποποιήσει μια συνθήκη, στέλνει ένα πολιτικά ισχυρό μήνυμα δεσμεύοντας το ΝΑΤΟ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος